Η απελπισία μπορεί να οδηγήσει το συριακό καθεστώς στην χρήση χημικών όπλων κατά των εξεγερμένων, η να οδηγήσει στην απώλεια του ελέγχου τους καθώς ισχυροποιούνται άλλες αντικρουόμενες ομάδες, προειδοποίησε σήμερα η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον.

Η επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας έστειλε εκ νέου αυστηρό μήνυμα στη Δαμασκό ότι αν γίνει χρήση χημικών όπλων θα περάσει την «κόκκινη γραμμή» που έχει θέσει η χώρα της και όσοι το τολμήσουν, θα «λογοδοτήσουν».

Την ίδια ώρα ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Σαμπάχ, δήλωσε ότι οι υπηρεσίες της χώρας του εκτιμούν πως το καθεστώς ‘Aσαντ στη Συρία διαθέτει περί τους 700 πυραύλους εδάφους-εδάφους διαφορετικού δραστικού βεληνεκούς και γνωρίζουν ακριβώς τις τοποθεσίες που είναι εγκατεστημένοι.

Στον απόηχο της έγκρισης από το ΝΑΤΟ του αιτήματος για την αποστολή στην Τουρκία και την εγκατάσταση στη μεθόριο με τη Συρία αντιπυραυλικών συστημάτων Πάτριοτ, ο κ. Νταβούτογλου επισήμανε ότι η διεθνής κοινότητα φοβάται μια επιχείρηση αντιποίνων του καθεστώτος Άσαντ εναντίον των χωρών που ζητούν την πτώση του, κυρίως την Τουρκία, στην περίπτωση που νιώσει ότι πλησιάζει το τέλος.

Ο Νταβούτογλου δικαιολόγησε την ανάπτυξη πυραύλων Πάτριοτ σε τουρκικό έδαφος αναφερόμενος στον φόβο «ενεργειών που ενδέχεται να προέλθουν από ομάδες που δεν ελέγχονται».

Σε μία άλλη εξέλιξη, η Ουγγαρία έκλεισε την πρεσβεία της στη Δαμασκό και απομάκρυνε όλους τους διπλωμάτες της εξαιτίας των συνεχιζόμενων συγκρούσεων, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας.