Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ υπογράμμισε μιλώντας ενώπιον των δύο σωμάτων του πολωνικού κοινοβουλίου ότι η Γαλλία «θα κάνει τα πάντα» ώστε η Πολωνία να μπορέσει να ενταχθεί στην ευρωζώνη.

«Δηλώνω ενώπιον όλων: η Γαλλία θα κάνει τα πάντα ώστε η Πολωνία να μπορέσει να ενταχθεί, μόλις αναλάβει η ίδια την ευθύνη, στην ευρωζώνη», δήλωσε ο Ολάντ ενώπιον των πολωνών βουλευτών εκτιμώντας ότι κάτι τέτοιο είναι «προς το συμφέρον της Πολωνίας», αλλά επίσης και του «ενιαίου νομίσματος».

Η Πολωνία ελπίζει να πληροί τις προϋποθέσεις της συνθήκης του Μάαστριχτ ήδη από το 2013, αλλά δεν έχει δώσει συγκεκριμένη ημερομηνία για την ένταξή της στην ευρωζώνη.

«Δεν προτίθεμαι να παγιωθεί η ευρωζώνη στην τρέχουσα γεωγραφία της και να απομονωθεί η υπόλοιπη Ευρώπη», πρόσθεσε ο γάλλος πρόεδρος. «Δεν καταργήσαμε τα σύνορα που χώριζαν την Ευρώπη για να υψώσουμε νέα», υπογράμμισε ο Ολάντ.

Νωρίτερα, ο Γάλλος πρόεδρος είχε ζητήσει από τη Βαρσοβία να ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο στις γαλλοπολωνικές σχέσεις προκειμένου να δοθεί περισσότερος χώρος στις οικονομικές συναλλαγές μεταξύ των δύο χωρών.

«Ήρθα στη Βαρσοβία με στόχο να ανοίξουμε ένα νέο κεφάλαιο στις σχέσεις μας» με την Πολωνία, σημείωσε ο Ολάντ στη διάρκεια κοινής συνέντευξη Τύπου με τον πολωνό ομόλογό του Μπρόνισλαβ Κομορόφσκι.

Το Παρίσι επιθυμεί να επανέλθει η ισορροπία στις εμπορικές της σχέσεις με την Πολωνία, βασικός εμπορικός εταίρος της οποίας έχει γίνει η Γερμανία με ποσοστό στην πολωνική αγορά 26% έναντι μόλις 6% της Γαλλίας.

Ο Κομορόφσκι από την πλευρά του εκτίμησε ότι «πρέπει αυτό το νέο άνοιγμα, που συνδέεται με το πρόσωπο του νέου Γάλλου προέδρου, να σηματοδοτήσει την ανανέωση της παλιάς φιλίας και της ιστορικής συνεργασίας μεταξύ της Πολωνίας και της Γαλλίας».

Ο Ολάντ αναμένεται στη διάρκεια της επίσκεψής του να συναντηθεί με τον Πολωνό πρωθυπουργό Ντόναλντ Τουσκ και να μιλήσει ενώπιον ενός οικονομικού φόρουμ, προτού παρευρεθεί σε επίσημο δείπνο με τον Πολωνό ομόλογό του.