Ο αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζο Μπάιντεν, εξέφρασε την ανησυχία του για την εκλογική διαδικασία στην Ουκρανία, κατά την διάρκεια συνομιλίας με τον πρόεδρο της χώρας, Βίκτορ Γιανούκοβιτς, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

«Λαμβάνοντας υπόψη το έντονο ενδιαφέρον των Ηνωμένων Πολιτειών και την ενίσχυση της σχέσης με την Ουκρανία, ο αντιπρόεδρος εξέφρασε ανησυχίες σχετικά με τις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές της Ουκρανίας. Προέτρεψε επίσης την Ουκρανία να ανταποκριθεί στις δημοκρατικές δεσμεύσεις και το τερματίσει τις επιλεκτικές διώξεις », αναφέρεται στην ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

Ο Γιανούκοβιτς, ο οποίος αντιμετωπίζεται με αμφιβολία μετά τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών στην Ουκρανία στις 28 Οκτωβρίου, είχε στείλει συγχαρητήριο μήνυμα στον πρόεδρο Ομπάμα και τον αντιπρόεδρο Μπάιντεν για την επανεκλογή τους την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με το Λευκό Οίκο.

Στο εσωτερικό της χώρας τα τρία μεγάλα κόμματα της ουκρανικής αντιπολίτευσης που θεωρούν το αποτέλεσμα των εκλογών προϊόν νοθείας, απείλησαν τον πρόεδρο της πρώην σοβιετικής δημοκρατίας με πρόταση μομφής.