Η Sousan και ο Ali κατάφεραν να ξεπεράσουν τον εθισμό τους στα ναρκωτικά και να κάνουν μια καινούρια αρχή στη ζωή τους, χάρη στη βοήθεια που έλαβαν από ένα κέντρο αποθεραπείας λίγο έξω από την Καμπούλ του Αφγανιστάν.

Η νύφη και ο γαμπρός παντρεύτηκαν στο κέντρο «Mother Camp» την περασμένη Παρασκευή. Η Sousan είναι χήρα μητέρα τριών παιδιών και γνώρισε τον Ali στην κλινική που διευθύνει η Ιρανή Laila Haidari.

Η Haidari πρώην ντοκιμαντερίστα, είναι γνωστή ως «η μητέρα». Η ίδια είναι ακόμη ιδιοκτήτρια του εστιατορίου «Taj Begum» που σημαίνει «το γυναικείο στέμμα» και με τα έσοδα που κερδίζει από αυτό χρηματοδοτεί το κέντρο αποθεραπείας χρηστών ναρκωτικών ουσιών.

Η ίδια προσλαμβάνει χρήστες για να τους δώσει την ευκαιρία να αλλάξουν τη ζωή τους και να αποκτήσουν δεξιότητες που μπορεί να τους βοηθήσουν στη ζωή τους, αλλά και την ίδια για να λειτουργεί την επιχείρησή της.

Σύμφωνα με το Γραφείο των Ηνωμένων Εθνών για τα Ναρκωτικά και το Έγκλημα (United Nations Office on Drugs and Crime – UNODC) στο Αφγανιστάν υπάρχουν πάνω από ένα εκατομμύριο χρήστες ουσιών και «τρέχει» μόλις ένα πρόγραμμα μεθαδόνης, κάνοντας ουσιαστικά τις θεραπευτικές επιλογές για τους ναρκομανείς στη χώρα από περιορισμένες έως ανύπαρκτες.

Στην υπερσυντηρητική χώρα υπάρχει ακόμη πολύ έντονο στίγμα για τους χρήστες ενώ η κατάσταση είναι ακόμη χειρότερη όταν πρόκειται για γυναίκες ναρκομανείς.

Η παραγωγή οπίου στο Αφγανιστάν παρουσίασε αύξηση από την εγκατάσταση των αμερικανικών στρατευμάτων στη χώρα το 2001, ενώ βάσει στοιχείων του UNODC πλέον η καλλιεργήσιμη γη για παραγωγή οπίου στο Αφγανιστάν είναι μεγαλύτερη από αυτή που χρησιμοποιείται στη Λατινική Αμερική για την παραγωγή κακάο!