Η έδρα στο Παρίσι του κόμματος UMP του Προέδρου της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί, ερευνήθηκε χθες από την αστυνομία στο πλαίσιο της υπόθεσης Μπετανκούρ – Βερτ, σύμφωνα με τον επικεφαλής του κόμματος Ξαβιέ Μπερτράν.

Η έρευνα αυτή διατάχθηκε από την εισαγγελία της Ναντέρ στο πλαίσιο μιας σειράς ερευνών που άρχισε μετά την αποκάλυψη του περιεχομένου υποκλοπών που πραγματοποιήθηκαν στην κατοικία της Λιλιάν Μπετανκούρ, της κληρονόμου του ομίλου καλλυντικών L’Oreal.

Οι υποκλοπές αυτές έφεραν σε εξαιρετικά δύσκολη θέση τον υπουργό Εργασίας Ερίκ Βερτ και αποκάλυψαν μια πολιτικο-οικονομική υπόθεση στην οποία υπάρχουν υποψίες για συγκρούσεις συμφερόντων, παράνομη άσκηση επιρροής και παράνομες πολιτικές χρηματοδοτήσεις.

Ο Ερίκ Βερτ, πρώην υπουργός προϋπολογισμού, ήταν επίσης το 2007 ο ταμίας του UMP και της εκστρατείας του Νικολά Σαρκοζί για τις προεδρικές εκλογές.

Η Λιλιάν Μπετανκούρ, η οποία έκανε τακτικά δωρεές στο UMP και είναι ύποπτη για φορολογική απάτη, είχε προσλάβει τη σύζυγο του Βερτ. Η πρώην λογίστρια της δισεκατομμυριούχου κατηγόρησε εξάλλου τον πρώην ταμία του UMP ότι πήρε παρανόμως κεφάλαια από την Μπετανκούρ για να χρηματοδοτήσει την εκστρατεία του Νικολά Σαρκοζί το 2007.

Αρνούμενος ότι διέπραξε το παραμικρό σφάλμα, ο Ερίκ Βερτ παραδέχθηκε στις αρχές Σεπτεμβρίου ότι είχε παρέμβει στον Νικολά Σαρκοζί (τότε υπουργό Εσωτερικών) το Μάρτιο του 2007 για να ζητήσει να δοθεί το παράσημο της Λεγεώνας της Τιμής στον Πατρίς ντε Μεστρ, τον διαχειριστή της περιουσίας της Μπετανκούρ.

Ο γενικός διευθυντής του UMP, ο Ερίκ Σεζαρί, εξήγησε σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι οι αστυνομικοί παρέμειναν μιάμιση ώρα στην έδρα του κόμματος και αναζητούσαν «την αλληλογραφία ανάμεσα στον Ερίκ Βερτ και τον Πατρίς ντε Μεστρ».

Είδαν «όλα τα αρχεία και δεν πήραν τίποτε», δήλωσε ο Σεζαρί, ο οποίος υπέγραψε ένα σχετικό πρακτικό.