Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Ντέιβιντ Κάμερον, επισκέφθηκε -υπό ισχυρή αστυνομική προστασία- την έδρα μιας μη κυβερνητικής οργάνωσης, η οποία βρίσκεται σε μια από τις φαβέλες του Ρίο ντε Τζανέιρο, όπου δρουν διάφορες συμμορίες του οργανωμένου εγκλήματος οι οποίες ελέγχουν μεταξύ άλλων το λαθρεμπόριο των ναρκωτικών.

Τον Κάμερον υποδέχθηκαν παιδιά της ΜΚΟ, η οποία χρηματοδοτείται από το Λονδίνο κι ονομάζεται Fight for Peace (Πάλη για την Ειρήνη). Τα παιδιά έκαναν επίδειξη καποέιρα–ενός αφροβραζιλιάνικου χορού επίδειξης, που συσσωματώνει στοιχεία πολεμικής τέχνης- διασχίζοντας τους δρόμους της Νόβα Ολάντα, μιας από τις 16 φαβέλες που σχηματίζουν το Κομπλέξου ντα Μαρέ (Συγκρότημα της Μαρέ), κοντά στο διεθνές αεροδρόμιο της βραζιλιάνικης μεγαλούπολης.

Ο Κάμερον τελούσε υπό την προστασία 100 αστυνομικών, που υποστηρίζονταν από θωρακισμένα οχήματα, ενώ η έδρα της ΜΚΟ είχε αδειάσει, ανέφερε φωτογράφος του Reuters.

Αντίθετα με ό,τι συνέβη σε άλλες φαβέλες, όπου από το 2008 ο στρατός και η αστυνομία έχουν με επανειλημμένες επιχειρήσεις τους εκδιώξει τις συμμορίες, στο Κομπλέξου ντα Μαρέ εξακολουθούν να δρουν πολλές ομάδες κακοποιών.
Εντός της ημέρας ο Κάμερον αναμενόταν στην Μπραζίλια, όπου επρόκειτο να συναντηθεί με την πρόεδρο της Βραζιλίας Ντίλμα Ρουσέφ.

Στο μεταξύ το υπουργείο Άμυνας της Βραζιλίας σχεδιάζει να στείλει στρατεύματα για να εγγυηθούν την ασφάλεια των προεκλογικών εκδηλώσεων σε φαβέλες στο Ρίο.

Στρατιώτες και πεζοναύτες θα αναπτυχθούν από την Κυριακή στις φτωχές, αυθαίρετες συνοικίες για να εγγυηθούν την «δημοκρατική ελευθερία», ενόψει των δημοτικών εκλογών, σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας. Ο στρατός θα παραμείνει στις συνοικίες αυτές έως το πέρας της ψηφοφορίας την 7η Οκτωβρίου.

Είκοσι πολιτικά κόμματα μάχονται για δημαρχίες και τοπικά συμβούλια σε 5.565 δήμους στη Βραζιλία στις επικείμενες εκλογές, οι οποίες θεωρούνται μια δοκιμασία για το Κόμμα Εργατών της Ρουσέφ.