Μια έως τώρα άγνωστη ηχογραφημένη συνέντευξη του υπέρμαχου των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, που ανακαλύφθηκε πρόσφατα στη σοφίτα ενός σπιτιού στο Τενεσί, θα πωληθεί την επόμενη εβδομάδα από τον νεοϋορκέζο συλλέκτη που την αγόρασε.

Η 10λεπτη μαγνητοταινία ηχογραφήθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 1960, σχεδόν τρία χρόνια πριν από τον φημισμένο λόγο του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ «Έχω ένα όνειρο» και περισσότερο από επτά χρόνια πριν τη δολοφονία του στο Μέμφις, δήλωσε στο Reuters ο συλλέκτης Κέια Μόργκαν.

Ο συλλέκτης, ιδιοκτήτης μιας γκαλερί στο Μανχάταν, που ασχολείται με ιστορικά χειρόγραφα, φωτογραφίες και άλλα αντικείμενα, περιγράφει τη μαγνητοταινία ως μια εξαιρετικά σπάνια ανακάλυψη.

«Είναι σαν ένα μονόκερος», είπε, για να προσθέσει ότι η ποιότητα του ήχου είναι πολύ καλή. «Είναι μια ζεστή, ειλικρινής, χαμηλών τόνων συζήτηση, αλλά ακούγεται δυνατά και καθαρά» αναφέρει ο συλλέκτης.

Στην ταινία, ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ μιλά για την έννοια και τη σημασία της μη βίαιης διαμαρτυρίας και ισχυρίζεται ότι οι διαδηλώσεις με στόχο τον τερματισμό των φυλετικών διακρίσεων σε δημόσιους χώρους θα είναι τελικά ένα κρίσιμο σημείο για την αμερικανική κοινωνία.

«Όταν τα βιβλία ιστορίας γραφτούν τα επόμενα χρόνια, οι ιστορικοί θα πρέπει να καταγράψουν αυτή την ταινία ως μεγάλη κληρονομιάς μας», λέει ο συλλέκτης που κατέχει την άγνωστη συνομιλία του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ για να τονίσει τη σπουδαιότητά της.

Η ταινία καταγράφηκε από έναν πολίτη στο Σατανούγκα του Τενεσί, ο οποίος θέλησε να πάρει συνέντευξη από τον Κινγκ για ένα βιβλίο που ήθελε να γράψει σχετικά με τη μη βία, τα αστικά δικαιώματα και την ελεύθερη κυκλοφορία. Το βιβλίο αυτό ποτέ δεν γράφτηκε.

Πέντε δεκαετίες αργότερα, ο γιος του σκόνταψε σε ένα παλιό κουτί με την ένδειξη « Δρ King», στην σοφίτα του πατέρα του, ο οποίος εν τω μεταξύ είχε μεταφερθεί γηροκομείο.