Άγνωστοι ένοπλοι σκότωσαν έναν ανώτατο αξιωματικό του λιβυκού στρατού στην Βεγγάζη, στην ανατολική Λιβύη, σύμφωνα με συγκλίνουσες πηγές.

Ο συνταγματάρχης Μοχάμεντ Χάντια, αρμόδιος για τον εξοπλισμό των ένοπλων δυνάμεων της Λιβύης, δολοφονήθηκε ενώ έβγαινε από ένα τέμενος στην Βεγγάζη, ανέφερε το ανεξάρτητο λιβυκό πρακτορείο ειδήσεων Solidarity Press, επικαλούμενο τοπικές πηγές. Οι δράστες διέφυγαν, σύμφωνα με το πρακτορείο.

Ο Άχμεντ Χάντια, γιος του δολοφονηθέντος αξιωματικού, είπε ότι «ο πατέρας μου έβγαινε από το τέμενος μαζί με τον ιερωμένο και έναν από τους γείτονές μας, όταν ένα όχημα σταμάτησε μπροστά του· οι τέσσερις επιβαίνοντες απαίτησαν να μάθουν την ταυτότητά του και κατόπιν τον πυροβόλησαν».

Ο ίδιος είπε ότι αγνοεί τα κίνητρα της δολοφονίας ή την ταυτότητα των δραστών. Ο Μοχάμεντ Χάντια ήταν ανάμεσα στους πρώτους αξιωματικούς που είχαν αυτομολήσει στην έναρξη της εξέγερσης εναντίον του θανόντος πρώην ηγέτη της Λιβύης Μουάμαρ Καντάφι, εντασσόμενος στο αντάρτικο που τον ανέτρεψε. Μετά την ανατροπή του πρότερου καθεστώτος, ονομάστηκε από την μεταβατική κυβέρνηση επικεφαλής της διεύθυνσης η οποία είναι αρμόδια για τον οπλισμό και τους εξοπλισμούς στο υπουργείο Άμυνας.

Η δολοφονία του προστίθεται σε δεκάδες άλλες στη Βεγγάζη από αγνώστους με στόχο αξιωματούχους των υπηρεσιών ασφαλείας, ειδικά ανθρώπων που υπηρετούσαν επί των ημερών του Καντάφι.

Οι νέες αρχές της Λιβύης αποτυγχάνουν ως σήμερα να δημιουργήσουν έναν πραγματικό τακτικό στρατό, παρά την ένταξη στις τάξεις του χιλιάδων ανταρτών που συμμετείχαν στην οκτάμηνη εξέγερση εναντίον του Καντάφι (Φεβρουάριος-Οκτώβριος 2011).

Εκατοντάδες ένοπλοι παραμένουν ενταγμένοι σε πολιτοφυλακές οι οποίες επιβάλλουν τον δικό τους νόμο σε μεγάλα τμήματα της χώρας.

Την περασμένη Κυριακή, ένας πρώην αξιωματικός της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών, ο συνταγματάρχης Σουλεϊμάν Μπουζρίντα, δολοφονήθηκε από άγνωστους που τον πυροβόλησαν δύο φορές στο κεφάλι ενώ πήγαινε σε ένα τζαμί για τις πρωινές προσευχές. Είχε επίσης προσχωρήσει στις τάξεις των εξεγερμένων στα πρώτα στάδια του ξεσηκωμού εναντίον του Καντάφι.