Στην Τεχεράνη έφτασε ο επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (IAEA) Γιουκίγια Αμάνο για συναντήσεις με κορυφαίους αξιωματούχους στο Ιράν πριν από την δεύτερη σύνοδο για το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας στην Βαγδάτη.

Τον Αμάνο υποδέχθηκε στο αεροδρόμιο της πρωτεύουσας της ισλαμικής δημοκρατίας ο πρεσβευτής του Ιράν στην Υπηρεσία, που εδρεύει στη Βιέννη, Αλί Ασγάρ Σολτανιέχ.

Στην διάρκεια της μονοήμερης επίσκεψής του ο Αμάνο θα συναντηθεί με τον υπουργό Εξωτερικών του Ιράν Αλί Ακμπάρ Σαλεχί, τον επικεφαλής της εγχώριας υπηρεσίας ατομικής ενέργειας Φερεϊντούν Αμπασί και τον διαπραγματευτή της Τεχεράνης για το πυρηνικό της πρόγραμμα Σαΐντ Τζαλιλί, ο οποίος θα ηγηθεί της ιρανικής αντιπροσωπείας στις συνομιλίες της Τετάρτης στη Βαγδάτη.

Πριν αναχωρήσει για την Τεχεράνη ο Αμάνο εξέφρασε την ελπίδα ότι θα υπάρξει συμφωνία με το Ιράν, αλλά προειδοποίησε ότι τίποτε δεν είναι σίγουρο. Είπε ακόμη ότι οι συνομιλίες με ανώτατους ιρανούς αξιωματούχους μπορεί να βοηθήσουν να συμφωνηθούν οι όροι και οι προϋποθέσεις για την πρόσβαση των επιθεωρητών της IAEA σε πυρηνικές εγκαταστάσεις, έγγραφα και πρόσωπα.

«Τίποτε δεν είναι βέβαιο, αλλά ας παραμείνουμε θετικοί», επισήμανε ο επικεφαλής του οργανισμού του ΟΗΕ μιλώντας στους δημοσιογράφους.

Ο Αμάνο είπε ότι υπήρξε πρόοδος στις συνομιλίες ανάμεσα σε αξιωματούχους της IAEA και του Ιράν στη Βιέννη τις τελευταίες ημέρες. «Πρέπει να συνεχίσουμε» την πορεία αυτή, επισήμανε ο γενικός διευθυντής της Υπηρεσίας. «Η επίσκεψη στην Τεχεράνη και οι άμεσες επαφές με τους υψηλόβαθμους αξιωματούχους θα βοηθήσουν να επιτευχθεί συμφωνία».