Δεν υπάρχουν ακόμη στοιχεία που να συνδέουν την αυτοπυρπόληση νωρίτερα σήμερα ενός άνδρα έξω από το δικαστήριο του Όσλο στο οποίο δικάζεται ο Άντερς Μπέρινγκ Μπράιβικ για το φόνο 77 ανθρώπων πέρυσι τον Ιούλιο στη Νορβηγία, ανέφεραν οι τοπικές αρχές.

«Δεν έχουμε προς το παρόν κανένα λόγο να πιστεύουμε ότι συνδέεται το περιστατικό αυτό με τη δίκη του Μπράιβικ», ο οποίος βρισκόταν μέσα στο δικαστήριο την ώρα που σημειώθηκε το περιστατικό, δήλωσε ο εκπρόσωπος της αστυνομίας Κγελ Γιαν Κβάρμε.

Ο άνδρας περιλούστηκε με υγρό και αυτοπυρπολήθηκε προτού αποπειραθεί να διασπάσει την περίμετρο ασφαλείας γύρω από το δικαστήριο, πρόσθεσε ο Κβάρμε.

«Ο άνδρας διέσχισε το δρόμο και αυτοπυρπολήθηκε» διευκρίνισε, σημειώνοντας ότι οι αστυνομικοί του έβγαλαν τα ρούχα και έσβησαν τη φωτιά με φιάλες νερού».

Σε βίντεο που δημοσίευσε η νορβηγική ταμπλόιντ Verdens Gang (VG) στην ιστοσελίδα της παρουσιάζεται ο άνδρας να περιλούζεται με υγρό, πιθανώς εύφλεκτο, και στη συνέχεια να τρέχει, με το καπέλο του και το πουλόβερ του τυλιγμένα στις φλόγες, προς το σημείο ελέγχου της ασφάλειας όπου υποβάλλονταν σε έλεγχο τα άτομα που ήθελαν να μπουν στο δικαστήριο.

Αυτόπτες μάρτυρες που επικαλείται το NRK είπαν ότι ο άνδρας που αυτοπυρπολήθηκε φώναξε «Πυροβολήστε με, πυροβολήστε με» προτού τεθεί υπό έλεγχο από την αστυνομία.

Ωστόσο δημοσιογράφος που βρισκόταν εκεί δήλωσε ότι ο άνδρας μπορεί να φώναξε «Σβήστε με!», το οποίο ηχεί παρόμοια στα νορβηγικά.

Ο εκπρόσωπος της αστυνομίας πρόσθεσε ότι ο άνδρας, το όνομα του οποίου δεν έχει γίνει ακόμη γνωστό, αλλά όπως φαίνεται είναι ένας Καυκάσιος Νορβηγός ηλικίας γύρω στα 50, έχει τραυματιστεί σοβαρά στον κορμό και διακομίστηκε στο νοσοκομείο αφού δέχθηκε επιτόπου τις πρώτες βοήθειες.

Μέσα στο δικαστήριο, οι μάρτυρες συνέχιζαν κατά τη διάρκεια του περιστατικού αυτού να περιγράφουν πως ο Μπράιβικ καταδίωκε τα θύματά του στο νησί Ουτόγια, συχνά ρίχνοντάς τα κάτω με τον πρώτο πυροβολισμό και στη συνέχεια αποτελειώνοντάς τα με έναν πυροβολισμό στο κεφάλι.