Το 38% των προγραμματισμένων σημερινών της πτήσεων (δηλαδή 124 πτήσεις) ακύρωσε η ισπανική αεροπορική εταιρεία Iberia.

Σήμερα είναι η πρώτη μέρα μιας νέας σειράς απεργιακών κινητοποιήσεων που θα πραγματοποιούν κάθε Δευτέρα και Παρασκευή, έως τις 20 Ιουλίου, οι πιλότοι, οι οποίοι καταγγέλλουν τις συνθήκες δημιουργίας μιας θυγατρικής χαμηλού κόστους, της Iberia Express.

Μια πρώτη σειρά 12 ημερών απεργίας που άρχισε το Δεκέμβριο κατέληξε στην ακύρωση σχεδόν του ενός τρίτου των πτήσεων κάθε φορά, κοστίζοντας σχεδόν 36 εκατομμύρια ευρώ στην εταιρία. Οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στο κύριο συνδικάτο των πιλότων (Sepia) και στη διοίκηση της εταιρίας παραμένουν μέχρι στιγμής άκαρπες.

Το Sepia δηλώνει ότι η ίδρυση της Iberia Express παραβιάζει τη συλλογική σύμβαση εργασίας των πιλότων και ότι η διοίκηση έχει σχεδιάσει να μεταφέρει 40 αεροσκάφη της μητρικής εταιρίας στη νέα θυγατρική, κάτι που σήμαινε την περικοπή 8.000 θέσεων εργασίας. Από την πλευρά της η διοίκηση κατήγγειλε την ανεύθυνη και αδιάλλακτη στάση του συνδικάτου.

Η Iberia κινήθηκε δικαστικά την περασμένη Δευτέρα για να κηρυχθεί η απεργία παράνομη και καταχρηστική, με την απόφαση να κάνει να βγει έως και ενάμιση μήνα.

Η Iberia Express, μια θυγατρική χαμηλού κόστους που αποσκοπεί να καλύψει το ελλειμματικό τμήμα των πτήσεων μικρών και μεσαίων αποστάσεων της μητρικής εταιρίας, πραγματοποίησε την πρώτη της πτήση στις 25 Μαρτίου, με τη διοίκηση να έχει συνάψει συμφωνία με την πλειοψηφία του προσωπικού, εκτός των πιλότων.

Η εταιρία αρχίζει με τέσσερα Airbus A320 και 17 συνδέσεις, κυρίως στην Ισπανία και μερικές στο εξωτερικό (Δουβλίνο, Νάπολη, Άμστερνταμ). Προβλέπει να μεταφέρει έως τα τέλη του 2012, 2,5 εκατομμύρια επιβάτες σε τουλάχιστον 20 προορισμούς, με 14 αεροσκάφη και 500 εργαζόμενους.