Προβληματισμό προκαλεί στους Ιάπωνες η έκθεση που έδωσε στη δημοσιότητα η ιαπωνική κυβερνητική επιτροπή, ένα χρόνο μετά το καταστροφικό σεισμό και το φονικό τσουνάμι που ακολούθησε.

Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι ένας σεισμός ίδιου μεγέθους με τον περσινό στην υποθαλάσσια τάφρο του Νανκάι, η οποία βρίσκεται ανατολικά της νήσου Χονσού και φθάνει ως τη νήσο Κιούσου, στο Νότο, θα μπορούσε να προκαλέσει τσουνάμι δεκάδων μέτρων.

Σύμφωνα με τους ειδικούς η χώρα δεν είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει ένα τέτοιο ενδεχόμενο, ενώ κρίνονται ως αναποτελεσματικά και τα μέτρα ασφαλείας στους πυρηνικούς σταθμούς. Εκτίμηση που αναμένεται να αναζωπυρώσει την τεταμμένη συζήτηση για το κατά πόσο θα πρέπει να επαναλειτουργήσουν οι 54 πυρηνικοί αντιδραστήρες στη χώρα

«Δεν θα είμαστε σε θέση να προστατευθούμε από ένα γιγαντιαίο τσουνάμι με τα αναχώματα που έχουμε σήμερα», παραδέχθηκε ο υπουργός Πρόληψης Καταστροφών Μασαχάρου Νακαγκάγουα, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, το Σάββατο. «Θα πρέπει να γίνουν αλλαγές στις πολιτικές που αφορούν τον αστικό σχεδιασμό, την εκπαίδευση πρόληψης καταστροφών και την εκκένωση περιοχών».