Το μετατραυματικό στρες του πελάτη του, του αμερικανού λοχία Ρόμπερτ Μπέιλς ο οποίος κατηγορείται ότι σκότωσε 17 αφγανούς χωρικού, δήλωσε σήμερα ότι θα επικαλεστεί ο συνήγορός του, Τζον Χένρι Μπράουν.

«Οι ψυχίατροι φαίνεται πως θα καταλήξουν ότι υπάρχουν προβλήματα μετατραυματικού στρες (ΜΤΣ). Γνωρίζω καλά τα συμπτώματα του ΜΤΣ και είμαι πεπεισμένος πως αυτό θα επικρατήσει», δήλωσε ο Μπράουν σε συνέντευξή του στο CNN.

Εναντίον του υπαξιωματικού απαγγέλθηκαν κατηγορίες για 17 ανθρωποκτονίες από πρόθεση και απόπειρα ανθρωποκτονίας από πρόθεση εναντίον άλλων έξι ανθρώπων, ανάμεσά τους γυναίκες και παιδιά.

Ο 38χρονος Μπέιλς έφυγε από τη βάση του στην περιοχή Πανζουάι στην επαρχία Κανταχάρ στη διάρκεια της νύχτας της 11ης Μαΐου, σκότωσε 17 ανθρώπους σε δύο γειτονικά χωριά, έκαψε τα πτώματα τους και στη συνέχεια επέστρεψε στη βάση και παραδόθηκε.

Ο Μπράουν, που συναντήθηκε με τον πελάτη του στη στρατιωτική φυλακή του Φόρτ Λέβενγουορθ του Κάνσας, υποβάθμισε τη σημασία της ομολογίας του Μπέιλς.

«Δεν πιστεύω πως είπε: “σκότωσα τους ανθρώπους”, διότι δεν άκουσα κάτι τέτοιο από τη μοναδική πηγή στην οποία έχω εμπιστοσύνη. Δεν πρόκειται για μια κλασική σκηνή εγκλήματος. Δεν υπάρχει τόπος του εγκλήματος. Ο στρατός δεν πήγε στα χωριά απ’όπου προέρχονται οι κατηγορίες», πρόσθεσε ο δικηγόρος, επισημαίνοντας πως λείπουν πολλές αποδείξεις.

Σύμφωνα με το δικηγόρο «δεν υπάρχει σκηνή του εγκλήματος, ούτε ίχνη DNA, ούτε αποτυπώματα ή ομολογία. Και οι Αφγανοί, από ότι έχω καταλάβει, έθαψαν πολύ γρήγορα τους νεκρούς. Από αυτά τα στοιχεία θα προκύψει μια πολύ περίπλοκη υπόθεση για την κατηγορούσα αρχή».

Στη διάρκεια θητείας του στο Ιράκ το 2010, ο Μπέιλς είχε τραυματιστεί στο κεφάλι σε τροχαίο, γεγονός που θα μπορούσε να του προκαλέσει μετατραυματικό στρες. Αν η υπεράσπιση του καταφέρει να πείσει το δικαστήριο ότι δεν υπήρξε προμελέτη, ο αμερικανός λοχίας θα γλυτώσει τη θανατική ποινή.