Οι διαπραγματεύσεις για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα μεταξύ της Τεχεράνης και των χωρών της ομάδας 5+1 (τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας: ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Βρετανία, Γαλλία και η Γερμανία) θα επαναληφθούν στις 13 Απριλίου, αν και ακόμα ο τόπος συνάντησης δεν έχει διευκρινιστεί, όπως δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Αλί Ακμπάρ Σαλεχί.

«Η Τουρκία έχει δηλώσει έτοιμη να φιλοξενήσει τις διαπραγματεύσεις και μένει μια από τις επιλογές. Η προσωπική μου γνώμη μου είναι ότι η Κωνσταντινούπολη είναι το καλύτερο σημείο», πρόσθεσε ο Σαλεχί σε δηλώσεις του στο αεροδρόμιο, όπου υποδέχτηκε τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που επισκέπτεται το Ιράν για δύο μέρες. 

Το θέμα του εμπλουτισμού ουρανίου είναι το βασικό σημείο της διαφωνίας μεταξύ του Ιράν και των χωρών της Δύσης. Η Τεχεράνη ανέπτυξε σημαντικά τα τελευταία χρόνια τον πρόγραμμά της για τον εμπλουτισμό ουρανίου. Το Ιράν έχει εγκαταστήσει σχεδόν 10.000 συσκευές φυγοκέντρισης για τον εμπλουτισμό ουρανίου στις πυρηνικές εγκαταστάσεις της πόλης Νατάνζ, στα κεντρικά της χώρας, και στο Φορντό, στο εργοστάσιο που βρίσκεται κάτω από ορεινή περιοχή 150 χλμ. νοτιοδυτικά της Τεχεράνης. Το δύσβατο σημείο στο Φορντό καθιστά δύσκολη μια στρατιωτική επίθεση εναντίον των εγκαταστάσεων αυτών.

Το Ιράν εμπλουτίζει το ουράνιο σε ποσοστό 3,5% στη Νατάνζ και 20% στις εγκαταστάσεις στη Νατάνζ και το Φορντό.