Μεγάλο θριαμβευτή τον Ζορζ Γουεά ανέδειξε ο δεύτερος γύρος των προεδρικών εκλογών στη Λιβερία, μια διαδικασία που τελικά κύλησε ομαλά, έπειτα από τις σχετικές εκκλήσεις τόσο του βετεράνου ποδοσφαιρικού αστέρα και μεγάλη μορφή του αθλητισμού στην αφρικανική ήπειρο όσο και του αντιπάλου του, Τζόζεφ Μποακάι, ο οποίος είναι ο απερχόμενος αντιπρόεδρος της προηγούμενης κυβέρνησης.

Το μήνυμα «σεβόμαστε τους κανόνες» που απηύθυναν ήταν εύκολο να ειπωθεί, αλλά στην πράξη αυτό είναι πάντα δύσκολο. Τελικά, αυτό συνέβη και έτσι η εκλογική διαδικασία ολοκληρώθηκε, με τον πρώην άσο των Παρί Σεν Ζερμέν και Μίλαν τη δεκαετία του ’90 να επιβεβαιώνει τα προγνωστικά και να επικρατεί.

Ο δεύτερος γύρος, που επρόκειτο αρχικά να διεξαχθεί στις 7 Νοεμβρίου, αλλά αναβλήθηκε από το Ανώτατο Δικαστήριο, έπειτα από προσφυγή του υποψηφίου που ήρθε τρίτος στις 10 Οκτωβρίου, του Τσαρλς Μπρουμσκίν (9,6%), που υποστηρίχθηκε και από τον Μποακάι (28,8%), ο οποίος κατήγγειλε «εκλογικές παρατυπίες και νοθεία».

Ο Γουεά είχε συγκεντρώσει στον πρώτο γύρο το 38,4% των ψήφων, ενώ στον δεύτερο γύρο είχε την υποστήριξη του γερουσιαστή και πρώην αρχηγού πολιτοφυλακή,ς Πρινς Τζόνσον, και του κόμματος του Τσαρλς Μπρουμσκίν. Εξελέγη γερουσιαστής το 2014 στην επαρχία Μοντσεράδο, την πιο πολυπληθή της χώρας, και επέλεξε ως υποψήφια αντιπρόεδρό του την Τζούελ Χάουαρντ-Τέιλορ, πρώην σύζυγο του Τσαρλς Τέιλορ και γερουσιαστή με επιρροή του Μπονγκ, μια άλλη σημαντική δεξαμενή ψήφων.

Ο 51χρονος, που είναι ο μοναδικός Αφρικανός κάτοχος της Χρυσής Μπάλας (1995) και ο οποίος αναδείχθηκε τρεις φορές κορυφαίος Αφρικανός παίκτης της χρονιάς, πλέον είναι και ο 25ος πρόεδρος στην ιστορία της Λιβερίας. Ακόμη ένα δείγμα του πόσο επηρεάζει ο αθλητισμός και ειδικά το ποδόσφαιρο το πολιτικό σκηνικό σε μια χώρα.

«Από τα αποτελέσματα που ανακοινώνονται, ο πρέσβης Ζορτζ Μάνεχ Γουεά είναι ο εκλεγμένος πρόεδρος. Στη δική μας αίθουσα καταμέτρησης έχουμε περισσότερο από το 70% των ψήφων», είπε ο Μορλούμπα Μόρλου, ο υποδιευθυντής του προεκλογικού επιτελείου του πρώην ποδοσφαιριστή.

Η εθνική εκλογική επιτροπή αναμένεται ότι θα ανακοινώσει τα επίσημα αποτελέσματα αργότερα σήμερα.

«Με βαθιά συναισθήματα θέλω να ευχαριστήσω εσένα, λαέ της Λιβερίας, που με τίμησες με την ψήφο σου σήμερα. Είναι μία μεγάλη ελπίδα», έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter ο Γουεά.

19910047784393