Ως «παντελώς άκαιρη» χαρακτήρισε ο Γάλλος υφυπουργός, αρμόδιος για τις ευρωπαϊκές υποθέσεις, Πιέρ Λελούς την ιδέα επιβολής ευρωπαϊκού φόρου, που προτείνεται από τον Επίτροπο αρμόδιο για τον προϋπολογισμό της Ε.Ε., Γιάνους Λεβαντόφσκι. Ο Γάλλος υφυπουργός με αυτή του τη δήλωση φαίνεται να «ευθυγραμμίζεται» στο θέμα με τις θέσεις του Βερολίνου και του Λονδίνου.

«Κρίνουμε παντελώς άκαιρη την ιδέα επιβολής ευρωπαϊκού φόρου. Κάθε πρόσθετος φόρος σήμερα δεν είναι καλοδεχούμενος, όπως κι η ώρα που γίνεται η πρόταση είναι άκαιρη, τόσο για τα κράτη μέλη, όσο και για τους θεσμούς και τις οικονομίες της Ε.Ε.», τόνισε μιλώντας στο Γαλλικό πρακτορείο ο αξιωματούχος.

Κατά τον Επίτροπο Λεβαντόφσκι «πρέπει να επιβληθεί ευρωπαϊκός φόρος, ο οποίος θα εισρέει κατ’ ευθείαν στα ταμεία της Ε.Ε.».

«Ισχυρά κράτη μέλη επιθυμούν να μειωθεί η εισφορά τους προς την Ε.Ε. και αυτό μας ωθεί να σκεφθούμε, τί ίδια έσοδα θα έχει η Ε.Ε., δηλαδή έσοδα που δε θα συλλέγονται από τους υπουργούς των Οικονομικών», επεσήμανε ο Επίτροπος.

«Αναφύονται αμιγή πολιτικά ζητήματα», αντέτεινε ο κ. Λελούς, «διότι κατ’ αυτόν τον τρόπο μεταβιβάζεται κυριαρχία, η εξουσία να συλλέγεται ο συγκεκριμένος φόρος. Ανοίγει, επομένως, ένας πολύ σπουδαίος πολιτικός διάλογος, σ’ όλα τα μέλη της Ένωσης και στην Γαλλία» συμπλήρωσε.

Θύμισε ότι αντιτάχθηκε στην αύξηση σε ποσοστό +6,9% των λειτουργικών εξόδων της Επιτροπής των Βρυξελλών, ενώ υπενθύμισε ότι τάσσεται υπέρ των «δρακόντειων» εξοικονομήσεων χρηματικών πόρων κατ’ αυτό το χρονικό διάστημα.

Καταλήγοντας επισήμανε ότι τον Απρίλιο του 2011 θα συζητηθεί πώς προβλέπεται να είναι η Ε.Ε. μετά το 2013.