Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας θα επισκεφθεί την Τεχεράνη σήμερα για συνομιλίες με τον ιρανό ομόλογό του σε σχέση με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και τις εξελίξεις στις γειτονικές Ιράκ και Συρία, ανακοίνωσε αργά χθες το βράδυ το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

Η επίσκεψη του Αχμέτ Νταβούτογλου εντάσσεται στο πλαίσιο των τακτικών επαφών ανάμεσα στους δύο υπουργούς, αλλά πραγματοποιείται σε μια κομβική στιγμή για την περιοχή και τις σχέσεις ανάμεσα στις δύο δυνάμεις.

«Είναι προγραμματισμένο να ανταλλάξουν απόψεις για θέματα όπως το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και οι εξελίξεις στη Συρία και το Ιράκ», αναφέρει το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

Η επίσκεψη του Νταβούτογλου θα ολοκληρωθεί την Πέμπτη. Η Τουρκία εξετάζει αν θα πρέπει να ζητήσει από τις ΗΠΑ να εξαιρέσουν την τουρκική εταιρία εισαγωγών πετρελαίου Tupras από τις νέες αμερικανικές κυρώσεις εις βάρος οργανισμών που συναλλάσσονται με την κεντρική τράπεζα του Ιράν, δήλωσε χθες Τρίτη τούρκος αξιωματούχος.

Η σύμμαχος των ΗΠΑ χώρα συγκαταλέγεται ανάμεσα στους μεγαλύτερους αγοραστές ιρανικού πετρελαίου και φυσικού αερίου. Το 30% του πετρελαίου της το εισάγει από το γειτονικό Ιράν και η Tupras, ο μεγαλύτερος εισαγωγέας αργού πετρελαίου, είναι και από τους μεγαλύτερους αγοραστές ιρανικού αργού.

Οι ΗΠΑ έχουν λάβει αυστηρά μέτρα με στόχο τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που συναλλάσσονται με την κεντρική τράπεζα του Ιράν.

Σχετικός νόμος υπογράφηκε από τον πρόεδρο Ομπάμα το Σάββατο και επιτρέπει στις ΗΠΑ να εξαιρούν από τα μέτρα οργανισμούς σε μια χώρα που έχει σημαντικά περιορίσει τις συναλλαγές της με το Ιράν.