Ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Κι-Μουν δήλωσε σήμερα ότι τάσσεται υπέρ των διαπραγματεύσεων και όχι μιας προσφυγής στη βία, μετά τη δημοσίευση της έκθεσης της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) για μια ενδεχόμενη στρατιωτική διάσταση στο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

«Ο Γενικός Γραμματέας επανέλαβε την πεποίθησή του ότι μια λύση μέσω διαπραγματεύσεων και όχι μια στρατιωτική, είναι η μόνη απάντηση», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Μάρτιν Νεζίρκι.

Ο Μπαν Γκι-μουν ωστόσο ενημερώθηκε «με βαθιά ανησυχία για την πληροφορία που δείχνει ότι το Ιράν έχει εμπλακεί σε δραστηριότητες που υποδηλώνουν μια πιθανή στρατιωτική διάσταση του πυρηνικού προγράμματός του», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

«Υπογράμμισε ότι η ευθύνη ανήκει στο Ιράν για να αποδείξει τον ειρηνικό χαρακτήρα του πυρηνικού του προγράμματος», πρόσθεσε.

Στην τελευταία έκθεσή της η ΙΑΕΑ εκφράζει «σοβαρές ανησυχίες» σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, με βάση «αξιόπιστες» πληροφορίες που δείχνουν ότι η Τεχεράνη έχει εργαστεί για την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων.

Ισραηλινοί αξιωματούχοι τις τελευταίες ημέρες επισείουν την απειλή ενός στρατιωτικού πλήγματος εναντίον ιρανικών πυρηνικών εγκαταστάσεων.

Το Ιράν «θα απαντήσει με όλη του την ισχύ» σε οποιαδήποτε επίθεση ή ακόμη και απλή στρατιωτική απειλή από τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ, δήλωσε σήμερα ανώτατος ηγέτης του Ιράν, ο Αγιατολάχ Αλ Χαμενεΐ.