Ο άνδρας που συνελήφθη για τον φόνο τριάντα εννέα ανθρώπων στο πρωτοχρονιάτικο χτύπημα στο κλαμπ Reina της Κωνσταντινούπολης επέλεξε στην τύχη τον στόχο του. Όπως δήλωσε ο Αμπντουλκαντίρ Μασαρίποφ, το Ισλαμικό Κράτος του υπέδειξε αρχικά να επιτεθεί στην περιοχή της πλατείας Ταξίμ. Σύμφωνα όμως με την εφημερίδα Χουριέτ, αναγκάστηκε να αλλάξει τα σχέδιά του λόγω των αυστηρών μέτρων ασφαλείας στο σημείο εκείνο.

Η τουρκική αστυνομία συνέλαβε τη Δευτέρα τον Ουζμπέκο, ο οποίος υποστηρίζει πως οι εντολές τού έρχονταν από τη Ράκα, την «πρωτεύουσα» του χαλιφάτου.

«Πήγα στην Ταξίμ την Πρωτοχρονιά αλλά τα μέτρα ασφαλείας ήταν πολύ αυστηρά. Δεν ήταν δυνατό να γίνει η επίθεση» είπε. «Μου δόθηκαν οδηγίες να ψάξω για νέο στόχο στην περιοχή. Το Reina έδειχνε κατάλληλο, δεν φαινόταν να έχουν ληφθεί σοβαρά μέτρα ασφαλείας».

Τις αναφορές αυτές γράφει η εφημερίδα Χουριέτ χωρίς να αναφέρει πώς απέκτησε πρόσβαση στην ανάκριση, όπως σημειώνει το BBC.

Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση, εξηγώντας πως έγινε σε αντίποινα για την εμπλοκή του τουρκικού στρατού στη Συρία.