Φάλαγγες των ενόπλων δυνάμεων της Σενεγάλης μετακινούνται προς τα σύνορα με την Γκάμπια, απειλώντας με ανάληψη στρατιωτικής δράσης τον πρόεδρο Γιαχία Τζάμε ο οποίος αρνείται να αποδεχτεί την ήττα του στις εκλογές του περασμένου Δεκεμβρίου, ανέφεραν στρατιωτικές πηγές και κάτοικοι μεθοριακών πόλεων.

«Κατευθυνόμαστε προς τα εκεί. Προετοιμαζόμαστε σοβαρά», είπε στο πρακτορείο Reuters μια πηγή του στρατού στο Ντακάρ.

Οι κάτοικοι των πόλεων Ντιουλούλου και Ζιγκουίντσορ στη νότια Σενεγάλη ανέφεραν ότι μετά τα μεσάνυχτα ξεκίνησαν μετακινήσεις στρατευμάτων προς τα σύνορα με την Γκάμπια. «Από το πρωί εκατοντάδες Σενεγαλέζοι στρατιώτες κατευθύνονται με φορτηγά προς τα σύνορα», είπε μια πηγή από την πόλη Ζιγκουίντσορ.

Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, τουλάχιστον 26.000 άνθρωποι έχουν φύγει από την Γκάμπια και έχουν αναζητήσει καταφύγιο στη Σενεγάλη φοβούμενοι ότι θα ξεσπάσουν ταραχές στη χώρα τους μετά την απόφαση του προέδρου Τζάμε να μην παραδώσει την εξουσία. Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες ανέφερε ότι το 80% των προσφύγων αυτών είναι γυναίκες και μικρά παιδιά.

Η Γκάμπια έχει βυθιστεί σε πολιτική κρίση αφού ο Τζάμε, που κυβερνά με σιδηρά πυγμή τη χώρα εδώ και περισσότερα από 22 χρόνια, ανακοίνωσε στις 9 Δεκεμβρίου ότι δεν αναγνωρίζει πια τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών, μία εβδομάδα αφού συνεχάρη τον αντίπαλό του Αντάμα Μπάροου για τη νίκη του.

Το κλίμα στη χώρα βαραίνει καθώς σήμερα είναι η τελευταία ημέρα της θητείας του Τζάμε και αύριο αναμενόταν να γίνει η ορκωμοσία του Μπάροου. Στο μεταξύ τουλάχιστον πέντε υπουργοί της κυβέρνησης του απερχόμενου προέδρου έχουν παραιτηθεί.

Όμως η Εθνοσυνέλευση αποφάσισε ότι ο απερχόμενος πρόεδρος μπορεί να παραμείνει στην εξουσία για τρεις ακόμη μήνες.