Κανέναν πρόσθετο πόρο δεν προτίθεται να καταβάλλει ο Καναδάς στη χρηματοδότηση της Unesco μετά τη διακοπή της χρηματοδότησης των ΗΠΑ που ακολούθησε την ένταξη της Παλαιστίνης στον Οργανισμό.

«Οι χώρες που υπερψήφισαν το αίτημα της Παλαιστινιακής Αρχής θα έπρεπε να γνώριζαν ποιές θα μπορούσαν να είναι οι πιθανές ταμειακές συνέπειες της απόφασής αυτής» ο υπουργός Εξωτερικών του Καναδά Τζον Μπράιντ.

Ο Καναδάς χρηματοδοτεί με δέκα εκατομμύρια δολάρια ετησίως τον οργανισμό του ΟΗΕ για την εκπαίδευση, την επιστήμη και τον πολιτισμό.

Η Unesco αποφάσισε τη Δευτέρα, κατά τη Γενική της Συνέλευση στο Παρίσι, να γίνει η Παλαιστίνη πλήρες μέλος της με 107 ψήφους υπέρ, 52 αποχές και 14 ψήφους κατά, μεταξύ τους οι ΗΠΑ και ο Καναδάς.

Η Ουάσινγκτον αμέσως μετά ανακοίνωσε ότι διακόπτει την καταβολή 60 εκατομμυρίων δολαρίων, ένα αυτόματο μέτρο καθώς οι ΗΠΑ, μεγάλος σύμμαχος του Ισραήλ, είχαν απαγορεύσει τη δεκαετία του 1990 κάθε χρηματοδότηση μιας υπηρεσίας του ΟΗΕ που θα δεχόταν στους κόλπους της την Παλαιστίνη ως ισότιμο μέλος.

Η διακοπή της αμερικανικής χρηματοδότησης συνιστά βαρύ πλήγμα για την Unesco καθώς οι ΗΠΑ διασφαλίζουν το 22% του προϋπολογισμού της, με σχεδόν 80 εκατομμύρια δολάρια ετησίως. Ανησυχίες για σταθερότητα του προϋπολογισμού της Unesco μετά τη διακοπή της χρηματοδότησης της Αμερικής εξέφρασε η γενική διευθύντρια του Οργανισμού  Ιρίνα Μπόκοβα.