Σε εξέλιξη παραμένουν οι έρευνες της αστυνομίας του Βερολίνου για τους δράστες σειράς αποπειρών εμπρησμού αυτή την εβδομάδα στο σιδηροδρομικό δίκτυο της γερμανικής πρωτεύουσας.

Μια από τις επτά απόπειρες ήταν επιτυχημένη τη Δευτέρα, γεγονός που προκάλεσε το κλείσιμο για μερικές ώρες της σιδηροδρομικής γραμμής που συνδέει το Βερολίνο και το Αμβούργο. Έκτοτε έχουν ανακαλυφθεί και εξουδετερωθεί από τις αρχές άλλοι έξι εμπρηστικοί μηχανισμοί.

Μια αριστερίστικη οργάνωση που αυτοαποκαλείται Hekla (ηφαίστειο στα ισλανδικά) ανέλαβε την ευθύνη για τις επιθέσεις της Δευτέρας, υποστηρίζοντας ότι προέβη σε αυτές αντιδρώντας στη συμμετοχή της Γερμανίας στις στρατιωτικές επιχειρήσεις στο Αφγανιστάν.

Η οργάνωση ανέφερε ακόμα ότι οι ενέργειες αυτές αποτέλεσαν αντίδραση στη φυλάκιση του Αμερικανού στρατιώτη Μπράντλεϊ Μάνινγκ, που κατηγορείται ότι διέρρευσε διαβαθμισμένα διπλωματικά τηλεγραφήματα της κυβέρνησης των ΗΠΑ στον ιστότοπο WikiLeaks.

Η γερμανική αστυνομία θεωρεί ότι και οι επτά ενέργειες, με τη χρήση δοχείων που περιείχαν εύφλεκτες ουσίες και δέθηκαν στις σιδηροτροχιές, συνδέονται.