Στη γενέτειρά του, τη Σαρμαρκάνδη, κηδεύεται σήμερα ο Ισλάμ Καρίμοφ, ο ισχυρός άνδρας που βρισκόταν επί ένα τέταρτο του αιώνα στα ηνία του Ουζμπεκιστάν και απεβίωσε την Παρασκευή σε ηλικία 78 ετών, έπειτα από αιμορραγικό εγκεφαλικό επεισόδιο που υπέστη την περασμένη εβδομάδα.

Ο πρωθυπουργός Σαβκάτ Μιρζιόγεφ ανέλαβε να προεδρεύσει της επιτροπής που οργανώνει την κηδεία του Καρίμοφ, γεγονός που συνιστά μια ένδειξη για τον σημαντικό ρόλο που θα έχει στην πολιτική σκηνή της χώρας στο μέλλον.

Ο Καρίμοφ, άλλοτε απαράτσικ του Σοβιετικού Κομμουνιστικού Κόμματος, ήταν ο ηγέτης της πολυπληθέστερης χώρας της Κεντρικής Ασίας από τις αρχές της δεκαετίας του 1990, μετά τη διάλυση της πρώην Σοβιετικής Ένωσης.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν εξέφρασε τα συλλυπητήριά του για τον θάνατο του Καρίμοφ στον Νιγκματίλα Γιουλντάσεφ που έχει αναλάβει υπηρεσιακός πρόεδρος. Ο Πούτιν τον χαρακτήρισε «πραγματικό ηγέτη» ο θάνατος του οποίου «συνιστά μια τεράστια απώλεια για τον λαό του Ουζμπεκιστάν και την Κοινοπολιτεία Ανεξαρτήτων Κρατών».

Επικεφαλής της ρωσικής αντιπροσωπείας που θα παραστεί στη κηδεία θα είναι ο πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ, διευκρίνισε η εκπρόσωπος του τελευταίου, σύμφωνα με το πρακτορείο RIA.