Υπεγράφη η ενεργειακή συμφωνία μεταξύ Ισραήλ και Τουρκίας, η οποία σκοπό έχει να αποκαταστήσει και τυπικά τις μέχρι πρότινος τεταμένες σχέσεις των δύο χωρών και να δημιουργήσει νέες ενεργειακές ισορροπίες στην περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Όπως δήλωσε σήμερα πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου, η συμφωνία θα συμβάλει στη «σταθερότητα» στη Μέση Ανατολή και θα έχει τεράστιο αντίκτυπο για την ισραηλινή οικονομία. Την επαναπροσέγγιση Άγκυρας – Τελ Αβίβ χαιρέτισαν τόσο οι ΗΠΑ, όσο και ο ΟΗΕ, κάνοντας λόγο για σημαντική και ελπιδοφόρα ένδειξη για σταθερότητα στην περιοχή.

Ο αμερικανός ΥΠΕΞ Τζον Κέρι, δήλωσε ότι «είμαστε προφανώς ευχαριστημένοι. Αυτό είναι ένα βήμα που θέλαμε να δούμε», ενώ πηγές του τουρκικού πρωθυπουργικού γραφείου έκαναν λόγο για διπλωματική νίκη της Τουρκίας.

Ισραηλινοί αναλυτές κάνουν λόγο για συμφωνία, η οποία στόχο έχει τον τερματισμό της δημόσιας αντιπαράθεσης, με τις διαφορές, ωστόσο, να παραμένουν σε όλα τα επίπεδα.

Ενήμερος για τις κινήσεις επαναπροσέγγισης μεταξύ της Τουρκίας και του Ισραήλ ήταν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, καθώς με τηλεφώνημά του ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός, Βενιαμίν Νετανιάχου, τον είχε ενημερώσει σχετικά σύμφωνα με τον Υπουργό Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη, ενώ πριν από λίγο Αναστασιάδης και Νετανιάχου συνομίλησαν εκ νέου στο τηλέφωνο.

Μακρά τηλεφωνική συνομιλία Αναστασιάδη – Νετανιάχου

Σε ανακοίνωση του το Προεδρικό Μέγαρο αναφέρει Αναστασιάδης και Νετανιάχου επικοινώνησαν ξανά τηλεφωνικώς με πρωτοβουλία του ισραηλινού πρωθυπουργού. Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας, ο κ. Αναστασιάδης ενημερώθηκε για το περιεχόμενο της συμφωνίας ανάμεσα στο Ισραήλ και την Τουρκία.

Ταυτόχρονα, ο κ. Νετανιάχου σημείωσε ότι η εν λόγω συμφωνία δεν επηρεάζει και δεν θα επηρεάσει με οποιονδήποτε ρόπο τις στενές, αδελφικές και στρατηγικής σημασίας σχέσεις ανάμεσα στην Κυπριακή Δημοκρατία και το Ισραήλ. Μια σχέση η οποία θα συνεχίσει να ενισχύεται σε ένα ευρύ φάσμα τομέων διμερούς συνεργασίας προς όφελος των δυο χωρών και όχι μόνο.

Από πλευράς του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, εξέφρασε την ευαρέσκεια του προς τον κ. Νετανιάχου για την ενημέρωση κατά τη διάρκεια των μακρών συζητήσεων με την Τουρκία και τις γενικές αρχές στις οποίες εδράζεται η εξομάλυνση των σχέσεων ανάμεσα στις δυο πλευρές. Συμφώνησε με τη διαπίστωση του Ισραηλινού Πρωθυπουργού για τη στρατηγικής σημασίας σχέση ανάμεσα στην Κυπριακή Δημοκρατία και το Ισραήλ και εξέφρασε την ξεκάθαρη βούληση του για περαιτέρω ενίσχυση τους.

Ταυτόχρονα, εξέφρασε την πεποίθηση του ότι μια ενδεχόμενη λύση του Κυπριακού θα συμβάλει καθοριστικά στην εξομάλυνση των σχέσεων ανάμεσα στα κράτη της περιοχής, επιτρέποντας την ίδια στιγμή την άρση των όποιων εμποδίων στην υλοποίηση ενεργειακών συνεργασιών της Τουρκίας με χώρες της περιοχής.

Τέλος, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ευχαρίστησε θερμά τον Ισραηλινό Πρωθυπουργό για την άμεση ανταπόκριση από πλευράς Ισραήλ στο πλαίσιο της επιχείρησης κατάσβεσης της πυρκαγιάς στην περιοχή Σολέας.

Πηγή: sigmalive.com

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast.gr. Ακολουθήστε το Newsbeast.gr σε Instagram, Facebook και Twitter.