Εντάλματα σύλληψης σε βάρος του ηγέτη της Λιβύης Μουάμαρ Καντάφι, του γιου του Σάιφ αλ Ισλάμ και του επικεφαλής της υπηρεσίας Πληροφοριών της χώρας Αμπντάλα αλ Σενούσι με την κατηγορία της διάπραξης εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας, εξέδωσε σήμερα το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.

Ο εισαγγελέας του ΔΠΔ Λουίς Μορένο-Οκάμπο είχε ζητήσει από το δικαστήριο τον Μάιο να εκδώσει εντάλματα σύλληψης για τις «προγραμμένες» δολοφονίες διαδηλωτών στη Λιβύη μετά την παραπομπή του θέματος στο ΔΠΔ από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Ο Καντάφι έχει «τον απόλυτο, τελικό και αναμφισβήτητο έλεγχο» του κρατικού μηχανισμού της Λιβύης και των υπηρεσιών ασφαλείας της χώρας, ανέφερε η δικαστής Σάντζι Εμασενόνο Μονάγκενγκ διαβάζοντας την απόφαση.

Η δικαστής πρόσθεσε ότι τόσο ο Καντάφι όσο και ο γιος του Σάιφ αλ Ισλάμ «συνέλαβαν και ενορχήστρωσαν ένα σχέδιο για την αποτροπή και την πάταξη με όλα τα μέσα των διαδηλώσεων των πολιτών» εναντίον του καθεστώτος και ότι ο αλ Σανούσι χρησιμοποίησε τη θέση του στην ιεραρχία για να διατάξει επιθέσεις και να τις επιβλέψει.

Ο Καντάφι, ο οποίος κυβερνά την πετρελαιοπαραγωγό αραβική χώρα της βόρειας Αφρικής από το πραξικόπημα του 1969, δέχεται πιέσεις να εγκαταλείψει την εξουσία από τους εξεγερμένους που μάχονται εναντίον της κυβέρνησής του όσο και από την εκστρατεία αεροπορικών βομβαρδισμών του NATO, το οποίο δρα στη χώρα βάσει απόφασης του ΟΗΕ «για την προστασία των αμάχων».

Τρεις και πλέον μήνες μετά την έναρξη της εκστρατείας του Βορειοατλαντικού Συμφώνου αρχίζουν να διαφαίνονται ρωγμές στην δυτική συμμαχία κι εκφράζονται φόβοι ότι το ένταλμα του ΔΠΔ ενδέχεται να επιδεινώσει τη βία στη Λιβύη καθώς ο Καντάφι συνεχίζει να προσπαθεί να διατηρήσει την εξουσία.

Στην απόφασή του το Δικαστήριο αναφέρει ότι υπάρχουν «βάσιμα στοιχεία» που οδηγούν στο συμπέρασμα πως ο Καντάφι, ο γιος του και ο αλ Σενούσι διέπραξαν εγκλήματα που υπόκεινται στην δικαιοδοσία του και ότι πρέπει να εκδοθούν εντάλματα για τη σύλληψή τους.

Το ένταλμα σε βάρος του συνταγματάρχη Καντάφι είναι το δεύτερο που εκδίδει το ΔΠΔ σε βάρος ενός εν ενεργεία αρχηγού κράτους -μετά από τα δύο εντάλματα σε βάρος του προέδρου του Σουδάν Όμαρ αλ Μπασίρ το 2009 και το 2010 για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, εγκλήματα πολέμου και γενοκτονία στο Νταρφούρ.

Ωστόσο δεν είναι εύκολο να διασφαλιστούν οι συλλήψεις που ζητά το ΔΠΔ. Το όργανο αυτό δε διαθέτει κάποια αστυνομική δύναμη και εξαρτάται από τις χώρες-μέλη του για την επιβολή των ενταλμάτων που εκδίδει. Η εμφύλια σύρραξη που συνεχίζει να μαίνεται στη Λιβύη είναι πιθανό να περιπλέξει τις προσπάθειες να συλληφθούν οι τρεις καταζητούμενοι.

Επιχειρηματολογώντας υπέρ της ανάγκης να εκδοθούν τα εντάλματα ο Μορένο-Οκάμπο ανέφερε ότι ο Καντάφι είχε καταρτίσει σχέδιο για να παταχθούν οι διαδηλώσεις μέσω της χρήσης «ακραίας και θανατηφόρας βίας» και ότι οι τρεις άνδρες εφάρμοσαν μια κρατική πολιτική «εκτεταμένων και συστηματικών επιθέσεων» εναντίον αμάχων.

Η κυβέρνηση του Καντάφι διαψεύδει ότι έθεσε στο στόχαστρο λίβυους αμάχους και κατηγορεί αντίθετα το NATO ότι το έκανε.

«Τα εγκλήματα συνεχίζονται σήμερα στη Λιβύη. Για να σταματήσουν τα εγκλήματα και να προστατευθούν οι άμαχοι στη Λιβύη ο Καντάφι πρέπει να συλληφθεί», ανέφερε ο Μορένο-Οκάμπο σε ανακοινωθέν του την Κυριακή, πριν την έκδοση της απόφασης σήμερα.