Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Αλέν Ζιπέ, δήλωσε σήμερα ότι η απόφαση του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου να εκδώσει ένταλμα σύλληψης σε βάρος του Μουαμάρ Καντάφι επιβεβαιώνει ότι «το ερώτημα δεν είναι το αν πρέπει να εγκαταλείψει την εξουσία, αλλά το πώς και πότε θα γίνει αυτό».

«Αυτή τη στιγμή, μαζί με τους εταίρους μας στο ΝΑΤΟ, την Αφρικανική Ένωση και τις αραβικές χώρες, αναζητούμε μια λύση, μια πολιτική λύση που θα επιτρέπει να καταλήξουμε σε μια εκεχειρία και τον τερματισμό της στρατιωτικής επέμβασης», τόνισε ο Ζιπέ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Μπορντό, την πόλη της οποίας είναι και δήμαρχος.

Το ΔΠΔ ανακοίνωσε σήμερα ότι εξέδωσε ένταλμα σύλληψης κατά του Καντάφι για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Είναι η δεύτερη φορά, μετά το σουδανό πρόεδρο Ομάρ αλ-Μπασίρ, που εν ενεργεία αρχηγός κράτους διώκεται από το ΔΠΔ.

Οι δικαστές εξέδωσαν επίσης εντάλματα σε βάρος του γιου του Καντάφι, Σάιφ αλ-Ισλάμ και του επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών της Λιβύης, Αμπντάλα αλ-Σενούσι, όπως είχε ζητήσει ο εισαγγελέας Λουίς Μορένο-Οκάμπο.