Δημοσκόπηση παρουσίασε σήμερα η εφημερίδα «Asahi» σχετικά με την εξάλειψη της πυρηνικής ενέργειας μετά το σεισμό και το τσουνάμι της 11ης Μαρτίου στην Ιαπωνία.

Το 51% των ερωτηθέντων συμφωνούν ότι οι αντιδραστήρες που είναι τώρα εκτός λειτουργίας για επιθεωρήσεις, θα πρέπει να επαναλειτουργήσουν, εφόσον ανταποκρίνονται στις κυβερνητικές προδιαγραφές ασφαλείας, σε σύγκριση με 35% που είναι αντίθετοι, αν και η αναλογία αυτών που αντιτίθενται είναι υψηλότερη στις περιοχές που φιλοξενούν αντιδραστήρες. Σχεδόν τα τρία τέταρτα των ψηφοφόρων στην Ιαπωνία, το 74%, θέλουν να εξαλειφθεί σταδιακά η πυρηνική ενέργεια.

Τρεις μήνες μετά το μεγάλο σεισμό και το τσουνάμι της 11ης Μαρτίου, τεχνικοί προσπαθούν να σταθεροποιήσουν τους αντιδραστήρες στον πυρηνικό σταθμό Νταϊίτσι της Φουκουσίμα που εκμεταλλεύεται η εταιρεία Tepco. Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν απομακρυνθεί από την περιοχή γύρω από το σταθμό.

Αξιωματούχοι του υπουργείου Εμπορίου, το οποίο επιβλέπει την ενεργειακή πολιτική, έχουν προειδοποιήσει πως και οι 54 πυρηνικοί αντιδραστήρες της Ιαπωνίας μπορεί να κλείσουν ως τον ερχόμενο Απρίλιο αν οι κοινότητες αντιδράσουν στη λειτουργία των σταθμών επειδή ανησυχούν για την ασφάλειά τους.