Τα χρήματα και το πόσα έχουν στον τραπεζικό τους λογαριασμό, έχει γίνει βασικό θέμα της ατζέντας της προεκλογικής εκστρατείας για τις εκλογές του 2016 για νέο πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών.

Με την ψαλίδα να ανοίγει, υποψήφιοι όπως η Χίλαρι Κλίντον, έχουν θίξει έντονα το θέμα της φτώχειας παρά το γεγονός ότι και η ίδια, αλλά και οι περισσότεροι αντίπαλοί της στέκονται πολύ καλά οικονομικά, με κάποιους μάλιστα να είναι αρκετά πλούσιοι.

Σήμερα η ψαλίδα ανάμεσα στους έχοντες και τους μη έχοντες είναι εξίσου ανοιχτή με τη δεκαετία του ‘20 όταν οι Ηνωμένες Πολιτείες και, στη συνέχεια, η ανθρωπότητα βίωσαν τη μεγαλύτερη οικονομική κρίση της ιστορίας.

Ο θυμός για τις αδικίες, όπως είναι φυσικό, στρέφεται προς την πολιτική τάξη, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι αυτά τα χρόνια οι υποψήφιοι πρόεδροι των ΗΠΑ είναι πιο πλούσιοι από ποτέ.

Σε σημερινές τιμές, λοιπόν, προσαρμοσμένες στον πληθωρισμό και σε δολάρια:

– Ο Τζον Φ. Κένεντι, αν ζούσε, θα είχε κληρονομήσει από τον πατέρα του μία περιουσία που εκτιμάται σε 1 δισ. δολάρια. Ο Τζόζεφ Π. Κένεντι ήταν επενδυτής και ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους της Αμερικής. Ενώ η Τζάκι, η σύζυγός του, ήταν και η ίδια κληρονόμος πετρελαϊκής εταιρείας.

– Ο Τζορτζ Ουάσιγκτον άξιζε περίπου 525 εκατομμύρια δολάρια. Ο πατέρας του αμερικανικού έθνους ήταν μεγαλογαιοκτήμονας και απασχολούσε και καμιά τριακοσαριά σκλάβους. Η σύζυγός του είχε κληρονομήσει πλοία.

– Η περιουσία του Τόμας Τζέφερσον έφτανε τα 212 εκατ. δολάρια. Ήταν επίσης γαιοκτήμονας και ιδιοκτήτης σκλάβων, μάλιστα είχε κάνει και παιδία με μία σκλάβα (αλλά αυτό είναι μία άλλη ιστορία…).

Υπάρχουν πολλοί άλλοι πρόεδροι, των οποίων η περιουσία θα ξεπερνούσε σήμερα τα 100 εκατ. δολάρια, όπως ο Ρούζβελτ, ο Άντριου Τζάκσον και ο Τζέιμς Μάντισον, ενώ το ίδιο ισχύει και για αρκετούς υποψηφίους που δεν κατάφεραν ποτέ να μπουν στο Λευκό Οίκο.

Σε ό,τι αφορά στους τωρινούς υποψηφίους για το χρίσμα των Δημοκρατικών, η περιουσία της σχεδόν βέβαιης νικήτριας, Χίλαρι Κλίντον, εκτιμάται σε περίπου 15,3 εκατ. δολάρια, ενώ πολύ μεγαλύτερη είναι η περιουσία του συζύγου της.

Στο στρατόπεδο των Ρεπουμπλικανών, η Κάρλι Φιορίνα, πρώην διευθύνουσα σύμβουλος της Hewlett-Packard έχει περιουσία που πλησιάζει ή ξεπερνάει τα 80 εκατ. δολάρια καθιστώντας τη, την πλουσιότερη υποψήφια για το χρίσμα.

Μετά τις δύο «καλοβαλμένες» κυρίες έρχεται ο γερουσιαστής του Τέξας, Τεντ Κρουζ, που κατεβαίνει για το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών και η περιουσία του εκτιμάται σε λίγο περισσότερα από 3 εκατ. δολάρια.

Όμως δεν είναι όλοι οι υποψήφιοι εκατομμυριούχοι. Ο γερουσιαστής της Φλόριντα, Μάρκο Ρούμπιο, εκτιμάται στα 443.000 δολάρια, ενώ ο Μπέρνι Σάντερς στα μόλις 330.507 δολάρια.