Οι Ευρωπαίοι του Νότου δουλεύουν πολύ περισσότερο και ενίοτε για μακρύτερο χρόνο σε σύγκριση με τους Γερμανούς, σύμφωνα με γαλλική μελέτη που έλαβε υπόψη τα εγκυρότερα στατιστικά στοιχεία, παραδοχή που είναι συγχρόνως ένας αντίλογος στις πρόσφατες δηλώσεις απ την καγκελάριο της Γερμανίας, Ανγκελα Μέρκελ–η οποία εν μέσω οικονομικής κρίσης, «τα έψαλλε» για την ανεκτικότητα της κοινωνίας στην Ελλάδα, στην Πορτογαλία και στην Ισπανία.

«Οι Γερμανοί δουλεύουν λιγότερο (ετησίως, στη ζωή τους) σε σύγκριση με τους Ευρωπαίους του Νότου. Επίσης, δε δουλεύουν με τρόπο εντατικό», τονίζει ο επικεφαλής οικονομολόγος της γαλλικής τράπεζας Natixis, αρχισυντάκτης της μελέτης που συνυπολόγισε τα πλέον πρόσφατα στοιχεία του Οργανισμού για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη και της Eurostat, κ. Πατρίκ Αρτίς.

Στη μελέτη, η οποία δημοσιοποιήθηκε την τελευταία ημέρα του Μαΐου, αναφέρεται ότι η μέση διάρκεια της ετήσιας εργασίας στη Γερμανία είναι 1.390 ώρες την ώρα, όμως, κατά την οποία στην Ελλάδα είναι 2.119 ώρες, στην Ιταλία 1.773 ώρες, στην Πορτογαλία 1.719 ώρες, στην Ισπανία 1.654 ώρες, στη Γαλλία 1.554 ώρες, όπως βεβαίωσε μόλις πέρυσι ο ΟΟΣΑ.

Η κατά κεφαλήν παραγωγικότητα στη Γερμανία διαμορφώνεται στο επίπεδο του μέσου όρου αυτής της Ευρώπης του Νότου. Η ωριαία παραγωγικότητα είναι ανώτερη αυτής της Ευρώπης του Νότου, εντούτοις δεν είναι καλύτερη της ελληνικής ή της γαλλικής, υπογραμμίζεται συγχρόνως.

Εάν η νόμιμη ηλικία συνταξιοδότησης στη Γερμανία σήμερα είναι τα 65 έτη, (προσεχώς τα 67), εντούτοις Ισπανοί και Πορτογάλοι δουλεύουν στην πράξη περισσότερο χρόνο, εισερχόμενοι στη φάση της συνταξιοδότησης στα 62,6 και 62,3 έτη, έναντι 62,2 ετών για τους Γερμανούς, 61,5 ετών για τους Έλληνες, 60 ετών για τους Γάλλους, αλλά και τους Ιταλούς.

«Σε κράτη όπως είναι η Ελλάδα, η Ισπανία, η Πορτογαλία, θα έπρεπε να μη συνταξιοδοτούνται νωρίτερα σε σύγκριση με τη Γερμανία, πρέπει όλοι να κάνουν περίπου την ίδια προσπάθεια, αυτό είναι σπουδαίο», είχε δηλώσει η καγκελάριος Μέρκελ στα μέσα Μαΐου.