Στη διάρκεια της νύχτας δύο βρετανικά αεροσκάφη που παίρνουν μέρος στις ΝΑΤΟϊκές επιθέσεις εναντίον των στρατευμάτων του λίβυου ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι κατέστρεψαν δύο κορβέτες και μία βάση κατασκευής φουσκωτών σκαφών, τα οποία χρησιμοποιεί το καθεστώς για να ποντίζει νάρκες, ανακοίνωσε σήμερα το βρετανικό υπουργείο Άμυνας.

«Η επίθεση της Βασιλικής Αεροπορίας είχε στόχο τη ναυτική βάση αλ Χουμς, στην οποία συγκεντρώνονται τα περισσότερα πολεμικά πλοία της Λιβύης κοντά στη Μιζουράτα, όπου το καθεστώς του συνταγματάρχη Καντάφι έχει προσπαθήσει αρκετές φορές να διακόψει την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας», διευκρίνισε ο πτέραρχος Τζον Λόριμερ.

Τα αεροσκάφη του ΝΑΤΟ βύθισαν συνολικά 8 πολεμικά σκάφη των κυβερνητικών δυνάμεων στη διάρκεια συντονισμένων επιθέσεων τη νύχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή στα λιμάνια της Τρίπολης, της Σύρτης και της αλ Χουμς, όπως ανακοίνωσε η Βορειοατλαντική Συμμαχία.

Τα βρετανικά αεροσκάφη κατέστρεψαν στο λιμάνι αλ Χουμς δύο λιβυκές κορβέτες, καθώς και μία βάση κατασκευής φουσκωτών σκαφών, «τα οποία οι λιβυκές δυνάμεις έχουν χρησιμοποιήσει πολλές φορές στις προσπάθειές τους να ναρκοθετήσουν τη Μιζουράτα και να επιτεθούν σε πλοία στην περιοχή», επεσήμανε ο πτέραρχος σε ανακοίνωσή του.

Σύμφωνα με το βρετανικό υπουργείο Άμυνας η βύθιση των πολεμικών σκαφών της Λιβύης θα έχει σημαντικές επιπτώσεις στην ικανότητα του συνταγματάρχη Καντάφι να χρησιμοποιεί το στόλο του για να βομβαρδίζει τις ακτές.