Για τη μεταφορά των πόρων που είχαν παγώσει από το Ισραήλ ενημερώθηκε ο παλαιστίνιος πρωθυπουργός Σαλάμ Φαγιάντ από την αρχηγό της αμερικανικής διπλωματίας, Χίλαρι Κλίντον, και τον εκπρόσωπο του Κουαρτέτου για τη Μέση Ανατολή, Τόνι Μπλερ.

«Ο κ. Φαγιάντ έλαβε τηλεφωνήματα από την αμερικανίδα υπουργό Εξωτερικών, Χίλαρι Κλίντον, και τον ειδικό απεσταλμένο του Κουαρτέτου δηλαδή του ΟΗΕ, των ΗΠΑ, της Ε.Ε. και της Ρωσίας, Τόνι Μπλερ, οι οποίοι τον ενημέρωσαν για την απόφαση του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου να σταματήσει το πάγωμα των πόρων που οφείλονται στην Παλαιστινιακή Αρχή», σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου του.

Η ανακοίνωση δεν διευκρινίζει πότε θα αποδεσμευτούν οι πόροι αυτοί. Καμία επιβεβαίωση πάντως δεν έχει γίνει μέχρι στιγμής για το θέμα από επίσημη ισραηλινή πηγή.

Στις 11 Μαΐου, η Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, αποφάσισε να προσφύγει σε διεθνείς Οργανισμούς, συμπεριλαμβανομένου του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, για το πάγωμα από το Ισραήλ των πόρων που προορίζονται για την Παλαιστινιακή Αρχή.

Ο ισραηλινός υπουργός Οικονομικών Γιουβάλ Στάινιτζ ανακοίνωσε την 1η Μαΐου το πάγωμα της καταβολής των φόρων που εισπράττονται από το Ισραήλ για λογαριασμό της Παλαιστινιακής Αρχής, μετά από τη συμφωνία παλαιστινιακής συμφιλίωσης που περιελάμβανε το ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς.