Η επίθεση του ΝΑΤΟ στη Σύρτη, η οποία βρίσκεται περίπου 450 χιλιόμετρα ανατολικά της πρωτεύουσας, Τρίπολη, είχε στόχο σταθμούς επικοινωνιών του στρατού και σταθμούς της κινητής τηλεφωνίας, σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδουν τα λιβυκά μέσα ενημέρωσης.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν πληροφορίες για το εύρος της ζημιάς που έχουν προκαλέσει οι σημερινές επιθέσεις. Ωστόσο η λιβυκή τηλεόραση μετέδωσε ότι από τις εκρήξεις προκλήθηκε η θραύση τζαμιών στα κοντινά σπίτια.

Χθες η κρατική τηλεόραση της Λιβύης είχε μεταδώσει ότι το Κατάρ χρησιμοποιεί φορτία ανθρωπιστικής βοήθειας για να κρύψει εκεί φορτία όπλων για τους αντικαθεστωτικούς.

Σε ρεπορτάζ της η κρατική τηλεόραση έδειξε χθες το βράδυ βίντεο από ένα, όπως φαινόταν, φορτίο ανθρωπιστικής βοήθειας από τη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού. Όμως στρατιωτική πηγή δήλωνε στην τηλεόραση ότι όταν ανοίξανε τα κιβώτια βρέθηκαν μέσα όπλα και πυρομαχικά που είχαν σταλεί από το Κατάρ.

Η στρατιωτική πηγή πρόσθεσε ότι «το Κατάρ δεν στέλνει ιατρικό εξοπλισμό, αλλά χρησιμοποιεί το λογότυπο διεθνών οργανώσεων για να στείλει ρουκέτες, όπλα και πυρομαχικά, χρησιμοποιώντας ως κάλυψη τον Διεθνή Ερυθρό Σταυρό για να σκοτώσει τους γιους του λιβυκού λαού και να σπείρει τη διχόνοια μεταξύ τους».

Η κρατική τηλεόραση διευκρίνισε ότι οι πύραυλοι και τα σύγχρονα όπλα βρέθηκαν κοντά στη δυτική είσοδο της πόλης Ατζνταμπίγια, τον έλεγχο της οποίας προσπαθούν εδώ και εβδομάδες να εξασφαλίσουν οι αντικαθεστωτικοί.

Παράλληλα η βουλγαρική κυβέρνηση ανακοίνωσε σήμερα ότι θα μετάσχει στον επαναπατρισμό σουδανών προσφύγων από τη Λιβύη, οι οποίοι βρίσκονται στην τυνησιακή μεθόριο.

Τρεις πτήσεις της βουλγαρικής αεροπορικής εταιρείας Bulgaria Air θα διοργανωθούν σήμερα και αύριο. Αυτές θα αναχωρήσουν από το νησί Ντζέρμπα της Τυνησίας με προορισμό την πρωτεύουσα του Σουδάν Χαρτούμ. Η Βουλγαρία θα καλύψει κατά το ήμισυ τα έξοδα αυτού του επαναπατρισμού, το υπόλοιπο θα χρηματοδοτηθεί από τον μηχανισμό πολιτικής άμυνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, διευκρινίζει η βουλγαρική κυβέρνηση σε ανακοίνωσή της.

«Οι προσπάθειες της βουλγαρικής κυβέρνησης εντάσσονται στις προσπάθειες της ΕΕ για την επίλυση της σοβαρής ανθρωπιστικής κατάστασης με τους χιλιάδες πρόσφυγες που εγκαταλείπουν τη Λιβύη», προσθέτει η κυβέρνηση.