Το ΝΑΤΟ ανακοίνωσε σήμερα ότι αντιμετωπίζει περιορισμούς στις προσπάθειές του για την προστασία των αμάχων στη Μιζουράτα, την πόλη που πολιορκούν οι κυβερνητικές δυνάμεις στη δυτική Λιβύη, από τη χρήση αμάχων ως ανθρώπινων ασπίδων από τις δυνάμεις που είναι πιστές στον Λίβυο ηγέτη, Μουάμαρ Καντάφι.

«Στο πλαίσιο της σημερινής εντολής και λαμβάνοντας υπόψη τον τρόπο με τον οποίο προχωρούμε ή έχουμε άδεια να προχωρήσουμε, η χρήση αεροσκαφών για την προστασία των Λίβυων αμάχων στο έδαφος έχει, όπως είναι κατανοητό, όρια», δήλωσε ο στρατηγός Μαρκ φαν Ουχμ, υψηλόβαθμος στρατιωτικός αξιωματούχος του ΝΑΤΟ.

«Όταν, όπως έχουμε παρατηρήσει, οι δυνάμεις που είναι πιστές στο καθεστώς αλλάζουν την τακτική τους, κρύβουν τα άρματα μάχης χρησιμοποιώντας αμάχους ως ανθρώπινες ασπίδες, δεν μπορούμε να επιτεθούμε σε αυτούς τους στόχους, καθώς αυτό θα προκαλούσε παράπλευρες απώλειες», προσέθεσε ο υπεύθυνος των κοινών επιχειρήσεων του ΝΑΤΟ από την έδρα της συμμαχίας στις Βρυξέλλες.

«Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο υπάρχουν όρια σε αυτό που μπορούμε να κάνουμε με τα αεροσκάφη για την προστασία των Λίβυων αμάχων», σημείωσε.

Σε περίοδο έξι εβδομάδων, χίλιοι άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στη Μιζουράτα και 3.000 έχουν τραυματιστεί, σύμφωνα με ιατρικές πηγές. Η πόλη αυτή σφυροκοπείται από τις δυνάμεις που είναι πιστές στο καθεστώς του συνταγματάρχη Καντάφι. Η ανθρωπιστική κατάσταση στην πόλη χαρακτηρίζεται ανησυχητική.

Η Γαλλία, η οποία μετέχει στη στρατιωτική επέμβαση, άφησε σήμερα για άλλη μια φορά να διαφανεί μια κάποια ενόχληση για την αποτελεσματικότητα του ΝΑΤΟ στη διεξαγωγή των επιχειρήσεων στη Μιζουράτα.

«Αγανακτώ ιδιαίτερα για την τύχη που προδιαγράφουν για (τον πληθυσμό) της Μιζουράτα», υπογράμμισε ο Αλέν Ζιπέ. «Οι μετεωρολογικές συνθήκες δεν είναι πάντα ευνοϊκές (…) όμως ένα κανόνι το βλέπεις», προσέθεσε, δείχνοντας να επικρίνει εκ νέου το ΝΑΤΟ όσον αφορά τη διεξαγωγή των επιχειρήσεών του.

«Η στρατιωτική πίεση πρέπει να διατηρηθεί και ακόμη και να οξυνθεί» στα στρατεύματα του Καντάφι, σημείωσε επίσης.

Κατά τις δηλώσεις αυτές ο Ζιπέ υπογράμμισε εξάλλου ότι η Αλγερία διαβεβαίωσε τη Γαλλία ότι δεν παρείχε εκατοντάδες οχήματα που φέρουν οπλισμό στις δυνάμεις του Καντάφι.

«Είχα μία πολύ εγκάρδια συνομιλία με τον (αλγερινό) ομόλογό μου (Μουράντ Μεντελσί). Του είπα ‘να, υπάρχουν πληροφορίες που κυκλοφορούν σύμφωνα με τις οποίες ο Καντάφι έλαβε πολλές εκατοντάδες οχήματα που φέρουν οπλισμό και μετέφεραν πυρομαχικά προερχόμενα από την Αλγερία», δήλωσε ο Ζιπέ.

«Του έθεσα το ερώτημα και με διαβεβαίωσε ότι (…) αυτό δεν είναι αλήθεια», σημείωσε ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών.

Παράλληλα οι ιταλικές αρχές ανακοίνωσαν σήμερα ότι περισσότεροι από 500 άνθρωποι έφτασαν σήμερα στην Ιταλία με μικρό πλεούμενο προερχόμενο από τη Λιβύη και ότι η ιταλική ακτοφυλακή προσέφερε υπηρεσίες διάσωσης και συνόδευσε το πλεούμενο στη νήσο Λαμπεντούζα.

«Αποβιβάσαμε περίπου 500 ανθρώπους, μεταξύ των οποίων έγκυες γυναίκες και παιδιά, αλλά υπήρχαν ακόμη κι άλλοι πάνω στο πλοίο», δήλωσε ο αξιωματικός της ακτοφυλακής Αλεσάντρο Νικάστρο.

Σύμφωνα με επίσημη καταμέτρηση της ακτοφυλακής, ο αριθμός των προσφύγων ανέρχεται στην πραγματικότητα σε περίπου 760 και μεταξύ αυτών βρίσκονται πολλά παιδιά και γυναίκες, όπως και μία έγκυος οκτώ μηνών.

«Προσφέραμε υπηρεσίες διάσωσης ανοιχτά των ακτών σε εκατοντάδες ανθρώπους που προέρχονται από την Υποσαχάρεια Αφρική (…) και τώρα διεξάγονται έλεγχοι ταυτοτήτων», προσέθεσε ο Βιτόριο Αλεσάντρο, άλλος εκπρόσωπος της ακτοφυλακής.

«Μας είπαν ότι έφυγαν από την Τρίπολη πριν από δύο ημέρες, στις πέντε το πρωί, επωφελούμενοι μιας νηνεμίας», διευκρίνισε.

Το πλεούμενο, ένα παλιό αλιευτικό μήκους περίπου 25 μέτρων, κατευθυνόταν αργά προς τη Σικελία όταν έγινε αντιληπτό από την ιταλική ακτοφυλακή η οποία άλλαξε την πορεία του και το συνόδευσε στη λιμάνι της Λαμπεντούζα.