Οι ειδικοί που ερευνούν τη συντριβή του Boeing στην Ινδία υποστηρίζουν ότι εντόπισαν ενδείξεις να ενεργοποιήθηκε κατά την απογείωση το σύστημα έκτακτης ανάγκης, ώστε να πετάξει το αεροπλάνο.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της Daily Mail, ενδεχομένως παρουσιάστηκε βλάβη στους κινητήρες πριν σηκωθεί το αεροπλάνο και οι πιλότοι να μην το αντιλήφθηκαν, επειδή λειτούργησε η έκτακτη παροχή που ενεργοποιείται σε τέτοιες περιπτώσεις. Έτσι, απογείωσαν το αεροπλάνο, πιστεύοντας πως θα πετούσαν κανονικά, με αποτέλεσμα να ακολουθήσει η συντριβή.
Η Wall Street Journal έγραψε ότι τα προκαταρκτικά ευρήματα εγείρουν ερωτήματα για την κατάσταση των κινητήρων, επειδή οι έρευνες δείχνουν να είναι τα μοναδικά μέρη του αεροπλάνου δεν λειτούργησαν πλήρως, σε αντίθεση με όλα τα υπόλοιπα.
Τα δύο παραπάνω δημοσιεύματα, ανέφεραν ότι τα συστήματα έκτακτης ανάγκης λειτουργούν ως εφεδρικές γεννήτριες και ενεργοποιούνται αυτόματα, ώστε να δοθεί χρόνος στους πιλότους να προσγειώσουν το εκάστοτε αεροπλάνο. Ωστόσο, στην περίπτωση του Boeing 787-8 Dreamliner της Air India φέρεται το αεροπλάνο να απογειώθηκε με το σύστημα ενεργοποιημένο και χωρίς να γίνει αντιληπτό.
Έτσι, το αεροπλάνο συνετρίβη κοντά στο διεθνές αεροδρόμιο Sardar Vallabhai Patel στο Αχμενταμπάντ της Ινδίας την Πέμπτη 12 Ιουνίου 2025, σκοτώνοντας περισσότερους από 270 ανθρώπους.
Το αεροπλάνο έπεσε σε έναν ξενώνα όπου διέμεναν φοιτητές ιατρικής και οι οικογένειές τους. Όλοι εκτός από έναν από τους 242 επιβαίνοντες σκοτώθηκαν σε μια από τις χειρότερες αεροπορικές καταστροφές της Ινδίας εδώ και δεκαετίες.
Από τη σύγκρουση με τον ξενώνα σκοτώθηκαν επίσης τουλάχιστον τέσσερις φοιτητές και η σύζυγος ενός γιατρού που ήταν σε προχωρημένη εγκυμοσύνη, καθώς και αρκετοί εργάτες και πωλητές που εργάζονταν στην περιοχή.