Παρόλο που τον τίτλο της Πρώτης Κυρίας στη χώρα της τον οφείλει στο σύζυγό της και Πρόεδρο της Τυνησίας, η Laila Trabelsi ήταν αυτή που έδινε τις εντολές στα… εν οίκω.

Προτού γίνει Πρώτη Κυρία δούλευε ως κομμώτρια. Είχε όμως υψηλές βλέψεις για τον εαυτό της. Δεν προσδοκούσε όμως το ίδιο και για τους πολίτες της χώρας της και για το λόγο αυτό οι εξαγριωμένοι Τυνήσιοι που το τελευταίο διάστημα βρίσκεται στους δρόμους, ανέφεραν πολύ συχνά το όνομά της στις διαδηλώσεις του… συνοδευόμενο από πολλά «κοσμητικά» επίθετα!

Μάλιστα τελευταίες πληροφορίες τη θέλουν να έχει διαφύγει από τη χώρα μαζί με 1,5 τόνο χρυσού!

Γυναίκες δικτατόρων που άφησαν το «στίγμα» τους στην ιστορία:


Imelda Marcos
Μεγάλωσε σε μια φτωχή χώρα του αρχιπελάγους των Φιλιππίνων, αλλά επανόρθωσε για τις κακουχίες που πέρασε στην παιδική της ηλικία αφού παντρεύτηκε τον δικτάτορα των Φιλιππίνων, ο οποίος παρέμεινε στην εξουσία για περισσότερα από 20 χρόνια. Η αμετανόητη πρώην βασίλισσα ομορφιάς και ο αυταρχικός σύζυγός της την… «έκαναν» με δισεκατομμύρια δολάρια από τα ταμεία της χώρας τους και κατέφυγαν στο… Μανχάταν!

Είναι γνωστό το πάθος της Imelda για τα ακριβά παπούτσια. Μάλιστα, όταν έφυγε από τη χώρα με το σύζυγός της, Ferdinand, το 1986 άφησε πίσω της 2.700 ζευγάρια παπούτσια.


Grace Mugabe

Η Πρώτη Κυρία της Ζιμπάμπουε, Grace Mugabe, μπορεί να αυτοαποκαλείται ως «η μητέρα του έθνους», αλλά οι ντόπιοι μεταξύ τους την αποκαλούν «ντροπή» παραφράζοντας το όνομά της σε «Dis Grace». Παρόλα που μαζί με το σύζυγό της, Robert, κυβερνά μία από τις φτωχότερες χώρες στον κόσμο, η Grace Mugabe πηγαίνει συχνά για ψώνια και μένει σε εξωφρενικά πολυτελή ξενοδοχεία ενώ διαθέτει και μεγάλη περιουσία στο Χονγκ Κονγκ.


Elena Ceauşescu
Η σύζυγος του ρουμάνου δικτάτορα, Nicolae Ceauşescu, παρά τις διακηρύξεις και τους τιμητικούς βαθμούς που τις απέδιδε το κράτος δεν μπόρεσε να σωθεί από την οργή του ρουμανικού λαού. Μετά τη ρουμανική επανάσταση εκείνη και ο σύζυγός της συνελήφθησαν καθώς προσπαθούσαν να διαφύγουν από τη χώρα. Δικάστηκαν δημόσια και στη συνέχεια εκτελέστηκαν την ημέρα των Χριστουγέννων το 1989.


Michele Bennett
Ένας… εμπειρικός κανόνας για τις Πρώτες Κυρίες που δεν θέλουν να γίνουν μισητές στο κοινό είναι ο εξής: Αν η χώρα σου είναι η πιο φτωχή χώρα του δυτικού ημισφαιρίου μη γίνεις μία από τις πιο πλούσιες χώρες του πλανήτη.

ΗMichele Bennett είναι η πρώην σύζυγος του δικτάτορα της Αϊτής Jean-Claude Duvalier, γνωστός ως «Baby Doc» που κυβέρνησε τη χώρα από το 1980 ως το 1986. Η Bennett είχε πολύ μεγάλη πολιτική επιρροή και ήταν ιδιαίτερα γνωστή για τα ταξίδια που έκανε για ψώνια. Ο γάμος της με τον Baby Doc κόστισε 3 εκατ. Δολάρια, ενώ μόνο τα πυροτεχνήματα που χρησιμοποίησαν στοίχισαν 100.000 δολάρια.


Jian Qing
Γνωστή ως η «Κυρία Μάο» η Jian Qing ήταν εξίσου πολιτικά ισχυρή με το σύζυγό της. Μετά από πολλούς γάμους με επιχειρηματίες και διευθυντές η Qing γνώρισε το Mao κατά τη διάρκεια μια διαμαρτυρίας για την ιαπωνική εισβολή στα κεντρικά γραφεία της κομμουνιστικής χώρας.

Παρόλο που ο Μάο ήταν ήδη παντρεμένος οι δυό τους παντρεύτηκαν το 1938 και η Qing αναγκάστηκε να υπογράψει ένα συμφωνητικό, βάσει του οποίου δε μπορούσε να εμφανιστεί δημόσια στο πλευρό του συζύγου της… λόγω της πρώτης του γυναίκας. Μαζί απέκτησαν μια κόρη και η Qing εργαζόταν ως προσωπική γραμματέας του Μάο. Όταν πέθανε ο Μάο το 1976 η Qing καταδικάστηκε σε θάνατο, αλλά η ποινή της μετά μετατράπηκε σε ισόβια κάθειρξη. Διαγνώστηκε με καρκίνο του φάρυγγα αλλά αρνήθηκε τη θεραπεία και αφέθηκε ελεύθερη το 1991 για να της παρασχεθεί ιατρική περίθαλψη και δέκα ημέρες μετά αυτοκτόνησε.


Eva Peron

Σχεδόν 60 χρόνια μετά το θάνατό της η Eva Peron εξακολουθεί να προκαλεί το ενδιαφέρον. Ήταν όντως προστάτης των φτωχών, όπως την αποκαλούσε ο λαός της Αργεντινής ή η «γυναίκα με το μαστίγιο» όπως την περιέγραφαν οι αντίπαλοί της; Η Eva Peron παντρεύτηκε το Συνταγματάρχη Juan Peron ένα χρόνο προτού αυτός αναλάβει τα ηνία της χώρας του και κατά τη διάρκεια των 6 πρώτων χρόνων της θητείας του ως Προέδρου της Αργεντινής, συγκυβερνούσε μαζί του καταλαμβάνοντας σημαντικά πόστα όπως αυτό της υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Πρόνοιας.