Σε μια κλωστή κρέμεται η κατάσταση στη Μέση Ανατολή, υπό τον φόβο επίθεσης του Ιράν στο Ισραήλ και της πιθανής εμπλοκής των ΗΠΑ.

Το ήδη τεταμένο κλίμα στην περιοχή επιδεινώθηκε μετά το χτύπημα του Ισραήλ σε ιρανική πρεσβεία στη Δαμασκό, με το Ιράν να φέρεται να σχεδιάζει τις επόμενες 48 ώρες επίθεση στο εβραϊκό κράτος για αντίποινα, όμως χωρίς να επιδιώκει πόλεμο με τις ΗΠΑ.

Οι ΗΠΑ στέλνουν ενισχύσεις στη Μέση Ανατολή

Οι Ηνωμένες Πολιτείες στέλνουν ενισχύσεις στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, εν μέσω των φόβων για μια ενδεχόμενη επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ.

«Αναπτύσσουμε πρόσθετα μέσα στην περιοχή για να ενισχύσουμε τις περιφερειακές προσπάθειες αποτροπής και να ενισχύσουμε την προστασία των αμερικανικών δυνάμεων», ανέφερε ένας Αμερικανός αξιωματούχος του αμυντικού τομέα, ζητώντας να τηρηθεί η ανωνυμία του.

Ο αξιωματούχος δεν διευκρίνισε τι είδους είναι αυτές οι ενισχύσεις.

Λευκός Οίκος: «Αξιόπιστες» και «πραγματικές» οι απειλές για ιρανική επίθεση

Οι απειλές για ιρανική επίθεση εναντίον του Ισραήλ είναι «αξιόπιστες» και «πραγματικές», δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, χωρίς ωστόσο να δώσει λεπτομέρειες για τη χρονική στιγμή ή τους στόχους μιας τέτοιας επίθεσης.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν «ενημερώθηκε κατ΄επανάληψη από την ομάδα του εθνικής ασφάλειας» και οι ΗΠΑ σκοπεύουν «να κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για να διασφαλίσουν ότι το Ισραήλ μπορεί να αμυνθεί», δήλωσε επίσης ο Τζον Κίρμπι, εκπρόσωπος της αμερικανικής προεδρίας.

Το Ιράν μπορεί να κτυπήσει με 100 drones και δεκάδες πυραύλους

Σύμφωνα με το αμερικανικό δίκτυο CBS, το οποίο αναπαράγουν και ισραηλινά ΜΜΕ, δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι, υπό καθεστώς ανωνυμίας, τόνισαν πως η Τεχεράνη είναι πιθανόν να επιτεθεί το αμέσως επόμενο διάστημα στο Ισραήλ και συγκεκριμένα σε «πολλές βάσεις του IDF».

Οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι η επίθεση του Ιράν μπορεί να εκδηλωθεί με περισσότερα από 100 drones και δεκάδες πυραύλους, καθώς στόχος του καθεστώτος της Τεχεράνης είναι «να στείλουν ένα σαφές μήνυμα ισχύος».

Σε κατάσταση υψηλού συναγερμού το Ισραήλ

Το Ισραήλ έχει τεθεί σε μέγιστο συναγερμό ετοιμότητας, ενώ τα προηγούμενα 24ωρα προχώρησε σε μεγάλη επιστράτευση στελεχών της αεράμυνας, προκειμένου να αντιμετωπιστεί ένα πιθανό κύμα πυραύλων από το Ιράν.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες προσπαθούν με κάθε τρόπο να αποτρέψουν την κλιμάκωση του πολέμου στη Μέση Ανατολή και ειδικότερα μία πιθανή σύρραξη μεταξύ Ιράν και Ισραήλ. Μία κλιμάκωση, ωστόσο, η οποία φάνταζε πολύ πιθανή μετά τον ισραηλινό βομβαρδισμό στο προξενείο του Ιράν στη Δαμασκό.

Συνάντηση του Νετανιάχου με μέλη του πολεμικού συμβουλίου

Με μέλη του πολεμικού υπουργικού συμβουλίου του Ισραήλ, μεταξύ αυτών με τον υπουργό Άμυνας Γιόαβ Γκάλαντ και τον αντιπολιτευόμενο Μπένι Γκαντζ, πρόκειται να συναντηθεί σήμερα ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου.