Έκρυθμη είναι η κατάσταση στο Μεσανατολικό μετά το χτύπημα του Ισραήλ σε ιρανική πρεσβεία στη Δαμασκό, με το Ιράν να σχεδιάζει τις επόμενες 48 ώρες επίθεση στο εβραϊκό κράτος για αντίποινα, όμως χωρίς να επιδιώκει πόλεμο με τις ΗΠΑ.

Αμερικανικά δημοσίευμα και αξιωματούχοι από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, αναφέρουν ότι επίκεινται ιρανική επίθεση στο βόρειο και νότιο Ισραήλ. Ο IDF είναι σε κατάσταση συναγερμού, γιατί είναι διασκορπισμένος, αφού πολεμάει στη Γάζα, είναι σε επιφυλακή στο βορά λόγω αψιμαχιών με τη Χεζμπολάχ, ενώ αναχαιτίζει επιθέσεις των Χούθι στα νότια σύνορα.

Δημοσίευμα του Politico υποστηρίζει ότι η επίθεση της Τεχεράνης θα γίνει με τέτοιο τρόπο, ώστε να εκδικηθεί το Ισραήλ και να ανακτήσει το κύρος της, αλλά όχι με τρόπο που θα σύρει τις ΗΠΑ σε πόλεμο ή σε βαριές οικονομικές κυρώσεις.

Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, Αλί Χαμενεΐ

Πώς θα γίνει η επίθεση

Το Ιράν δεν έχει αποφασίσει ακόμη τον τρόπο της επίθεσης με βάση δυτικούς αναλυτές, όμως πληροφορίες αναφέρουν ότι οι γενικές λεπτομέρειες έχουν καταρτιστεί.

Σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους που μίλησαν στο Politico, το Ιράν θα χρησιμοποιήσει πυραύλους μεγάλης εμβέλειας για να πλήξει συγκεκριμένους στόχους. Ταυτόχρονα, αναμένεται επίθεση με drones, χωρίς να είναι γνωστό αν θα πρόκειται για στοχευμένα χτυπήματα ακριβείας ή μαζική επίθεση, αφού το Ισραήλ χρησιμοποιεί την επιτυχημένη αντιπυραυλική προστασία Iron Dome.

Ιρανικά drones

Επίσης, φέρεται να ετοιμάζει να χρησιμοποίησε τους περιφερειακούς συμμάχους του, που είναι η Χεζμπολάχ στο Λίβανο και οι Χούθι στην Υεμένη, Κάποιες πληροφορίες λένε πως θα έχουν υποστηρικτικό ρόλο, ενώ άλλες τις παρουσιάζουν ως πρωταγωνιστές της επίθεσης, ώστε η Τεχεράνη να μην προδώσει τις αδυναμίες ή δυνατότητες του οπλοστασίου της.

Όμως, κανείς δεν γνωρίζει τους στόχους της επίθεσης. Ορισμένοι αναφέρουν πολιτικούς και στρατιωτικές εγκαταστάσεις ως υποψήφιους στόχους, ενώ άλλοι ενεργειακές μονάδες. Μέχρι στιγμής, τίποτα δεν είναι βέβαιο, ούτε και η καταστροφή που μπορεί να προκληθεί.

«Η σοβαρότητα του θα είναι καθοριστική»

Από τη στιγμή που έγινε η ισλαμική επανάσταση στο Ιράν, η επικοινωνία με τις ΗΠΑ διακόπηκε, αφού η χώρα μπήκε στη «μαύρη λίστα» της Ουάσιγκτον. Ωστόσο, έχουν ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας μέσω τρίτων χωρών και ιδιαίτερα μέσω των πρεσβευτών στον ΟΗΕ.

Η Τεχεράνη ανέφερε στις ΗΠΑ, ότι θα απαντήσει για αντίποινα και όχι για να δημιουργήσει ένα νέο μέτωπο, αλλά η Ουάσιγκτον ανησυχεί για τις αληθινές προθέσεις της, πόσο μάλλον όταν το Ισραήλ είναι ο μοναδικός έγκυρος σύμμαχός της στη Μέση Ανατολή.

«Η σοβαρότητα και η επιτυχία αυτού του χτυπήματος θα είναι πιθανότατα καθοριστική για το αν η κατάσταση θα κλιμακωθεί σε περιφερειακή σύγκρουση. Μια που θα μπορούσε να περιλαμβάνει και τις Ηνωμένες Πολιτείες», είπε χαρακτηριστικά συνοψίζοντας την κατάσταση, ο Μικ Μαλρόι, πρώην αξιωματούχος του υπουργείου Άμυνας και της CIA.