Προετοιμαστείτε για μια αλήθεια που θα σας ταράξει. Αν και ονομάζονται «φιλικοί ουρανοί», η πτήση στα σύννεφα μπορεί μερικές φορές να εξελιχθεί σε μια ανώμαλη βόλτα. Όταν υπάρχει πρόβλημα, βέβαια, αυτοί που καλούνται να χειριστούν την κατάσταση είναι οι αεροσυνοδοί.

«Αναρωτηθήκατε ποτέ γιατί το πλήρωμα καμπίνας κάθεται πάνω στα χέρια του κατά την απογείωση και την προσγείωση;», ρώτησε η Χένι Λιμ, υπεύθυνη της αεροπορικής εταιρείας «Cebu Pacific» στις Φιλιππίνες, σε ένα βίντεο στο TikTok.

Ονομάζεται «θέση στήριξης».

Στο βίντεο, το οποίο έχει περισσότερες από 31.000 προβολές, η Λιμ, 29 ετών, αποκάλυψε τα μυστικά της συναρπαστικής διαδικασίας ασφαλείας που ακολουθεί η ίδια καθώς και οι συνεργάτες της, για να μειώσουν τον κίνδυνο σωματικής βλάβης σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

«Αυτή η διαδικασία περιλαμβάνει τα εξής: να δένετε τη ζώνη ασφαλείας σας σωστά, να κάθεστε σε όρθια θέση, να στηρίζεστε στα χέρια σας με τις παλάμες προς τα πάνω, τους αντίχειρες πιεσμένους, τα χέρια χαλαρά και να τοποθετείτε τα πόδια σας επίπεδα στο πάτωμα», εξήγησε η γυναίκα.

«Ο στόχος είναι να κρατηθεί το σώμα σε μια άκαμπτη στάση, έτσι ώστε εάν υπάρξει οποιαδήποτε πρόσκρουση από μια απρόοπτη έκτακτη ανάγκη, το σώμα να υποστεί λιγότερη ζημιά».

Η Λιμ και μία συνάδελφός της έδειξαν την εξειδικευμένη στάση του σώματος, κατά την οποία δένονται στις θέσεις τους, βάζουν τα χέρια τους κάτω από τα πόδια τους και σφίγγουν τα σώματά τους.

@_hennylim_

Why do cabin crew sit on their hands while in their jumpseats? Check this video out to know! Special guest for today’s video: Clare demecillo Follow my Official Facebook Page: “Henny Joyce Lim” Follow me on Instagram: _hennylim_ #fyp #HJL #cabincrewlife #bracingposition #cebupacific #groundstop

♬ Aesthetic – Tollan Kim

«Αυτό περιορίζει την κίνηση του σώματος, ώστε να υπάρχουν λιγότερες πιθανότητες τραυματισμού σε περίπτωση πρόσκρουσης», είπε, προσθέτοντας ότι το πλήρωμα καμπίνας δεν κάθεται μόνο στα χέρια, αλλά ακολουθεί επιπλέον διαδικασίες.

«Κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας, θα κάνουμε επίσης έναν σιωπηλό επανέλεγχο, ο οποίος μας προετοιμάζει για μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης, κατά τη διάρκεια κάθε απογείωσης και προσγείωσης», είπε η Λιμ.

«Αυτό περιλαμβάνει τη γνώση του εξοπλισμού έκτακτης ανάγκης, τις λειτουργίες της πόρτας και τις εντολές που δίνονται, καθώς και τυχόν οπτικές ενδείξεις έξω από το αεροσκάφος».

Και ενώ οι διαδικτυακοί θεατές έμειναν έκπληκτοι από τη συγκλονιστική αποκάλυψη, πολλοί λυπήθηκαν τους αεροσυνοδούς για το τρομακτικό άγχος της συνεχούς προετοιμασίας για ένα ατύχημα, κάτι που έχει καταστήσει αρκετούς υπαλλήλους να χρειάζονται σοβαρή ιατρική φροντίδα.

Ένας ανώνυμος συνοδός της «Southwest Airlines» υπέστη κάταγμα στη μέση, κατά τη διάρκεια μιας «ανώμαλης προσγείωσης» στον διάδρομο στο Orange County, στην Καλιφόρνια, στο αεροδρόμιο John Wayne τον Ιούλιο του 2022.

Επίσης, πέντε μέλη του πληρώματος καμπίνας της American Airlines, καθώς και ένας επιβάτης, μεταφέρθηκαν εσπευσμένα στο νοσοκομείο με ελαφρά τραύματα ύστερα από μια «ανώμαλη προσγείωση» στο αεροδρόμιο Kahului στο Maui της Χαβάης τον Ιανουάριο του 2024.

Η αεροπορική εταιρεία εξέδωσε ανακοίνωση μετά το περιστατικό, λέγοντας: «Η ασφάλεια των πελατών και των μελών της ομάδας μας είναι η κορυφαία προτεραιότητά μας».