Ο Γιόσκα Φίσερ ήταν αρχηγός των Πράσινων στην Γερμανία, αλλά και αντικαγκελάριος και υπουργός Εξωτερικών.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Die Zeit ο Γιόσκα Φίσερ έκανε αναφορά στην επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία και στην στάση του Βλαντιμίρ Πούτιν και εκεί είπε τα εξής:

«Θα έπρεπε η Γερμανία να έχει πυρηνικά όπλα; Όχι. Η Ευρώπη; Ναι, γιατί χρειάζεται το δικό της πυρηνικό αποτρεπτικό μέσο».

Και συνέχισε: «Ο κόσμος έχει αλλάξειΟ πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν εργάζεται πάνω στον πυρηνικό εκβιασμό και τα οπλοστάσια των πυρηνικών δυνάμεων της Δύσης, Γαλλίας και Βρετανίας δεν είναι επαρκή ως απάντηση στην κατάσταση που έχει αλλάξει».

Οι δηλώσεις του Φίσερ στη γερμανική εφημερίδα έχουν προκαλέσει… πάταγο στην ατμομηχανή της Ευρωζώνης καθώς ο ίδιος όπως και το κόμμα του, οι Πράσινοι, αντιστέκονταν σθεναρά στον πυρηνικό εξοπλισμό της Ευρώπης από την ίδρυσή του.

Ο Φίσερ κάλεσε επίσης την κυβέρνηση του Βερολίνου να επενδύσει στα συμβατικά όπλα.

«Εφόσον έχουμε μια γειτονική Ρωσία που ακολουθεί την αυτοκρατορική ιδεολογία του Πούτιν, δεν μπορούμε να μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια. Ωστόσο, αυτό δεν μπορεί να επιτευχθεί «με τα οικονομικά προβλήματα» που αντιμετωπίζει σήμερα η ατμομηχανή της Ευρωζώνης», δήλωσε ρίχνοντας το μπαλάκι στην κυβέρνηση Σολτς.

Ο Γιόσκα Φίσερ έβαλε στην κουβέντα και τον Ντόναλντ Τραμπ και μια πιθανή εκλογή του στην προεδρία των ΗΠΑ.

Ο 75χρονος πολιτικός ανέφερε: «Ελπίζω ότι η Αμερική και η Ευρώπη θα παραμείνουν ενωμένες. Τι θα συμβεί όμως εάν επανεκλεγεί ο Ντόναλντ Τραμπ; Η Ευρώπη πρέπει επίσης να κάνει σοβαρά αυτό το ερώτημα στον εαυτό της ενόψει αυτού του σεναρίου».