Διαστάσεις φαίνεται πως λαμβάνει το φαινόμενο της «μαύρης λίστας» στις ΗΠΑ όσων επικρίνουν το Ισραήλ για τον πόλεμο με τη Χαμάς.

Μετά το αίτημα πανίσχυρων CEOs να αποκαλυφθούν τα ονόματα των φοιτητών του Χάρβαρντ που υπέγραψαν την επιστολή κατά του Ισραήλ για τη νέα πολεμική σύρραξη στη Μέση Ανατολή, ένας καθηγητής νομικής από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, στο Μπέρκλεϋ, προτρέπει τα δικηγορικά γραφεία να μην προσλαμβάνουν όσους φοιτητές έχουν κάνει αντισραηλινά σχόλια.

Ο Steven Davidoff Solomon, καθηγητής που ειδικεύεται στο επιχειρηματικό και οικονομικό δίκαιο, έγραψε σε ένα άρθρο στη Wall Street Journal ότι η δικηγορική εταιρεία Winston & Strawn έκανε το σωστό όταν ανακάλεσε μια πρόσληψη για έναν φοιτητή νομικής του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, ο οποίος καταδίκασε δημόσια το Ισραήλ για τον πόλεμο με τους Παλαιστίνιους μετά τις επιθέσεις της Χαμάς στο εβραϊκό κράτος.

«Οι νόμιμοι εργοδότες στη διαδικασία πρόσληψης θα πρέπει να κάνουν ό,τι έκανε η Winston & Strawn: να συμπεριφέρονται σε αυτούς τους φοιτητές νομικής ως ενήλικες. Εάν ένας φοιτητής υποστηρίζει το μίσος, την απανθρωποποίηση ή τον αντισημιτισμό, μην τον προσλάβετε», έγραψε ο Solomon. «Όταν οι φοιτητές αντιμετωπίζουν συνέπειες για τις πράξεις τους, σωφρονίζονται».

Στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, η ανοιχτή επιστολή φοιτητικών οργανώσεων που επέκριναν το Ισραήλ ως «απόλυτα υπεύθυνο» για τον πόλεμο πυροδότησε μια δημόσια αντιπαράθεση, που έλαβε πολιτικές και κοινωνικές διαστάσεις. Ο δισεκατομμυριούχος Μπιλ Άκμαν ζήτησε τη δημοσιοποίηση των ονομάτων των φοιτητών που υπέγραψαν την επιστολή, ώστε ο ίδιος και άλλοι CEOs να μην τους «προσλάβουν κατά λάθος».

«Η αντισημιτική συμπεριφορά δεν είναι κάτι καινούργιο στις πανεπιστημιουπόλεις», έγραψε ο Solomon στη Wall Street Journal, υποστηρίζοντας μάλιστα πως φοιτητές νομικής του Μπέρκλεϊ, από την πρωτοβουλία για τη Δικαιοσύνη στην Παλαιστίνη, πίεσαν άλλες φοιτητές οργανώσεις να εγκρίνουν ένα καταστατικό που θα απέκλειε υποστηρικτές του Ισραήλ να μιλούν σε πανεπιστημιακές εκδηλώσεις.

«Η συμπεριφορά των φοιτητών στο Μπέρκλεϊ είναι μέρος της ευρύτερης στάσης εναντίον των Εβραίων στις πανεπιστημιουπόλεις, που κατέστησε δυνατή τη σφαγή της περασμένης εβδομάδας», έγραψε ο Solomon, που διδάσκει στο Μπέρκλεϊ από το 2014, και πρόσθεσε: «Είναι ντροπή και έχει γίνει ανεκτή για πάρα πολύ καιρό».