Το να έχετε ένα βραδινό τελετουργικό τσαγιού μπορεί να ηρεμήσει το σώμα και το μυαλό μετά από μια αγχωτική μέρα. Η ζεστασιά του φλιτζανιού στο χέρι σας και το απαλό άρωμα μπορούν να σας βοηθήσουν να χαλαρώσετε μετά από μια άκρως στρεσογόνα ημέρα.

Ορισμένα τσάι, μάλιστα, έχουν φαρμακευτικές ιδιότητες που καταπραΰνουν τα νεύρα με την πάροδο του χρόνου. Μια μελέτη του 2006 που δημοσιεύθηκε στο Psychopharmacology διαπίστωσε ότι η κατανάλωση μαύρου τσαγιού για έξι εβδομάδες μείωσε το στρες σε σχέση με το εικονικό φάρμακο.

Τσάι

Άλλα είδη τσαγιού έχουν άμεσα ηρεμιστικά αποτελέσματα επειδή περιέχουν συστατικά που έχουν ηρεμιστική δράση χωρίς τη χρήση φαρμάκων. Η κατανάλωση τσαγιού μετά από μια αγχωτική μέρα μπορεί να είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να ηρεμήσετε το βράδυ σας. Ποια είδη τσαγιού, όμως, είναι καλύτερα για τη μείωση του στρες;

Τσάι για άμεση ηρεμία

Τσάι

Το μελισσόχορτο προέρχεται από την οικογένεια της μέντας και τα προϊόντα μελισσόχορτου μπορούν να μειώσουν το στρες μετά από μια κουραστική μέρα, σύμφωνα με το Mount Sinai. Πριν από χρόνια, το βάλσαμο λεμονιού προστέθηκε στο κρασί, αλλά στις μέρες μας, τα φύλλα του βάλσαμου λεμονιού μπορούν να αποξηραθούν σε ένα ηρεμιστικό τσάι. Μια μελέτη του 2014 στο Nutrients διαπίστωσε ότι το βάλσαμο λεμονιού μείωσε το άγχος και βελτίωσε τη βραχυπρόθεσμη μνήμη. Αυτό το αρωματικό τσάι μπορεί να ελαφρύνει τη διάθεσή σας καθώς χαλαρώνετε. Μπορείτε, επίσης, να προσθέσετε ένα βάμμα βάλσαμου λεμονιού για παρόμοια οφέλη.

Για άμεση ανακούφιση, το τσάι χαμομηλιού μπορεί να βοηθήσει το άγχος σας. Αν και υπάρχουν δύο είδη χαμομηλιού, το πιο συνηθισμένο είναι το γερμανικό χαμομήλι. Μια μελέτη του 2009 που δημοσιεύθηκε στο Journal of Psychopharmacology χορήγησε συμπληρώματα χαμομηλιού στους συμμετέχοντες. Οι συμμετέχοντες ανέφεραν λιγότερο άγχος μετά από οκτώ εβδομάδες. Αντί να παίρνετε κάψουλες χαμομηλιού, το τσάι χαμομηλιού είναι ασφαλές και άμεσα διαθέσιμο στα περισσότερα παντοπωλεία. Ωστόσο, αν είστε έγκυος ή παίρνετε αντιπηκτικά, ίσως να θέλετε να επιλέξετε έναν άλλο τύπο τσαγιού.

Τσάι για μακροχρόνια ηρεμία

Τσάι

Το πράσινο τσάι είναι γνωστό για την αντιοξειδωτική του δύναμη. Μπορεί όμως να μην γνωρίζετε ότι μπορεί επίσης να μειώσει το στρες. Μια μελέτη του 2022 στο Biomedical Reports διαπίστωσε ότι η κατανάλωση 6 φλιτζανιών πράσινου τσαγιού χωρίς καφεΐνη για έξι εβδομάδες βελτίωσε τα συμπτώματα της κατάθλιψης, του άγχους και του στρες. Αν και 6 φλιτζάνια την ημέρα μπορεί να ακούγονται πολλά, μπορεί να βοηθήσουν στην αποτροπή του στρες μακροπρόθεσμα.

Το Ashwaganda είναι μια άλλη θαυμάσια επιλογή για την αντιμετώπιση του στρες. Είναι ένα αγιουρβεδικό βότανο που μπορεί να αναμειχθεί σε τσάι και θεωρείται νευροτονικό, που σημαίνει ότι μπορεί να βοηθήσει στην υποστήριξη του νευρικού συστήματος, σύμφωνα με το Healthline. Επιπλέον, μια μελέτη του 2019 στο Medicine (Baltimore) διαπίστωσε ότι το ashwagandha απαλύνει το άγχος και βελτιώνει τη συνολική διάθεση. Αυτό το τσάι θεωρείται ασφαλές για τους περισσότερους ανθρώπους, εκτός αν είστε έγκυος ή θηλάζετε, αναφέρει το WebMD.

Όποιο τσάι κι αν επιλέξετε, δημιουργήστε ένα τελετουργικό με αυτό. Ζεστάνετε λίγο νερό, παρακολουθήστε τα φύλλα να σιγοβράζουν και στη συνέχεια απολαύστε το αργά.