Από όλα τα ροφήματα που κάνουν καλό στην υγεία μας, το τσάι κυριαρχεί σε ό,τι αφορά τη μακροζωία. Διαφορετικοί τύποι τσαγιού περιέχουν διαφορετικά συστατικά διαφορετικής θρεπτικής αξίας, όπως διαφορετικά επίπεδα καφεΐνης, ζάχαρης και αντιοξειδωτικών. Συνολικά, όμως, το τσάι έχει αποδειχθεί ότι ωφελεί τον οργανισμό με πολλούς τρόπους μειώνοντας τη φλεγμονή, ενισχύοντας το ανοσοποιητικό σύστημα και μειώνοντας τους κινδύνους καρδιακών παθήσεων και καρκίνου.

Πράσινο τσάι σε κανάτα

Πράσινο τσάι: Γιατί θα σας βοηθήσει να ζήσετε περισσότερο

Τώρα, η επιστήμη αποκάλυψε ότι όσον αφορά το τσάι, το πράσινο τσάι υπερτερεί τόσο του μαύρου τσαγιού όσο και του τσαγιού βοτάνων όσον αφορά τα οφέλη για την υγεία, αναφέρει το LiveStrong. Πιο συγκεκριμένα, η τακτική κατανάλωση πράσινου τσαγιού μπορεί ενδεχομένως να σας βοηθήσει να ζήσετε περισσότερα χρόνια. Σε μια μελέτη του 2020 που δημοσιεύτηκε από την Ευρωπαϊκή Εταιρεία Καρδιολογίας, οι ερευνητές παρακολούθησαν περισσότερους από 100.000 Κινέζους συμμετέχοντες κατά τη διάρκεια μιας περιόδου 7 ετών για να προσδιορίσουν τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις που είχε η κατανάλωση πράσινου τσαγιού στη διάρκεια ζωής όταν καταναλώνονταν τακτικά, ημι-τακτικά ή καθόλου.

Διαπιστώθηκε ότι οι συνήθεις πότες τσαγιού που κατανάλωναν πράσινο τσάι 3 ή περισσότερες φορές την εβδομάδα θα μπορούσαν να ζήσουν 1,26 χρόνια περισσότερο στην ηλικία των 50 ετών από όσους δεν πίνουν τσάι και εκείνοι που κατανάλωναν πράσινο τσάι λιγότερο από 3 φορές την εβδομάδα.

Πράσινο τσάι

Εάν, λοιπόν, το πράσινο τσάι έχει τη δυνατότητα να παρατείνει τη ζωή μας, τι ακριβώς κάνει στο σώμα που μας επιτρέπει να ζήσουμε περισσότερο;

Το πράσινο τσάι μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο ανάπτυξης ορισμένων παθήσεων υγείας

Οι συμμετέχοντες που έπιναν συνήθως τσάι είχαν 20% χαμηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού και καρδιακής νόσου, καθώς και 15% μειωμένο κίνδυνο θανάτου από κάθε αιτία, σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύτηκε στην European Society of Cardiology. «Η συνήθης κατανάλωση τσαγιού σχετίζεται με χαμηλότερους κινδύνους καρδιαγγειακών παθήσεων και θανάτου από κάθε αιτία», δήλωσε ο συγγραφέας της μελέτης Δρ. Xinyan Wang. «Οι ευνοϊκές επιδράσεις στην υγεία είναι οι πιο ισχυρές για το πράσινο τσάι και για τους συνήθεις πότες τσαγιού μακροχρόνια».

Πράσινο τσάι

Το πράσινο τσάι όχι μόνο μπορεί να μας βοηθήσει να ζήσουμε περισσότερο μειώνοντας τον κίνδυνο θανάτου από καρδιακές παθήσεις, αλλά μπορεί, επίσης, να παρατείνει τη διάρκεια ζωής μας καταπολεμώντας τις αυτοάνοσες διαταραχές, αναφέρει το Eat This, Not That!. Μια μελέτη που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο του Όρεγκον αποκάλυψε ότι μια ένωση που βρίσκεται στο πράσινο τσάι μπορεί να ενισχύσει τον αριθμό των ρυθμιστικών Τ κυττάρων του σώματος, ενισχύοντας έτσι την ανοσία και παρέχοντας ένα πιθανό μέσο για την καλύτερη κατανόηση του τρόπου αντιμετώπισης των αυτοάνοσων ασθενειών.

Επιπλέον, μια μελέτη του 2012 που δημοσιεύτηκε στο The American Journal of Clinical Nutrition έδειξε ότι η κατανάλωση πράσινου τσαγιού σε καθημερινή βάση μείωσε σημαντικά τον κίνδυνο παθήσεων υγείας που συνδέονται με την εμφάνιση λειτουργικής αναπηρίας, όπως η γνωστική εξασθένηση και η οστεοπόρωση στους ηλικιωμένους. Συνολικά, φαίνεται ότι η κατανάλωση πράσινου τσαγιού μπορεί να είναι ένας από τους πολλούς τρόπους για να μας βοηθήσει να ζήσουμε μια μακρά και υγιή ζωή.