Η Centaurea ή Κενταύρια, όπως αποκαλείται, φυτό με ποικίλες θεραπευτικές ιδιότητες, έχει τις ρίζες της στην ελληνική μυθολογία. Συγκεκριμένα πήρε το όνομά της από τον σοφό Κένταυρο Χείρωνα, δάσκαλο του Ασκληπιού και παιδαγωγό του Αχιλλέα. Στο έπος της Ιλιάδας (Ραψωδία 11,στ. 832) γίνονται αναφορές στο πρόσωπο του Χείρωνα ως θεραπευτή και γνώστη των βοτάνων.

Σύμφωνα με τον μύθο, στη μάχη εναντίον των Τιτάνων, ο Ηρακλής πολεμώντας μαζί με τους Κενταύρους τραυμάτισε κατά λάθος τον Χείρωνα στο πόδι. Ο Χείρων τότε χρησιμοποίησε την Κενταύρια, για να σταματήσει το δηλητήριο της Λερναίας Ύδρας με το οποίο ήταν ποτισμένο το βέλος.

Στην πραγματικότητα αποτέλεσε σύμβολο ίασης. Ήταν γνωστή και σε άλλους λαούς για τις ευεργετικές τις ιδιότητες καθώς και για το ιδιαίτερο άνθος της, το οποίο απαρτίζεται συνήθως από 15 μέρη (πέταλα, σέπαλα και ύπεροι ή καρπόφυλλα)

Για το έτος 2015 ο οίκος ΖΟLOTAS σύγχρονος αλλά πάντα με αναφορές στον ελληνικό πολιτισμό και στην παράδοση εμπνεύστηκε ένα ξεχωριστό γούρι για να υποδεχτεί τη νέα χρονιά.

Η Κενταύρια, άνθος απαράμιλλης ομορφιάς και χρωματικής πανδαισίας, με τα 15 γοητευτικά πέταλά της έρχεται να ιάνει τις αμυχές του προηγούμενου έτους και να ανθίσει μέσα στις καρδιές μας σαν λουλούδι χαράς και ελπίδας για το 2015.


Γούρι Αγάπης 2015 και Κοινωνική Προσφορά

Στο κατώφλι κάθε νέας χρονιάς, από το 1895, ο οίκος ZOLOTAS, προτείνει το «τυχερό» γούρι που προσφέρεται σύμφωνα με την παράδοση για την καλοτυχία.

Κάθε χρόνο ο οίκος ZOLOTAS δημιουργεί και καθιερώνει την ετήσια συλλεκτική συλλογή «Γούρι Αγάπης» την οποία αφιερώνει σε έναν κοινωνικό σκοπό.

Το «Γούρι Αγάπης» 2015, η «Centaurea», έχει ως στόχο να συνδράμει ουσιαστικά στην ενίσχυση του αξιέπαινου φιλανθρωπικού έργου της ΕΛΕΠΑΠ και να στηρίξει για ακόμα μια χρονιά 3.000 φυσικοθεραπείες παιδιών με κινητικές και αναπτυξιακές δυσκολίες.

Μέρος των πωλήσεων θα διατεθεί προς όφελος των σκοπών της ΕΛΕΠΑΠ.


Παντατίφ γούρι 2015 “Centaurea” σε ασήμι επιχρυσωμένο ματ με σατέν κορδόνι.

Τιμή: 30 ευρώ

Παντατίφ γούρι 2015 “Centaurea” σε ασήμι γυαλιστερό με μπλε ζαφείρι και σατέν κορδόνι.

Τιμή: 60 ευρώ


Παντατίφ γούρι 2015 “Centaurea” σε ασήμι επιχρυσωμένο γυαλιστερό με σμάλτο στα χρώματα της Κενταύριας και σατέν κορδόνι.

Τιμή: 80 ευρώ

Παντατίφ γούρι 2015 “Centaurea” μεγάλο σε ασήμι επιχρυσωμένο γυαλιστερό με σμάλτο στα χρώματα της Κενταύριας και σατέν κορδόνι.

Τιμή: 200 ευρώ


Βραχιόλι γούρι 2015 “Centaurea” σε ασήμι επιχρυσωμένο γυαλιστερό με σατέν κορδόνι.

Τιμή: 90 ευρώ


Βραχιόλι γούρι 2015 “Centaurea” σε ασήμι γυαλιστερό με σμάλτο στα χρώματα της Κενταύριας λαι σατέν κορδόνι.

Τιμή: 90 ευρώ


Παντατίφ γούρι 2015 “Centaurea” διάτρητο με διαμάντι, σε κίτρινο χρυσό 18ΚΤ με σατέν κορδόνι.

Τιμή: 450 ευρώ


Παντατίφ γούρι 2014 “Centaurea” μεγάλο, διάτρητο, σε κίτρινο χρυσό 18ΚΤ με διαμάντι με στριφτό σατέν κορδόνι που αυξομειώνεται, με κούμπωμα και τελείωμα σε κίτρινο χρυσό.

Τιμή: 1.500 ευρώ