Στις μέρες μας τα γυναικεία περιοδικά πέρα από τα θέματα ομορφιάς, τις συμβουλές για καλύτερη υγεία, τα μυστικά αντιγήρανσης και τα tips για… καλύτερες σεξουαλικές επιδόσεις «συνοδεύονται» ακόμη από διαφόρων ειδών «δωράκια»: καλλυντικά, σύνεργα μακιγιάζ, τσάντες, φουλάρια κ.ά. μέχρι και μικρά όργανα γυμναστικής.

Έχετε αναρωτηθεί όμως πώς ήταν τα αντίστοιχα περιοδικά του παρελθόντος;

Ας πούμε του 1895;

Όπως αναφέρει η Kelly Faircloth σε άρθρο της για την ιστοσελίδα jezebel.com, η οποία «ανακάλυψε» το τεύχος του Ιουλίου εκείνης της χρονιάς του περιοδικού «Ladies Home Journal», ένα από τα πιο «καυτά» θέματα τότε ήταν το πώς θα καταφέρει μια γυναίκα να γίνει… «καλή σύζυγος».

Ανάμεσα στους «κανόνες» μιας χαρούμενης συζύγου, η αρθρογράφος Mrs. Burton Kingsland που υπέγραφε το κείμενο, ανέφερε:

«Σε κανέναν άντρα δε θα άρεσε μια σύζυγος που θα λειτουργούσε σαν την ηχώ του. Όμως μερικές φορές αυτό που θέλει ένας άντρας είναι κάποιος να συμφωνεί μαζί του. Είναι γλυκό, καταπραϋντικό και συμπονετικό να αισθάνεται ότι η κρίση του την καθοδηγεί και πως εκείνη δέχεται τις εκτιμήσεις του για τους ανθρώπους και τα πράγματα γενικότερα. Έτσι, θα είναι έτοιμος να συσκέπτεται μαζί της σε άλλες περιπτώσεις».

Το άρθρο συνέχιζε λέγοντας ότι:

«Μια σύζυγος θα πρέπει πάντα να επιδιώκει να μιλά καλά για τους άλλους ανθρώπους, για χάρη του συζύγου της. Είναι καλό για εκείνον να ακούει για ευγενείς, καλοσυνάτους ανθρώπους, οι οποίοι διαβιούν καθαρούς και ειλικρινείς βίους, που είναι ευτυχισμένοι και αγαπιούνται. Αυτό αποκαθιστά την πίστη του στην ανθρώπινη φύση, που τόσο συχνά δείχνει την άσχημη πλευρά της στον αγώνα του ενός κατά του άλλου στο σύγχρονο Μολώχ».

Επιπλέον, σύμφωνα με την αρθρογράφο του 1895 οι περισσότεροι άντρες γίνονται καλύτεροι «χάρη στις γυναίκες τους, παρά χάρη στην Εκκλησία».

«Ένας άντρας περιμένει η γυναίκα του να είναι καλύτερη από αυτόν. Ανεξάρτητα από το πόση λίγη πίστη στη θρησκεία μπορεί να έχει μέσα του ένας άντρας, η ιδανική σύζυγός είναι πάντα μια γυναίκα με αγνότητα ψυχής, που μόνο ένας χριστιανός μπορεί να έχει. Και για έναν καλό άντρα, είναι μέρος της πίστης του να πιστεύει ότι η σύζυγός του είναι πιο ηθική κι ευγενής από τον ίδιο».

Φυσικά, αυτό δε σημαίνει ότι μια σύζυγος έχει την άνεση να παραμελεί την εξωτερική της εμφάνιση, καθώς το ενδιαφέρον του άντρα της μπορεί εύκολα να «εξασθενίσει»:

«Αν φοράτε το ίδιο φουστάνι κάθε βράδυ κι αν τα μαλλιά σας παραμένουν ίδια, όσο κι αν περνούν τα χρόνια, τότε ακόμη και ο πιο αφοσιωμένος σύζυγος σύντομα θα αρχίσει να μην βλέπει με το ίδιο ενδιαφέρον τη σύζυγό του, όπως πριν».

Αφού εντρυφήσετε λοιπόν καλά στους παραπάνω «κανόνες συμπεριφοράς για συζύγους» και μιας και πλησιάζει το καλοκαιράκι… έχει έρθει η ώρα να μάθετε τι πρέπει να φοράτε τους καλοκαιρινούς μήνες.

Σύμφωνα με την αρθρογράφο Isabel A. Mallon και σε ένα κείμενο με τίτλο «Comfortable Dressing in Summer», η καλοκαιρινή γκαρνταρόμπα πρέπει να είναι «κομψή, αλλά ταυτόχρονα άνετη».

Κι αν θέλετε να μάθετε το «μυστικό» για το πώς μπορεί να διατηρηθεί κανείς δροσερός τις καυτές ημέρες του καλοκαιριού:

«Το μυστικό για να παραμείνει κανείς δροσερός είναι να ντύνεται ανάλογα με τη στάση του στη ζωή και να παραμένει ήρεμος. Οι νευρικές γυναίκες που ενθουσιάζονται εύκολα είναι πάντα πιο θερμές από τους υπόλοιπους. Επομένως, ίσως το μυστικό για να παραμένει κανείς δροσερός είναι η τέλεια ηρεμία. Αυτά σε συνδυασμό με το κατάλληλο χτένισμα, το ιδανικό φουστάνι κ.τ.λ. μπορούν να επιφέρουν το επιθυμητό αποτέλεσμα. Για να είναι κανείς δροσερός, πρέπει και να δείχνει δροσερός και μάλλον το να ελέγχει κανείς τα πάθη του και τα νεύρα του είναι απαραίτητα εργαλεία για να δείχνει και να είναι δροσερός».

Φυσικά, η αρθρογράφος έκανε και ενδυματολογικές προτάσεις, σε ό,τι αφορά τα «κατάλληλα, καλοκαιρινά εσώρουχα», επιμένοντας ότι και αυτά θα πρέπει να είναι «υγιεινά και άνετα».

Σαν αυτά στην παρακάτω φωτογραφία:

Τώρα είστε έτοιμες… και για το καλοκαίρι που πλησιάζει, αλλά και για να γίνετε «ιδανικές σύζυγοι».