Μήπως έχετε θαμπά νύχια; Ίσως να φταίει η έλλειψη βιταμινών και ιχνοστοιχείων που τα νύχια σας έχουν αυτήν τη μορφή, καθώς όσο μεγαλώνουμε, το σώμα μας δεν απορροφά τη βιταμίνη Β, που είναι ζωτικής σημασίας για τον οργανισμό.

Προσπαθήστε να τρώτε τρόφιμα που είναι πλούσια σε φυλλικό οξύ, όπως φασόλια, σπανάκι και φακές. Ορισμένα άλλα τρόφιμα που θεραπεύουν τα θαμπά νύχια είναι τα όσπρια, τα σκουρόχρωμα λαχανικά και ο αρακάς.

Αν τα νύχια σας σπάνε εύκολα ή ξεφλουδίζουν, συμπεριλάβετε περισσότερα βασικά λιπαρά οξέα στη διατροφή σας για να κρατήσετε το στρώμα των νυχιών σας ενυδατωμένο. Προσθέστε δυο κουταλιές της σούπας λάδι από λιναρόσπορο ή τον ίδιον τον καρπό στα δημητριακά σας ή στο smoothie σας.

Αν έχετε μαλακά νύχια, χρειάζεστε περισσότερη κερατίνη. Η κερατίνη είναι μια ανθεκτική πρωτεΐνη που αποτελεί βασικό συστατικό των σκληρών και ανθεκτικών νυχιών και για να την παράγει το σώμα χρειάζεται πρωτεΐνες υψηλής αξίας, όπως κοτόπουλο, φιλέτο χοιρινού και ψητή γαλοπούλα με χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο. Κάποια άλλα τρόφιμα που μπορεί να βοηθήσουν είναι τα ψάρια (ειδικά ο σολομός και το σκουμπρί), το άπαχο κρέας και τα πουλερικά.

Στην περίπτωση που τα νύχια σας είναι αδύναμα ενδέχεται να αντιμετωπίζετε έλλειψη σιδήρου. Προκειμένου να διατηρήσετε τα νύχια σας σε καλή κατάσταση, πρέπει να αυξήσετε την πρόσληψη τροφίμων που είναι πλούσια σε σίδηρο (εμπλουτισμένα δημητριακά, αυγά και σπανάκι) και να τα συνδυάσετε με τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνη C (λεμόνι, φρούτα, ντομάτα, χρωματιστές πιπεριές) προκειμένου να βοηθήσετε τον οργανισμό σας να απορροφήσει το σίδηρο. Μπορείτε να κάνετε τους ακόλουθους συνδυασμούς: Σπανάκι με ντομάτες, ασπράδια αυγών με πράσινες και κόκκινες πιπεριές, εμπλουτισμένα δημητριακά με κομμένες φράουλες.

Αν τα νύχια σας είναι ξηρά, τρίψτε τα με λίγο ελαιόλαδο κάθε βράδυ προτού πάτε για ύπνο, προκειμένου να τα ενυδατώσετε και θα δείτε διαφορά μέσα σε λίγες μόνο μέρες.