Αν αποφασίσατε να ασχοληθείτε με κάποια πολεμική τέχνη υπάρχουν αρκετά στυλ για να επιλέξετε. Αρκεί να το πάρετε απόφαση και να ξεκινήσετε!

Πριν επιλέξετε πολεμική τέχνη
Μιλήστε με κάποιους από τους μαθητές, παρακολουθείστε μερικά μαθήματα (και ως θεατής και ως μαθητής) και σχηματίστε τη δική σας άποψη γι’ αυτό που βλέπετε. Σας άρεσε η προπόνηση; Πιστεύετε ότι μπορείτε ν’ ανταποκριθείτε; Μην αποθαρρύνεστε αν κάποιες τεχνικές φαίνονται πολύπλοκες και δύσκολες. Επιπλέον, δώστε σημασία και στα συναισθήματά σας. Διασκεδάσατε; Ήταν οι δάσκαλοι ή οι μαθητές φιλικοί; Επίσης ελέγξτε αν ταιριάζει η φιλοσοφία της σχολής με τη δική σας. Για παράδειγμα, αν θέλετε ν’ ασχοληθείτε με το Karate ο τρόπος διδασκαλίας δίνει έμφαση στην αυτοανάπτυξη ή επικεντρώνεται στις προπονήσεις για προετοιμασία τουρνουά; Τέλος, επιλέξτε έναν δάσκαλο που να διδάσκει ένα παραδοσιακό στυλ και να ανήκει σ’ έναν ευρύτερο οργανισμό και, φυσικά, να είναι πιστοποιημένος.

Μερικές ιδέες για να διαλέξετε

Aikido
Αυτή η τεχνική άμυνας, σας επιτρέπει να προφυλαχθείτε χωρίς να τραυματίσετε τον αντίπαλο. Συνδυάζει χτυπήματα, λαβές, εξάσκηση με όπλα και κυκλικές κινήσεις για την αποφυγή της επίθεσης. Εκμεταλλεύεται την ισορροπία και την τεχνική παρά τη μυική δύναμη. Καθώς έχει πολλές πτώσεις, η προπόνηση γίνεται σε στρώματα (τατάμι).
Καίει: 500 θερμίδες/ώρα

Karate
Περιλαμβάνει γυρίσματα, περιστροφές και χτυπήματα ενάντια του αντιπάλου για αυτοάμυνα. Βελτιώνει την ενδυνάμωση και την αντοχή και απαιτεί αερόβια προσπάθεια. Γυμνάζει όλο το σώμα.
Καίει: 670 θερμίδες/ώρα

Judo
Πρόκειται για μια μορφή πάλης και απαιτεί να χρησιμοποιήσετε όλο το σώμα σας, τα χέρια και τα πόδια με προσεκτικά συντονισμένες κινήσεις. Αυξάνει τη δύναμη και την αντοχή, βοηθάει στην τόνωση της συγκέντρωσης, της αυτοπεποίθησης και της πειθαρχίας.
Καίει: 670 θερμίδες/ώρα

Tae kwon do

Διαθέτει 5 βασικές αρχές που πρέπει να κατέχετε: Ευγένεια, Ακεραιότητα Επιμονή, Αυτοέλεγχος, Ακατάβλητο Πνεύμα. Αν και διδάσκεστε και τη χρήση των χεριών στη μάχη για άμυνα και επίθεση, το άθλημα χαρακτηρίζεται από λακτίσματα. Χαρίζει ενδυνάμωση ποδιών και κορμού, αλλά κυρίως ευλυγισία.
Καίει: 690 θερμίδες/ώρα

Προτού ξεκινήσετε τις προπονήσεις εξεταστείτε από έναν γιατρό. Όχι μόνο θα είστε σίγουροι ότι δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα, αλλά επιπλέον θα μπορείτε να χαρτογραφείτε την πρόοδό σας και τα οφέλη της προπόνησης.

Πηγή: omorfamistika.gr