Ο αέρας και οι βροχές είναι τα πρώτα σημάδια του φθινοπώρου, αλλά σύμφωνα με σουηδούς ερευνητές σε αυτά θα πρέπει να προσθέσουμε ένα ακόμη: ότι πέφτουν περισσότερο τα μαλλιά!

Η μελέτη τους δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Dermatology». Οι επιστήμονες μελέτησαν 800 υγιείς γυναίκες τα τελευταία έξι χρόνια και βρήκαν ότι κατά τους φθινοπωρινούς μήνες έχαναν περισσότερα μαλλιά, συγκριτικά με τους υπόλοιπους μήνες του χρόνου.

Το 90% των μαλλιών ενός ανθρώπου βρίσκονται στη διαδικασία «ανάπτυξης» ενώ τα υπόλοιπα βρίσκονται σε ένα στάδιο ηρεμίας (γνωστό ως στάδιο telogen) για διάστημα δύο έως έξι μηνών, προτού πέσουν. Στη συνέχεια οι θύλακες της τρίχας «ξεκουράζονται» για τρεις μήνες και η διαδικασία επαναλαμβάνεται. Μόνη εξαίρεση: οι φαλακροί!

Οι σουηδοί ερευνητές βρήκαν ότι στο μεγαλύτερο ποσοστό τα μαλλιά των γυναικών βρίσκονταν στο στάδιο της «ξεκούρασης» τον μήνα Ιούλιο. Περίπου 100 μέρες μετά (γύρω στον Οκτώβρη) το στάδιο αυτό ολοκληρωνόταν και γι’ αυτό έπεφταν τα μαλλιά τους.

Η θεωρία αυτή βασίζεται στην εξελικτική διαδικασία: το σώμα «συγκρατεί» τα μαλλιά για να προστατεύει το κρανίο από τον καυτό καλοκαιρινό ήλιο.