Στη μεγάλη ζέστη του καλοκαιριού, για να προστατέψετε τα παιδιά σας δεν αρκούν μόνο τα καπελάκια και τα ελαφριά ρούχα. Πρέπει επίσης να προσέχετε τις τροφές που τρώνε, ακόμη και το νερό που πίνουν.

Οι εντερικές μολύνσεις καιροφυλακτούν και μπορούν να προσβάλουν αδιάκριτα τόσο ένα παιδί ήδη μεγαλούτσικο, όσο κι ένα μωρό λίγων μηνών.

Μπιμπερό

Το γάλα είναι ένα από τα πεδία που προτιμούν τα βακτηρίδια για την ανάπτυξή τους. Για να αποφεύγετε λοιπόν τον κίνδυνο βακτηριδιακής μόλυνσης και συνεπώς της διάρροιας, πρέπει να θυμόσαστε:

• Να καθαρίζετε και ν’ αποστειρώνετε πάντα τα μπιμπερό πριν τα χρησιμοποιήσετε.
• Να μην κρυώνετε το μπιμπερό στη θερμοκρασία του περιβάλλοντος, αλλά να το βάζετε αμέσως στο ψυγείο και να το βγάζετε μόνο πριν από τη χρήση.

Λαχανικά και Φρούτα
Αν φαγωθούν ωμά και με τη φλούδα τους μπορεί να είναι φορείς μόλυνσης. Πρέπει, λοιπόν:

• Να πλένετε το καλοκαίρι, τόσο τα λαχανικά όσο και τα φρούτα με μεγαλύτερη προσοχή απ’ ότι συνήθως, χρησιμοποιώντας ενδεχομένως άφθονο σαπουνόνερο.

Κρέας και ψάρι
Είναι τροφές που με τη ζέστη μπορούν να αλλοιωθούν. Γι’ αυτό:

• Να τα ψήνετε καλά απ’ όλες τις πλευρές τους, γιατί μόνο η υψηλή θερμοκρασία του βρασμού ή του ψησίματος φονεύει ενδεχόμενα βακτηρίδια και μικρόβια.
• Να αποψύχετε εντελώς το κρέας και το ψάρι πριν τα μαγειρέψετε, διαφορετικά διακινδυνεύετε να υπάρχουν ακόμα και μετά το μαγείρεμα ωμά μέρη.
• Να μην καταναλώνετε ούτε ωμό κρέας ούτε ωμά θαλασσινά: μπορεί να έχουν μολυνθεί από μικρόβια και σαλμονέλες.
• Να μην αφήνετε ποτέ τα φαγητά σας να κρυώνουν σε θερμοκρασία περιβάλλοντος και ακάλυπτα (για να αποφεύγεται έτσι η επαφή τους με έντομα).
• Να διατηρείτε τα περισσεύματα πάντα σε χαμηλή θερμοκρασία (-1ο C).

Αναψυκτικά

Κάνει καλό να δίνετε στο παιδί σας να πίνει συχνά από αυτά, για να το βοηθάτε έτσι ν’ ανακτά τα υγρά και τα άλατα που χάνει με την εφίδρωση. Να θυμάστε, όμως, να:

• Χρησιμοποιείτε εμφιαλωμένο νερό όταν το πόσιμο νερό της βρύσης δεν παρέχει τις απαιτούμενες εγγυήσεις ασφαλείας.
• Μην προσθέτετε πάγο, αν δεν ξέρετε την προέλευση του νερού από το οποίο έγινε.

Παγωτά
Προπάντων τα παγωτά με βάση το γάλα και τ’ αβγά είναι πιθανά εδάφη καλλιέργειας μικροβίων και βακτηριδίων. Έτσι, λοιπόν:

• Αποφεύγετε το παγωτό χύμα των φορητών ψυγείων και των αυτόματων μηχανών που δε δίνουν πλήρεις εγγυήσεις υγιεινής.
• Προτιμάτε παγωτά φρούτων και συσκευασμένα παγωτά, εκτός από εκείνα που μπορείτε, βέβαια, να βρείτε χύμα σε καταστήματα της εμπιστοσύνης σας.

Θερινές διάρροιες:
Πότε πρέπει να σας ανησυχούν;

Ένα μόνο βακτηρίδιο, αν βρει το ιδανικό μικροκλίμα (θερμό-υγρό), είναι ικανό ν’ αναπαραχθεί δέκα εκατομμύρια φορές μέσα σε 12 μόλις ώρες. Δεν εκπλήσσει, συνεπώς, αν ένα μπιμπερό με γάλα αφημένο στη ζέστη ή ένα μπολ παγωτό ξεχασμένο έξω από το ψυγείο μπορεί να είναι η αφορμή για μια εντερική μόλυνση.

Οποιοδήποτε κι αν είναι το βακτηρίδιο που προκαλεί τη μόλυνση, τα συμπτώματα είναι πάντοτε τα ίδια: διάρροια, εμετός και μερικές φορές, υψηλός πυρετός.

Η συμβουλή μας:
• Πρέπει να κρατάτε υπό έλεγχο –όχι τόσο τον αριθμό των κενώσεων του παιδιού σας-όσο την απώλεια υγρών, που αποβάλλει το έντερο μαζί με τα κόπρανα.
• Αν το παιδί παρουσιάσει μια πτώση του βάρους του ίση με το 5% σημαίνει ότι υφίσταται ήδη μια ελαφρά αφυδάτωση.
• Σταματήστε αμέσως τις στερεές τροφές που δίνετε στο παιδί και συμβουλευτείτε σχετικά το γιατρό σας (προφανώς θα συσταθεί ηλεκτρολυτικό διάλυμα, ρυζόνερο και βρασμένο ρύζι).
• Μετά από μια μέρα υδατικής διατροφής, μπορείτε να επανέλθετε στη συνήθη διατροφή του παιδιού αποφεύγοντας όμως για 2-3 ημέρες το γάλα και τα παράγωγά του (ο γιατρός σας θα σας ενημερώσει σχετικά).

Πηγή: belife