17
loading

Όταν το 1977 ο άγνωστος τότε και νεαρός Σάμι Φάις έκλεινε συμφωνία με την μικρή Nike και την έφερνε στην Ελλάδα, κανείς, μάλλον ούτε ο ίδιος, δεν μπορούσε να φανταστεί τι θα ακολουθούσε.

Ο επιχειρηματίας στα 19 του μόλις χρόνια ζήτησε δανεικά από τον πατέρα του, έκλεισε τη συμφωνία με μια άγνωστη και μικρή τότε εταιρεία αθλητικών ειδών στο Όρεγκον, τη Nike, και προχώρησε στην εισαγωγή 5.000 ζευγαριών παπουτσιών το χρόνο που έμελλε να αλλάξουν την ελληνική πραγματικότητα.

Η πορεία του στη συνέχεια είναι γνωστή με σκαμπανεβάσματα, περιπέτειες και τη μεγάλη επιστροφή των τελευταίων ετών, ωστόσο αυτό που δεν είναι και τόσο γνωστό, τουλάχιστον στους νέους, είναι ότι η μόδα της Nike ήταν αυτή που εξόρισε από τη χώρα τις περίφημες «ελβιέλες».

Μια λέξη που για πολλούς, κυρίως έως την ηλικία των 40 ετών σήμερα, παραμένει άγνωστη, αλλά θυμίζει πολλά στους παλαιότερους.

Κανείς δεν μπορεί να πει με απόλυτη βεβαιότητα γιατί οι Έλληνες έβγαλαν από τις ντουλάπες τους τα αθλητικά παπούτσια «ΕΛ.ΒΙ.ΕΛΑ» , αλλά το γεγονός είναι το περιβόητο ελληνικό, αθλητικό παπούτσι κάπου εκεί στο τέλος της δεκαετίας του 1970 πέρασε στην ιστορία.

Το τέλος της «ελβιέλας»

rwewre

Μέχρι τα τέλη του ’70, οι «ελβιέλες» κυριαρχούσαν στην ελληνική αγορά στον τομέα των αθλητικών ειδών. Το παπούτσι είχε τη φήμη ότι ήταν ανθεκτικό και βεβαίως δεν ήταν για βραβείο σχεδιασμού.

Ήταν ένα παπούτσι που βρισκόταν σε κάθε ελληνικό σπίτι γέννημα θρέμμα της Ελληνικής Βιομηχανίας Ελαστικών (ΕΛ.ΒΙ. ΕΛΑ.). Εκείνα τα χρόνια ήταν η απόλυτη ελληνική λύση στην οποία κατέφευγαν όσοι ασχολούνταν με τον αθλητισμό, αλλά και όλοι όσοι προτιμήσουν τη νέα τάση.

Συνδέθηκαν με ενδυματολογικές τάσεις και μόδες διαφόρων εποχών, ως χαρακτηριστικό των «άγριων νιάτων» και του ελεύθερου πνεύματος.

Η εταιρεία ΕΛ.ΒΙ. ΕΛΑ. ιδρύθηκε το 1928 από τους Νικόλαο Μαυροφίδη και Νικόλαο Αγνιάδη, κι οι δυο με καταγωγή από τη Μικρά Ασία. Αυτό που έφτιαχνε ήταν ελαστικά. Εξού και το όνομα Ελληνική Βιομηχανία Ελαστικού. Η έδρα της εταιρείας βρισκόταν στην Καλλιθέα στην οδό Καλυψούς.

Ο ιδρυτής της εταιρείας Νικόλαος Μαυροφίδης, πέθανε το 1944 και το μερίδιό του πέρασε στους γιους του Αιμίλιο και Στέφανο Μαυροφίδη.

Ωστόσο το είδος για το οποίο είναι διάσημη είναι τα πάνινα αθλητικά παπούτσια με λαστιχένια σόλα, τα οποία παρήγαγε κατά κόρο.

Τα παπούτσια που σήμερα όλοι λένε «σταράκια».

Οι περιβόητες «ελβιέλες» έβγαιναν μόνο σε άσπρο χρώμα και τα φορούσαν μικροί και μεγάλοι από τη γυμναστική στο σχολείο μέχρι τις παρελάσεις και τα σαλόνια.

Ποιο ήταν το όνομα των παπουτσιών δεν το ξέρει κανείς. Ήταν τα μόνα αθλητικά παπούτσια που κυκλοφορούσαν στην Ελλάδα και έτσι επικράτησε ο όρος «ελβιέλες» από το όνομα της εταιρείας.

Η εταιρεία σταμάτησε οριστικά τη λειτουργία της στις αρχές του 1960, ωστόσο δεν έμεινε στα αζήτητα. Το όνομα, μετά το κλείσιμό της πωλήθηκε από τους πιστωτές στη μεγάλη υποδηματοποιία «Αλυσίδα», η οποία είχε την έδρα της στη Θεσσαλονίκη και η εταιρεία μετονομάστηκε σε «Αλυσίδα-ΕΛΒΙΕΛΑ».

Η «Αλυσίδα» κινούνταν άλλωστε στα ίδια πατήματα. Χτίστηκε στη δεκαετία του 1930 από βιοτέχνες της Θεσσαλονίκης, οι οποίοι κατασκεύαζαν παπούτσια. Στην κατοχή το εργοστάσιο επιτάχθηκε και επαναλειτούργησε το 1945. Από το 1980 οι εγκαταστάσεις της «Αλυσίδα Ελβιέλα» μεταφέρθηκαν στη Θέρμη. Τότε περίπου είχε αρχίσει και η είσοδος των πολυεθνικών και τελικά το εργοστάσιο έμεινε να ρημάζει, ενώ κατά καιρούς λειτούργησαν εκεί νυχτερινά κέντρα.

Η Ζίτα Ελλάς και τα Strike

zita2

Ήδη από τα μέσα του 1970 ιδρύθηκε στην Ελλάδα η «Sportex» που λειτουργούσε ως αντιπροσωπεία της γαλλικής εταιρείας αθλητικών υποδημάτων, η οποία άρχισε να εισάγει σε μεγάλες ποσότητες τέτοια παπούτσια στη χώρα μας.

Τα παπούτσια που εισήγαγε η αντιπροσωπεία της Sportex όπως και εκείνα που παρήγαγε η Ζίτα Ελλάς έβγαιναν σε μεγάλη ποικιλία χρωμάτων και όχι μόνο σε άσπρο και μπλε όπως οι «ελβιέλες» και είχαν μεγαλύτερη ζήτηση.

Στα μέσα της δεκαετία του '80, κάθε συσχετισμός με αθλητικά παπούτσια περιορίζονταν σε Zita και Strike και αργότερα σε Sportex.

Η Zita Hellas, ήταν ιδιοκτησίας του Ανδρέα Ζαφειρόπουλου και ο ίδιος αναφερόταν από τα ΜΜΕ ως «μίστερ Ζήτα» ή απλά «Ζήτα», λόγω της εταιρείας του.

«Φοράει Strike και καρφώνει», έλεγε το δημοφιλές σλόγκαν.

Η Zita, έγραψε ιστορία και με το cult σποτ: «Μέσα στη ντίσκο γυρνάς, για ένα φλερτ ξενυχτάς, με τα Zita, πάντα Zita».

Τα Strike φτιάχνονταν από το παλιό εργοστάσιο της Αλυσίδας στην Παπαναστασίου στη Θεσσαλονίκη, ενώ σε ότι αφορά την Zita, η οικογένεια Ζαφειρόπουλου είχε φροντίσει να την απογειώσει κάνοντας την σημείο αναφορά στην Ελλάδα (Zita Hellas), αλλά και στα Βαλκάνια (Zita International).

Η επέλαση πολυεθνικών brand names που ξεκίνησε στα τέλη της δεκαετίας του '80 παρέσυρε τις ελληνικές εταιρίες, οι οποίες αναπόφευκτα έχασαν το μεγάλο μερίδιο που κατείχαν στην αγορά.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΤΟ NEWSBEAST.GR

17
σχόλια
 1. avatar Santa P.

  Carina bella..

 2. Υπήρχε και ένα άλλο αθλητικό παπούτσι την εποχή εκείνη με το όνομα Ιντιάνα αν θυμάμαι καλά.

 3. avatar ΙΒΜΔ

  Υπηρχε και το αντιπαλο δεος της ΕΛΒΙΕΛΑ πιο φτηνο ΕΘΕΛ για τους παλαιοτερους δεκαετια 1960 αν το θυμοντε.Αλλα εβλεπες 10 παιδια με Ελβιελα και 2 με ΕΘΕΛ

 4. avatar Στεφο

  Μιπος ειναι τορα το καταλιλο κλίμα για Ελλινικα προϊόντα Ελλινικα παπούτσια αυτοκίνητο κτλ

  1. avatar Βασίλης1234

   Κατάλληλο κλίμα για να μάθουμε και ορθογραφία....

  2. avatar Στελ

   Μόλις οιρθαι οι πραγματικοί να μάθουμε αιλληνηκα;

 5. avatar ΚΑΙΣΑΡΗΣ ΤΗΛ

  ΕΠΕΙΔΗ ΜΑΛΛΟΝ ΔΕΝ ΕΙΣΤΕ ΚΑΛΑ ΕΝΗΜΕΡΩΜΕΝΟΙ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΧΕΙΡΟΠΟΊΗΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΤΑΡΑΚΙΓΙΑ BASKET ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΤΟ ΒΟΛΕΥ ΑΠΟ ΓΝΗΣΙΑ ΕΛΑΣΤΙΚΗ ΣΟΛΑ ΤΟ ΕΙΧΕ Η ΕΤΑΙΡΙΑ CARINA ΤΩΝ ΑΔΕΛΦΩΝ ΚΑΙΣΑΡΗ ΠΟΛΥ ΠΡΙΝ ΕΡΘΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΤΑ ΤΑ ALL STAR

 6. avatar VAG13

  Μόνο ένας Εβραίος (Σάμι Φαις) θα μπορούσε να καταστρέψει την ελληνική αγορα

 7. avatar Γιάννης Α

  υπήρχαν και κάποια που τα ονόμαζαν carina τα οποία ήταν αξιόλογα,γύρω στο '74-'75 τα θυμάται κανένας;

  1. avatar Μιχάλης Π

   Carina φοράγαμε πριν μπορέσουμε να πάρουμε All Star...

 8. avatar Long John Silver

  Αχ να τα ξαναζουσα τα νιάτα άλλη μια φορά.

 9. avatar Το όνομά σας

  Ενδεικτικά, σήμερα τα nike έχουν κόστος 1 € και πωλούνται 100€.......από μάθημα σε κάποιο economic college.
  Χαίρετε και καλή Κυριακή

 10. avatar 1971 Ρέθυμνο

  Τα pony που φόραγε ο Γκάλης τα θυμάται κάποιος;

  1. avatar Ναι

   Τα εχω και φωτογραφια.

 11. avatar Δανιήλ Κοτσώνης.

  Χωρίς κάλτσες,σκοτωνε και τις κατσαρίδες,αλλα αν άντεχε θα είχε εξελιχθεί,ξέρουμε πια πως και που πραγωνται,και τις συνθήκες που ζουν οι λαοί που τα παράγουν!

 12. avatar Τεονικ

  Με λίγο στουπέτσι τα κάναμε παλι κάτασπρα. Μόνον που βρομάγαν σαν ψωφήμια

 13. avatar εμεις οι μεγαλυτεροι

  αγοραζες παπουτσι, δεν χαλαγε με τιποτα το συγκεκριμενο η ελβιελα... μύριζε το πόδι θανάσιμα...

Παρακαλούμε περιμένετε ...