Η πολυτάραχη διαδρομή του ΕΑΜ από την κατοχή μέχρι τη Βάρκιζα και τον εμφύλιο

Ποια ήταν και τι ήθελε να πετύχει η πολυπληθέστερη αντιστασιακή-πολιτική οργάνωση που έδρασε στην κατοχή και τον εμφύλιο


WEEKEND
0:25
04/10/2015
Η πολυτάραχη διαδρομή του ΕΑΜ από την κατοχή μέχρι τη Βάρκιζα και τον εμφύλιο
63
loading

Πριν από μερικές ημέρες συμπληρώθηκαν 74 ολόκληρα χρόνια από την 27η  Σεπτεμβρίου του 1941, τότε που στην κατεχόμενη Αθήνα, ιδρύθηκε το Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο. Η πολυπληθέστερη οργάνωση που έδρασε στην ματωμένη όσο και σκοτεινή περίοδο της κατοχής και του εμφυλίου. Η οργάνωση που συσπείρωσε δίπλα της ένα μεγάλο αριθμό Ελλήνων και ταυτόχρονα ήταν αυτή που ένωνε το αντικομουνιστικό στρατόπεδο.

images

Το κίνημα με τον «ανησυχητικά» πλειοψηφικό χαρακτήρα και την πολυτάραχη διαδρομή που πολεμήθηκε σκληρά και ηττήθηκε δύο φορές. Μία στα Δεκεμβριανά και μία στον εμφύλιο, για να αναγεννηθεί μέσα από τις διώξεις και τελικά να οδηγήσει το 1958 την ΕΔΑ στην αξιωματική αντιπολίτευση. Αλλά και το κίνημα με τα πολλά «σκοτεινά» σημεία που βρίσκεται ακόμα και σήμερα στο στόχαστρο των επικριτών του.

Η ίδρυση του Μετώπου

eam_thumb

Η Αθήνα βίωνε το πρώτο φθινόπωρο της Κατοχής. Ήταν νύχτα και τέσσερις άνδρες κάτω από άκρα μυστικότητα και έχοντας αψηφήσει τα αυστηρά μέτρα απαγόρευσης κυκλοφορίας που είχαν επιβάλλει οι δυνάμεις της Βέρμαχτ, συναντώνται σε ένα μικρό σπίτι, με αυλή, στο τέρμα της οδού Ιπποκράτους, στα Εξάρχεια.

assets_LARGE_t_420_53835801

Εκεί, έπειτα από πολύμηνες διεργασίες ανάμεσα στα κόμματα που προσπαθούν να ξανασταθούν στα πόδια τους μέσα σε ένα καθεστώς παρανομίας και κινούνται στις παρυφές του ΚΚΕ, συνομολογούν και συνυπογράφουν την ιδρυτική διακήρυξη, της μεγαλύτερης αντιστασιακής οργάνωσης. Το ΕΑΜ είναι γεγονός.

Οι τέσσερις άνδρες είναι οι Λευτέρης Αποστόλου από το ΚΚΕ, Χρήστος Χωμενίδης από το Σοσιαλιστικό Κόμμα Ελλάδας, Ηλίας Τσιριμώκος από την Ένωση Λαϊκής Δημοκρατίας και Απόστολος Βογιατζής από το Αγροτικό Κόμμα Ελλάδας.

Οι πολιτικοί αντίπαλοι του ΕΑΜικού κινήματος αμφισβητούν ότι το Μέτωπο ιδρύθηκε σε μια λαϊκή γειτονιά όπως τα Εξάρχεια και ως επιχείρημα χρησιμοποιούν το γεγονός πως η ηγεσία του ΚΚΕ δεν θέλησε να προστατέψει το συγκεκριμένο σπιτάκι για να του δώσει τα επόμενα χρόνια ένα μουσειακό χαρακτήρα όπως έχει κάνει, για παράδειγμα με άλλα κτίρια. Ισχυρίζονται πως το ΕΑΜ ιδρύθηκε κάπου στο Κολωνάκι ή στα Βόρεια προάστια από μεγαλοαστούς ενώ αμφισβητούν ακόμα και το γεγονός πως οι Τσιριμώκος και Χωμενίδης ήταν παρόντες στην ιδρυτική σύσκεψη.

Οι σκοποί του ΕΑΜ

Με έμβλημά το τσαρούχι στην αρχή και στη συνέχεια με το προγραμματικό κείμενό του, όπως αυτό αποτυπώθηκε στο φυλλάδιο «Τι είναι και τι θέλει το ΕΑΜ» από τον Δημήτρη Γληνό, το ΕΑΜ έβαλε τις «ρίζες» του στην πρωτεύουσα και στον αστικό χώρο πριν εκταθεί στην ύπαιθρο και την ορεινή ενδοχώρα.

glinostieinaieam

Οι σκοποί του ΕΑΜ όπως διατυπώθηκαν στο ιδρυτικό του ήταν οι εξής:

α) Η απελευθέρωση του Έθνους μας από τον σημερινόν ξένον ζυγόν και η απόκτησις της πλήρους ανεξαρτησίας της χώρας μας.

β) Ο σχηματισμός προσωρινής κυβερνήσεως, σκοπός της οποίας θα είναι η προκήρυξις εκλογών διά Συντακτικήν Εθνοσυνέλευσιν, με βάσιν την αναλογικήν, ίνα ο λαός αποφανθή κυριαρχικώς επί του τρόπου της διακυβερνήσεώς του.

γ) Η κατοχύρωσις του κυριαρχικού τούτου δικαιώματος του ελληνικού λαού, όπως αποφανθεί περί του τρόπου της διακυβερνήσεώς του, παρά πάσαν αντιδραστικήν απόπειραν, ήτις θα τείνει να επιβάλλει εις τον λαόν λύσεις αντιθέτους προς τας επιθυμίας του και η εκμηδένισης, δι' όλων των μέσων του ΕΑΜ και των οργάνων που το αποτελούν, πάσης τοιαύτης απόπειρας.

EAM_ATHINA

Στον αντίποδα οι εχθροί του ΕΑΜ τόνιζαν διαρκώς πως ο μοναδικός στόχος του ήταν να «προσδέσει» την Ελλάδα στο άρμα της Σοβιετικής Ένωσης ενώ πάντα υπογράμμιζαν και τις θέσεις του για το «μακεδονικό ζήτημα».

tsortsil gia eam

Η κατοχή, ο ΕΛΑΣ και η ΕΠΟΝ

Μέσα στα τρία πρώτα χρόνια της ύπαρξής του, το ΕΑΜ γιγαντώθηκε και μέσα από τα «σπλάχνα» του ξεπήδησαν νέες πρωτότυπες αγωνιστικές δομές, όπως ο ΕΛΑΣ και η Επιμελητεία του Αντάρτη, η Εθνική Αλληλεγγύη, η ΕΠΟΝ και από την άνοιξη του 1944, η κυβέρνηση του βουνού, η ΠΕΕΑ, και το Εθνικό Συμβούλιο.

EAM Building

Τις παραμονές της απελευθέρωσης της χώρας, περισσότερα από τρία εκατομμύρια άτομα, νέοι, γέροι και μεσήλικες, από λαϊκά κυρίως στρώματα, μεσοαστοί και αγρότες σηκώνουν τις σημαίες του ΕΑΜ!

logo

Ο ένοπλος βραχίονας του ΕΑΜ, ο ΕΛΑΣ είχε στις γραμμές του σχεδόν 150.000 ένοπλους αντάρτες. Αργότερα ιδρύθηκε η ΕΠΟΝ που τράβηξε στις γραμμές της 650.000 νεολαίους.

Ο ΕΛΑΣ έδωσε πάνω από 600 μάχες και προξένησε μεγάλες ζημιές στον εχθρό. Συνολικά 12 γερμανικές μεραρχίες (οκτώ λιγότερες από όσες αντιμετώπισαν οι Αμερικάνοι και οι Άγγλοι όταν αποβιβάστηκαν στην Νορμανδία) είχαν καθηλωθεί τότε στην Ελλάδα. Μέσα από τον ηρωισμό των μελών και των στελεχών του το ΕΑΜ δημιούργησε αγωνιστικά πρότυπα στον λαό. Μόνο οι νεκροί της κομματικής οργάνωσης Αθήνας στην διάρκεια της κατοχής ήταν, σύμφωνα με στοιχεία του ΚΚΕ, περίπου 5.000.

ΚΑΣΤΡΟΥΜΗΤΟΥ

Έντονη, ωστόσο, είναι και η κοινωνική δράση. Το παράδειγμα της Θεσσαλίας είναι χαρακτηριστικό: μέσα στο 1944, λειτούργησαν 121 λαϊκά ιατρεία, 177 φαρμακεία, 17 αναρρωτήρια- θεραπευτήρια, 6 νοσοκομεία, 5 βρεφικοί σταθμοί και οργανώθηκαν δεκάδες λαϊκά και παιδικά συσσίτια για περίπου 12.000 άπορους και 8.000 παιδιά.

12-13-3--7-thumb-large

Οι πολιτικοί αντίπαλοι του Μετώπου, από την πλευρά τους, στέκονται σε δυο μελανά σημεία της δράσης του ΕΑΜ. Το πρώτο είναι ο Μελιγαλάς και το δεύτερο είναι η ΟΠΛΑ. Ειδικά, για την Ομάδα Προστασίας Λαϊκών Αγωνιστών, καταγγέλλουν την φυσική εξόντωση πολλών διαφωνούντων με το ΕΑΜ από εκτελεστές που δεν δίσταζαν να δολοφονήσουν ακόμα και όσους αριστερούς ή αναρχικούς ήταν αντίθετοι με τις πρακτικές τους σταλινισμού.    ceb9cf84ceb1cebbceb9ceb1-cebaceb1ceb9-ceb5ceb1cebc-1

Τα Δεκεμβριανά, η «Βάρκιζα» και ο εμφύλιος

Σε ένα σύντομο ιστορικό αφιέρωμα στην πορεία του ΕΑΜ θα ήταν δύσκολο να χωρέσουν όλες οι πτυχές και όλα τα σημαντικά γεγονότα. Ειδικά αν αυτά σημάδεψαν την ιστορία της χώρας.

Νέα εικόνα (2)

Επιγραμματικά, όμως, θα πρέπει να αναφερθούμε στα αιματοβαμμένα Δεκεμβριανά του 1944 που επί της ουσίας αποτέλεσαν το πρελούδιο του εμφυλίου. Τα Δεκεμβριανά ήταν μια μάχη εξουσίας μεταξύ της πρώτης μετακατοχικής Κυβέρνησης του Γεωργίου Παπανδρέου και των Άγγλων από τη μία πλευρά και του ΕΑΜ/ΕΛΑΣ από την άλλη.

Afisa-EAM

Η κυβέρνηση, ανίσχυρη και χωρίς δημοκρατική νομιμοποίηση, είχε ανάγκη την αγγλική βοήθεια. Το ΚΚΕ με μπροστάρη το ΕΑΜ ήταν πανίσχυρο, λόγω του πρωταγωνιστικού του ρόλου στην Αντίσταση. Η σύγκρουση ανάμεσα στις δυο πλευρές έδειχνε, και όπως αποδείχθηκε ήταν, αναπόφευκτη.

eam

Τα «Δεκεμβριανά» άφησαν πίσω τους περίπου 7.000 μαχητές νεκρούς (230 Άγγλους, 3.500 Κυβερνητικούς, 3.000 ΕΑΜικούς) και άγνωστο αριθμό αμάχων. Στις 11 Ιανουαρίου 1945 υπογράφηκε ανακωχή ανάμεσα στους Άγγλους και τον ΕΛΑΣ, με την οποία οι δυνάμεις του υποχρεώθηκαν να εκκενώσουν την Αττική και τη Θεσσαλονίκη.

Symfonia_Varkizas-ypografi

Η Συμφωνία της Βάρκιζας υπογράφηκε στις 12 Φεβρουαρίου 1945. Αποτελείτο από 9 άρθρα και προέβλεπε, μεταξύ άλλων, αφοπλισμό όλων των ένοπλων σωμάτων της Αντίστασης, ανασύνταξη του Εθνικού Στρατού, εκκαθάριση του κρατικού μηχανισμού από τους συνεργάτες των Γερμανών, αμνηστία για τα πολιτικά αδικήματα, δημοψήφισμα για το πολιτειακό ζήτημα και εκλογή Συντακτικής Συνέλευσης για την κατάρτιση νέου Συντάγματος.

varkiza_01

Στις 28 Φεβρουαρίου ολοκληρώθηκε ο αφοπλισμός του ΕΛΑΣ, ο οποίος παρέδωσε: 100 πυροβόλα, 210 όλμους, 420 πολυβόλα, 1.400 οπλοπολυβόλα, 700 αυτόματα, 49.000 τυφέκια και πιστόλια. H υπογραφή της Συμφωνίας βρήκε αντίθετο τον Άρη Βελουχιώτη, οποίος δεν πειθάρχησε στις αποφάσεις του ΚΚΕ και του ΕΑΜ.

11129204_10204480006186510_8273579074630254336_o

eam2

Σύντομα, ωστόσο, η Συμφωνία της Βάρκιζας αποδείχθηκε κενό γράμμα καθώς οι διαφορές ανάμεσα στις δυο αντιμαχόμενες πλευρές έδειχναν και σε ένα μεγάλο βαθμό ήταν αγεφύρωτες. Έτσι, οι εκατέρωθεν παραβιάσεις των όρων της οδήγησαν στα δραματικά γεγονότα του εμφυλίου πολέμου, που διήρκεσε ως τις 30 Αυγούστου 1949 και έληξε με την ήττα των δυνάμεων του ΕΑΜ και του ΔΣΕ.

tank2

Και για τα τρία αυτά σημαντικά «κομμάτια» της ιστορίας οι αντίπαλοι του Εθνικού Απελευθερωτικού Μετώπου ρίχνουν την ευθύνη στο Μέτωπο το οποίο κατηγορούν για αγριότητες και ανυπακοή στα συμφωνημένα. Ειδικά σε ότι αφορά την αρχή των «Δεκεμβριανών» ισχυρίζονται πως στη μεγάλη διαδήλωση της Κυριακής 3 Δεκεμβρίου τα μέλη του ΕΑΜ και του ΚΚΕ ήταν αυτά που άνοιξαν πρώτα «πυρ».

Δείτε όλα τα θέματα του Weekend

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

63
σχόλια
 1. avatar Φφφφ

  Καημένο ...Ελληνικό Έθνος!Τι πέρασες τι περνάς ...& τι θα περάσεις!!!!

 2. avatar ΓΙΑΝΝΙΣ 17

  ΤΟ ΟΤΙ ΜΙΛΑΩ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΓΛΩΣΣΑ ΜΕ ΕΝΑΝ ΑΛΛΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ Η ΟΤΙ ΕΧΩ ΚΟΙΝΑ ΓΟΝΙΔΙΑ ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΓΙΑ ΜΕΝΑ ΤΟ ΠΑΝ, ΣΗΜΑΣΙΑ ΕΧΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ, ΚΑΛΛΙΕΡΓΗΜΕΝΟΣ, ΝΑ ΕΧΕΙ ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΟΥΛΤΟΥΡΑ ΚΑΙ ΑΞΙΑΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ, ΠΙΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΚΟΙΝΑ ΤΑΞΙΚΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ...ΒΕΒΑΙΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΜΕΡΙΜΝΑΜΕ ΚΑΙ ΝΑ ΦΡΟΝΤΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΠΑΤΡΙΔΑ ΠΟΥ ΖΟΥΜΕ- ΠΑΤΡΙΩΤΙΣΜΟΣ ΔΗΛΑΔΗ,,,ΟΜΩΣ ΑΥΤΟ ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ ΟΤΙ ΑΝΗΚΟΥΜΕ ΚΑΙ ΣΤΟ ΙΔΙΟ ΕΘΝΟΣ, Ο ΠΑΤΡΙΩΤΙΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΘΕΤΙΚΟΤΗΤΑ-Ο ΣΟΒΙΝΙΣΜΟΣ ΟΧΙ. ΤΟ ΝΑ ΔΙΑΤΗΡΟΥΜΕ ΚΑΙ ΝΑ ΔΙΑΔΙΔΟΥΜΕ ΕΘΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΚΟΥΛΤΟΥΡΑΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΔΟΣΗς = ΕΘΝΙΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΘΕΤΙΚΟ - Ο ΕΘΝΙΚΙΣΜΟΣ...ΔΗΛΑΔΗ Η ΠΡΟΒΟΛΗ ΚΑΙ ΕΠΙΒΟΛΗ ΜΑΣ ΣΤΑ ΑΛΛΑ ΕΘΝΗ....ΑΡΝΗΤΙΚΟ

 3. avatar ΒΑΣΙΛΗΣ

  MHN ΓΕΝΙΚΕΥΕΙΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΗ!!!Η μισελληνική Δημιοκρατία σας, αυτή η πόρνη να αφήσει ήσυχη την Μητέρα μας και να ψοφήσει!!!ΜΟΝΟ ΕΛΛΑΣ!!!ΖΗΤΩ Ο ΕΘΝΙΚΟΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟΣ!!!
  ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΠΕΘΑΝΩ!!!Και θα νικήσουμε γιατί πιστεύουμε στο πιο όμορφο ΟΝΕΙΡΟ!

  1. avatar Δημοκράτης

   Δεν γενικεύω καθόλου πιστεύω.Αν και γνωρίζω τι θα μου απαντήσεις,η ίδια η ιστορία έχει αποδείξει που κατήντησαν όσοι ήταν και υποστήριζαν τον εθνικισμό.Απο τον κύριο εκφραστή,τον χίτλερ έως σήμερα.Αυτή "δημιοκρατία" σου δίνει το δικαίωμα να εκφράζεις την άποψή σου χωρίς φόβο.Όπως έκανες και στο σχόλιό σου.

 4. avatar Δημοκράτης

  ΣΥΝΕΧΕΙΑ: Και μην κατηγορούμε συνέχεια την πολιτική και τους πολιτικούς,γιατί όλοι μας έχουμε βάλει ένα "λιθαράκι" σε αυτή την κρίση.Η κρίση δεν έγινε ξαφνικά τώρα,είναι χρόνια απλά τώρα την συνειδητοποιήσαμε.

 5. avatar Δημοκράτης

  Ενδιαφέρων άρθρο αλλά με οπισθοδρομικά σχόλια.Πρέπει να μάθετε ότι ζούμε τον 21ο αιώνα και εν έτη 2015 "λέγονται" εκφράσεις οπισθοδρομικές ,κάποιοι νομίζουν ότι ζούμε το 1940,ας ξεφύγουμε κάποτε σαν λαός από τις οπισθοδρομικές αντιλήψεις και ας κοιτάξουμε το μέλλον.Ο ρόλος της ιστορίας -όπως τα χρόνια του εμφυλίου- είναι για να μας διδάσκει.Τι λοιπόν μας διδάσκει;Ότι όταν τα άλλα κράτη έφτιαχναν εργοστάσια και επιχειρήσεις,άρα είχαν παραγωγές και κατά συνέπεια ανάπτυξη,εμείς σφαζόμασταν μεταξύ μας και όλα τα λεφτά που μας δόθηκαν από τους Αμερικάνους αντί να γίνουν εργοστάσια και επιχειρήσεις έγιναν όπλα.Αυτά πρέπει να διδασκόμαστε και λυπούμαι πραγματικά που υπάρχουν ακόμη και σήμερα τέτοιες αντιλήψεις.Είναι πραγματικά κρίμα διότι και η νέα γενιά -επειδή ανήκω και εγώ σε αυτήν-,συνεχίζει να αναπαράγει τις ίδιες μπούρδες με εσάς όπως κάνετε ακριβώς στα σχόλιά σας...Πρέπει να αλλάξουμε αντιλήψεις σαν λαός γρήγορα.Οι Έλληνες στο εξωτερικό έχουν μεγάλη πρόοδο στην πολιτική,στην οικονομία,στην τεχνολογία,στην παιδεία,στην υγεία κλπ.Εμείς εδώ γιατί δεν έχουμε καμία πρόοδο παρά μόνο γκρίνια και μιζέρια;Η πρόοδος και ανάπτυξη θα έρθει όταν αλλάξει νοοτροπία ο Έλληνας.Μόνον έτσι.Έχουμε μάθει να στηνόμαστε στον γκισέ για να τσακωθούμε με τον υπάλληλο.Ήρθε η ώρα να βγάλουν κάποιοι -οι περισσότεροι- κάρτες.Έτσι δουλεύουν στην Ευρώπη,όλοι οι Ευρωπαίοι πολίτες,ποίοι είμαστε εμείς να διαφέρουμε και δυστυχώς διαφέρουμε με την κακή έννοια.

  1. avatar ΒΑΣΙΛΗΣ

   Εγώ νιώθω μόνο Έλληνας, ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΟΥΤΕ ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ!!ΟΥΤΕ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΦΥΛΕΤΙΚΗ ΕΠΙΜΕΙΞΙΑ!! ΜΟΝΟ ΦΥΛΕΤΙΚΗ ΕΝΔΟΓΑΜΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ Η ΦΥΛΗ ΚΑΘΑΡΗ!!

 6. avatar Νικος χασαπης

  Τι καλα να τους ξανά στέλνανε για πλυντήριο στη Βάρκιζα Να ξεβρωσει ο τόπος βρε παιδί μου.

 7. avatar ΒΑΣΙΛΗΣ

  Mε λίγα λόγια ακόμα και οι ΕΑΜΙΤΕΣ θα θεωρούνταν ρατσιστές;;; Παλιά αυτά που πίστευε η χρυσή αυγή (Φυλή, Έθνος ήταν κοινό κτήμα ακόμα και των αριστερών). Η δική μου άποψη είναι ότι η Ελλάς έπρεπε να συμμαχήσει με τον Άξονα.
  ΦΟΛΑ ΣΤΟΥΣ ΣΥΜΜΑΧΟΥΣ! (2Η ΦΩΤΟ)! Και για να έχουμε καλό ερώτημα. Αυτός που είναι τσιράκι των συμμάχων κατηγορεί ποιους;;Πολεμούσαμε για ξένα συμφέροντα αλλά ποιος θα καταλάβει κάποια πράγματα. Η πεποίθηση μου είναι ότι απλά εκμεταλλεύτηκαν τα αγνά αισθήματα πατριωτισμού του λαού. Ο ξάδερφος του παππού μου ήταν Κομμουνιστής αλλά αγαπούσε την Ελλάδα. Τέλος πιστεύω ότι αν νικούσε ο Χίτλερ θα ήταν καλύτερος ο κόσμος. Πάλι γνώμη μου είναι. Δεν ανήκω πουθενά αλλά αυτό πιστεύω.
  ΘΑ ΗΜΟΥΝ ΜΕ ΤΟΝ ΕΑΜ ΕΛΑΣ ΑΝ ΕΛΕΓΕ ΕΞΩ ΟΙ ΣΥΜΜΑΧΟΙ. ΜΟΝΟ ΕΛΛΑΣ!!!Ούτε μου αρέσει που στον εμφύλιο είπε ο άλλος Ιδού στρατηγέ ο στρατός σας. Θα δέχονταν ποτέ οι αρχαίοι Έλληνες ξένους να τους κυβερνούν;;

 8. avatar ROBOCOP

  Ποιο έθνος?Οταν έφυγαν οι Γερμανοί απο εδω (Οταν μπήκαν Αμερικάνοι και Ρώσοι στη Γερμανία!Δεν έφυγαν απ αυτούς τους κατσικοκλεφτες). Αυτοι άρχισαν να σκοτώνουν όποιον ήταν δεξιός, στρατιωτικός, αστυνομικός, ιερέας κλπ. Εκατοντάδες χιλιάδες Ελληνες νεκροί απο αριστερούς, μεταξύ των οποίων και ο πατέρας του παππου μου που τον κρέμασαν. Γι αυτο μη μας το παίζουν και πολυ "ΦΙΛΕΙΡΗΝΙΣΤΕΣ", "ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΟΙ" και λέτε και πολλα πολλα για την Χ.Α. Είστε χιλιάδες φορές χειρότεροι.

  1. avatar agilotos.stravos

   Για ψαξε λιγο βαθυτερα τι ρολο βαραγε ο πατερας του παππου σου...
   Εντελως φιλικα.

   1. avatar ROBOCOP

    Οτι ρόλο βαραγαν και οι εκατοντάδες χιλιάδες άλλοι Ελληνες , Ελληνίδες και ελληνόπουλα, που σφαξατε, κρεμασατε, βιασατε κλπ εσείς οι αριστεροχοιροι μαζι με τους Βουλγάρους κομμουνιστές φίλους σας!ΞΕΡΩ τι ρόλο βαρεσατε εσείς τότε και είναι αρκετό!ΒΛΕΠΩ και τι ρόλο βαρατε σημερα!Κλειστους δρόμους, καψιμο της Ελληνικής σημαίας, αρνηση υπηρετησης της πατρίδας, απεριόριστη υποστήριξη της λαθροεισβολης με σκοπό τον αφανισμό του Ελληνικού έθνους και λοιπά εθνοπροδοτικα. Οπότε, αστα αυτα σε μένα γιατι δεν πιάνουν.

    1. avatar agilotos.stravos

     Τους περισσοτερους που σκοτωναν τοτε οι κομμουνιστες,καπου εφταιξαν,γι αυτο σου λεω να το ψαξεις λιγο για το σοι σου.(Μαλλον το εψαξες γρηγορα η ξερεις ηδη...)
     Παραπλευρες απωλειες υπηρχαν κι απο τις 2 πλευρες δυστυχως.
     Οι κομμουνιστες οτι εκαναν το εκαναν απο το '42 μεχρι το '49 το πολυ.
     ΟΙ εθνικοφρονες οτι εκαναν το εκαναν απο το '42 μεχρι το '74..Και βαλε.
     Για μια ακομη φορα λογω ασχετοσυνης,μπλεκεις τους παλιους κομμουνιστες με τους σημερινους αναρχικους,μη γνωριζοντας οτι τοτε οι πρωτοι αφανισαν τους δευτερους εκεινη την περιοδο.
     Ελληνες , Ελληνίδες και ελληνόπουλα,σφαξατε, κρεμασατε, βιασατε κλπ κι εσείς οι δεξιοχοιροι μαζι με τους Αμερικανους καπιταλιστες φίλους σας.

     1. avatar ROBOCOP

      Κάπου εφταιξαν??Και ποιος το λέει αυτο??Οι μισελληνες κομμουνιστές??Τα 28.000 παιδιά που αρπαξατε απ τα σπίτια τους και τα πήγατε σε κομμουνιστικες χώρες τι εφταιγαν??Βαραγαν ρολο και αυτα??Παραπλευρες απώλειες δεν υπήρχαν!Τοτε πολέμησαν ΟΙ ΑΡΙΣΤΕΡΟΙ ΕΝΑΝΤΙΩΝ ΤΩΝ ΕΛΛΉΝΩΝ ΚΑΙ ΗΤΤΗΘΗΚΑΝ!!Το θέμα είναι βέβαια τα εγκλήματα της αριστεράς κατα του Ελληνισμού να τα μάθουν και οι νέες γενιές, γιατι απο τότε που ήρθε το ΠΑΣΟΚ στην εξουσία φρόντισε να τα εξαφανίσει όλα αυτα απ τα βιβλία ιστορίας.

     2. avatar agilotos.stravos

      Λιγοτερα ηταν,μην υπερβαλεις κι εσυ οπως εκαναν οι ψευτοδιανοουμενοι που συνεταξαν αυτο το νουμερο αρχες του 2000.Αν ηταν τοσοι θα επεστρεφαν 20 χρονια μετα αρματωμενοι κι ακομα θα σε κυβερνουσε ο....γιος του Ζαχαριαδη!
      Να κοιτας και το παιδομαζωμα της Φρειδερικης κολλημενε.
      Εναντιον των ελληνων ταγματασφαλιτων & μοναρχοφασιστων.Να τα λες ολοκληρωμενα.Και ηττηθηκαν αφου σας βοηθησαν οι ξενες δυναμεις οπως παντα.
      Μην αφηνεις ομως κι εσυ εκκρεμοτητες.Πρεπει να μελετησεις για τον κομμουνισμο,την αναρχια και την αριστερα.Να μαθεις τι μισεις.Γιατι αν τα τσουβαλιαζεις ολα μονο και μονο επειδη τα μισεις ολα,θα σε κοροιδευουν.

     3. avatar ROBOCOP

      Σύμφωνα με τον διεθνή ερυθρο σταυρο 28.000 παιδιά αρπαξατε απο τα σπίτια τους!Αλλα πάλι τα βιασατε και τα σκοτωσατε γιατι "ήταν το παιδι του δεξιού", "ήταν το παιδι του χωροφύλακα" κλπ κλπ δικαιολογίες που μονο το αρρωστημενο αριστερο μυαλουδακι σας μπορούσε να γεννήσει!

     4. avatar agilotos.stravos

      Κι αλλα τα καναν μεζεδακια..Πολυ στοχο διαβαζεις.
      Τα παιδια των κομμουνιστων να δεις τι τραβαγαν για δεκαετιες...
      Στον εμφυλιο λεμε εγιναν πολλες καφριλες και πρεπει να εισαι νηφαλιος για να τις κριτικαρεις και για να μπεις στο πνευμα της εποχης.Εσυ εισαι φανατισμενος εντελως.
      Να διαβασεις για τον κομμουνισμο.

   2. avatar Είμαι απλυτος,άθεος,μα πάνω απ ολα ανθελληνας

    Ρόλο να βαράς .το άλλο μην το πολύ βαράς ομως

    1. avatar agilotos.stravos

     Ρομπακοπ, εσκασε συγγενης σου βρε...

     1. avatar ROBOCOP

      Οι συγγενείς μου αγκυλωτε σταυρε ήταν στρατιωτικοί και αστυνομικοί και εχουν μετάλλια πολέμου γιατι πολέμησαν ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ τους γερμανούς. Δεν ήταν απο τους φίλους σου τους κατσικοκλεφτες που έφτιαξαν ένοπλες ομάδες με σκοπό να επικρατήσει ο κομμουνισμος στην Ελλάδα!Εσεις για τον κομμουνισμο και τη Σοβιετική Ένωση κάνατε μια ψευτοαντισταση!Για την Ελλάδα και για το ελληνικό έθνος δεν σας καίγεται καρφί!

     2. avatar agilotos.stravos

      Στα ταγματα ασφαλειας οι συγγενοι σου [...]?Στους χιτες?Εστω στη χωροφυλακη?
      Που τα πηραν τα μεταλλια αν επιτρεπεται?Σε ποιες μαχες με τους γερμανους?
      Κακως το nb δεν αναφερει το καταστατικο του ΕΑΜ.Να διαβασεις στα ελληνικα(κι οχι στα ρωσικα) οτι αποτερος σκοπος δεν ηταν ο κομμουνισμος οπως σε συμφερει να λες,αλλα η Λαοκρατια.
      Ο σταλινικος κομμουνισμος ηταν στοχος του Ζαχαριαδη.Εδω μιλαμε για το ΕΑΜ.Παλι τα μπλεκεις.

 9. avatar Peter Triadafyllidis

  Ο Δ.Καζάκης & οι ημέρες του ΕΑΜ στον E-ROI την Δευτέρα 28 Σεπ 2015 στο you tybe...ακουστε το....

 10. avatar ψέματα

  Κολοκύθια τούμπανα , ο συντάκτης του άρθου γράφει μεγάλες ανακρίβιες . Το άρθρο ειναι γραμμένο υπέρ του ΚΚΕ. Σε καμία περίπτωση δεν δικαιολογεί τα Δεκεμβριανά

 11. avatar M.L Gore

  Πω πω ρε τι έχει τραβήξει αυτός ο τόπος ! Ρε όλα τα δεινά λέμε από πάνω μας περάσανε !
  Θαύμα είναι που εξακολουθούμε να υπάρχουμε ως Λαός ακόμα και ....μάλιστα ψηφίζοντας εν συνέχεια ΠΑΣΟΚ , ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ και τώρα πια ότι να 'ναι ....

 12. avatar Γκιώνης

  Προτείνω στον συντάκτη να διαβάσει λίγο ιστορία και στο Μύγδονα,να πάει να συνουσιαστεί μήπως και ξελαμπικάρει.

 13. avatar Σπυκων

  Ας αρχισουμε απο το τελος . Η συμφωνεια της Βαρκιζας απετυχε διοτι 1ο Δεν ετηρηθη η Γενικη Αμνηστεια ,επαραδωθη ο οπλισμος του ΕΑΜ χωρις εγχεχεια οτι θα τηρηθη η αμνηστεια ,τραγικο σφαλμα του Ζαχαριαδη ,μαλιστα αργοτερα ο Μαο το συμπεριελαβε στα σφαλματα που δεν πρεπει επ ουδενει να γινονται σε τετοιες συμφωνειες .2ο το " παρα ποδας " του ιδιου που εκληφθη ως απειλη απο την Κυβερνηση και 3ο ο Ρεβανσιονισμος κυκλων της αλλης πλευρας .
  Τωρα οσον αφορα τον ρολο του ΕΑΜ κατα την Κατοχη ,ουδεμια αντιρρηση οτι ηταν ,στην αρχη τουλαχιστον ηταν η μονη αντιστασιακη ομαδα ,βεβαια στο κατα το ποσο ηταν αποτελεσματικη ,δυ ι στανται οι αποψεις .
  Ο ΟΠΛΑ ηταν μια καθαρα τρομοκρατικη οργανωση .μαρτυριες υπερχουν αδιασειστες περι αυτου . Τελος παντων επειδη μακρυγορω ,και επειδη θα μου τα χωσουν ,κλεινω εδω αλλα θα επανελθω απαντωντας .

 14. avatar ROBOCOP

  Επίσης δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο ΕΑΜ, ΕΛΑΣ κλπ ένοπλες ομάδες δημιουργήθηκαν ΜΕΤΑ ΤΙΣ 22 ΙΟΥΝΙΟΥ 1941 (Η Ελλαδα ειχε ηδη πεσει) που η Γερμανία έσπασε το σύμφωνο Ribbentrop-Molotov και επιτεθεί στη Ρωσία!Τοτε μονο οι αριστεροι αντεδρασαν και καλούσαν τον Ελληνικό λαο να ξεσηκωθεί υπέρ της.........Σοβιετικής Ενωσης!!!

  1. avatar agilotos.stravos

   Μηπως αργησαν λιγο καιρο επειδη οι περισσοτεροι εκαναν φυλακες και εξοριες σε ξερονησια?(Λεω 'γω...)
   Παραυτα το ξερεις οτι μια χουφτα ομοιδεατες σου πηγαν οντως και πολεμησαν στο Σταλινγκραντ? Με τη μερια των ναζι φυσικα...

   1. avatar ROBOCOP

    Ναι!Και μολις βγήκαν οι αριστεροι απ τη φυλακή, έκαναν συμμαχία με τους Βουλγάρους κομμουνιστές και καθαριζαν τους Ελληνες!Σωστα λοιπον ήταν στη φυλακη!Εκει είναι η θέση μισελληνων εθνοπροδοτων.

    1. avatar agilotos.stravos

     Εφτασαν οι Βουλγαροι στην Πελοποννησο?
     Τους ελληνες δοσιλογους να προσθετεις.
     Που αν κρινω απο τις ιδεες σου,καπου σ' αυτους θα εβρισκες και κανα συγγενης σου,σωστα?

     1. avatar ROBOCOP

      Ναι!Και τα 28.000 παιδιά που βουτηξατε απο τα σπίτια και τις οικογένειες τους, δοσιλογοι ήταν!!Δεν πας να ριξεις κανένα κουβα νερό στο κεφάλι σου να συνελθεις λίγο λέω γω?Υποστηρικτη μισελληνων δολοφόνων!!

     2. avatar agilotos.stravos

      Μα δεν σκοτωσαν κανενα απο αυτα τα παιδια που αναγραφεις.
      Οσα ψεμματα κι ανακριβειες γραφεις τοσο πιο πολλους [...] κι αδιαβαστους θα παρεις με το μερος σου.
      Συνεχισε ετσι...

     3. avatar ROBOCOP

      Μπααα!!Κανενα!!Το μικρότερο καταγεγραμμενο θύμα των ένοπλων συμμοριών σας ήταν 1,5 χρόνων!Σφαγμενο με κονσερβοκπουτι!Σκουπιδια αριστεροι!!Και το ότι αρπαξατε τα παιδιά απ τις οικογένειες και τα σπίτια τους δεν κατάλαβα γιατι μου το περνάς ψιλα γράμματα!!

     4. avatar agilotos.stravos

      Τα καταπινεις ολα αμασητα χωρις επεξεργασια ε?
      Αφου ειναι καταγεγραμμενο ποιο ειναι το ονομα?
      Θα απαντησεις η ακομα γραφεις τις μαχες των προγονων σου?

 15. avatar ROBOCOP

  "ΟΡΚΙΖΟΜΑΙ ΝΑ ΑΓΩΝΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΟΥ ΈΘΝΟΥΣ"??Αυτο το ορκιζονταν τότε οι αριστεροι??Γιατι σημερα ετσι και πεις σε αριστερο για έθνος, θα σε πει ΦΑΣΙΣΤΑ, αφου πρώτα σου σπάει και κανένα κεφάλι.

  1. avatar agilotos.stravos

   Γιατι υπαρχει στρατιωτικος κατακτητης σημερα?
   Η μηπως υπαρχουν αριστεροι και δεξιοι ορκοι?

   1. avatar ROBOCOP

    *εθνοπροδοτη αριστερε

    1. avatar agilotos.stravos

     Δεν ανηκω στην αριστερα.
     Αν το εθνος μου αποτελειται απο φασιστες και ρατσιστες σαν κι εσενα τιμη μου που το προδιδω,οπως θα προδιδα καθε τετοιο εθνος τουρκικο,αμερικανικο,ρωσικο κοκ...

     1. avatar ROBOCOP

      Και ασε την καραμέλα "ΔΕΝ ΑΝΗΚΩ ΣΤΗΝ ΑΡΙΣΤΕΡΑ". Αυτα που λες είναι ΤΕΡΜΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ!

     2. avatar agilotos.stravos

      Δεν μ'ενδιαφερει αν ειναι αριστερο η δεξι αυτο που γραφω αλλα στο επαναλαμβανω να το εμπεδωσεις καλα
      "Αν το εθνος μου αποτελειται απο φασιστες και ρατσιστες σαν κι εσενα τιμη μου που το προδιδω,οπως θα προδιδα καθε τετοιο εθνος τουρκικο,αμερικανικο,ρωσικο κοκ..."

   2. avatar ROBOCOP

    Σημερα υπάρχει "ΛΑΘΡΟΚΑΤΑΚΤΗΤΗΣ" και τον υπερασπιζεσαι με όλες σου τις δυνάμεις εθνοπροδοτη αρατερε.

    1. avatar agilotos.stravos

     Ωραιο το "αρατερε"
     Ο φασιστας ποτε δε θα σου απανταει με την 1η.Παμε παλι.
     Σημερα "υπαρχουν αριστεροι και δεξιοι ορκοι?"Απαντα μπας κι αποδειχθει ποση σαχλα κουβαλαγε το απο πανω σου σχολιο.
     Αν εχεις κατακτηθει απο ξυπολητους,αοπλους,γυναικοπαιδα κι απορους τοτε το εθνος σου δεν αξιζει μια.

     1. avatar ROBOCOP

      Ελα, άστο τωρα αυτο το αριστεριστικο κολπακι με τα τυπογραφικα λάθη γιατι εχει παλιωσει και δεν πιάνει!Δεν μπορείτε να υποστηρίξετε τις μισελληνικες σας θέσεις και ψάχνετε που θα βρείτε κανένα ορθογραφικο η τυπογραφικο λάθος για να θολωσετε τα νερά!Αηδια καταντησατε πια.

     2. avatar agilotos.stravos

      Αηδια καταντησες εσυ που επιλεγεις ν'απαντησεις οπου σε συμφερει.Μονο αυτο εγραψα παραπανω?Δεν υπαρχει λεμε φασιστας που να παιρνει μπρος με την πρωτη.
      Παμε 3η φορα. "υπαρχουν αριστεροι και δεξιοι ορκοι?"
      Η Λυση ειναι
      1.Ναι
      2.Οχι
      3.Δε γνωριζω-εγραφα [...] πριν.
      Απάντησε.

     3. avatar ROBOCOP

      Ακου φίλε μου!Το έχω πει πολλές φορές και θα το ξαναπώ!Εδω είναι Η ΠΑΤΡΙΔΑ ΤΩΝ ΕΛΛΉΝΩΝ!ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ, ΤΖΙΧΑΝΤΙΣΤΩΝ ΚΛΠ ΌΠΩΣ ΤΟ ΘΈΛΕΤΕ ΕΣΕΙΣ ΟΙ ΑΡΙΣΤΕΡΟΙ!ΤΟ ΚΑΤΆΛΑΒΕΣ??ΑΝ ΔΕΝ Σ ΑΡΈΣΕΙ, ΤΑ ΚΟΥΒΑΔΑΚΙΑ ΣΟΥ ΚΑΙ Σ ΆΛΛΗ ΠΑΡΑΛΊΑ!ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙΣ ΚΑΜΊΑ ΘΕΣΗ!!

     4. avatar agilotos.stravos

      Ακου φίλε μου!Το έχω πει πολλές φορές και θα το ξαναπώ!Εδω είναι Η ΓΗ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ!ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ ΡΑΤΣΙΣΤΩΝ, ΤΖΙΧΑΝΤΙΣΤΩΝ ΚΛΠ ΌΠΩΣ ΤΟ ΘΈΛΕΤΕ ΕΣΕΙΣ ΟΙ ΔΕΞΙΟΙ!ΤΟ ΚΑΤΆΛΑΒΕΣ??ΑΝ ΔΕΝ Σ ΑΡΈΣΕΙ, ΤΑ ΚΟΥΒΑΔΑΚΙΑ ΣΟΥ ΚΑΙ Σ ΆΛΛΗ ΠΑΡΑΛΊΑ!ΣΤΗ ΓΗ ΔΕΝ ΕΧΕΙΣ ΚΑΜΊΑ ΘΕΣΗ!!

     5. avatar ROBOCOP

      Α καλαααα!!Καταλαβα!Εσυ φίλε εκτός απο ΕΘΝΟΠΡΟΔΟΤΗΣ, που μολις ομολογησες ότι είσαι, είσαι και κουκου!!Προφανως δεν ακούς τι λες!!Αντε και πολυ έχασα τον καιρο μου μαζι σου αστρατευτε μισελληνακο!

     6. avatar agilotos.stravos

      Κι εσυ εισαι εξωγηινος.

 16. avatar Papakotsos

  Εισερχόμενα σχόλια ακροαριστερών κι ακροδεξιών εν όψει. Να πιάσω το ποπκορν μου...

  1. avatar M.L Gore

   Πού 'σαι παιδί !... πιάσε και μια παγωμέμη κόκα-κόλα !

 17. avatar petmath

  Ρε πως αλλάζουν οι καιροί !!!!!! Η καταστροφή ήρθε !!!!

 18. avatar ΜΥΓΔΟΝΑΣ

  ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ,ΟΛΟΙ ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΕΙΝΑΙ 10.000,ΟΙ 5 ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΣΤΗΝ ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ,ΟΙ 1000 ΣΤΑ ΟΧΥΡΑ ΤΟΥ ΜΕΤΑΞΑ,376 ΝΕΚΡΟΙ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΚΑΤΟΧΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΑΜ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΔΕΣ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΓΕΡΜΑΝΙΚΑ ΕΓΓΡΑΦΑ ΚΑΙ ΟΙ ΑΛΛΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΣΕ ΜΑΧΕΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΓΓΛΟΥΣ,.ΤΑ ΑΡΙΣΤΕΡΟΚΟΜΜΟΥΝΙΑ ΕΚΑΝΑΝ ΓΙΑ ΕΝΑΝ ΣΚΟΠΟ ΜΟΝΟ ΤΟΝ ΕΜΦΥΛΙΟ ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΣΠΑΣΟΥΝ ΤΗΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΑΠ0 ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.ΑΝ ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΕΠΙΤΗΘΕΝΤΟ ΩΣ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΕΣ ΔΕΝ ΘΑ ΕΚΑΝΑΝ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ.

  1. avatar agilotos.stravos

   Ρε γδονα εχεις τρακωθει με την αληθεια?
   Ποιες μαχες με τους αγγλους?Καμμια αγγλικη επιθεση δεν πραγματοποιηθηκε χωρις τη συμμετοχη ελασιτων η εδεσιτων.
   Ασε τους νεκρους στο Μαλεμε (5000 οντως).Στο γερμανικο νεκροταφειο εχει 10.000 ταφους.Αυτοι οι γερμανοι πως πεθαναν?Απο ουλιτιδα?
   Ναι...Κι αν οι σοβιετικοι επιτιθεντο ως ναζιστες...Ο,τι να ναι....

  2. avatar dionisakis

   Παρόλο που πολλές φορές διαφωνώ με τα σχόλια σου Μύγδωνα, δε μπορώ να μη προβληματιστώ από τις αρνητικές που σου έβαλαν στο σχόλιό σου. Αναφέρεσαι ξεκάθαρα σε αριθμούς νεκρών γερμανών στρατιωτών, και από πηγές που έχω ψάξει κ εγώ είναι ακριβείς. Η πλέον αξιόπιστη πηγή είναι τα δημοσιευμένα αρχεία του γερμανικού στρατού που επιβεβαιώνουν τους αριθμούς που λες. Εκπλήσσομαι που στη χώρα που γέννησε την Ιστορία, όχι ως μυθολογία ή βασιλική γενεαλογία, αλλά ως απόδειξη βάσει στοιχείων, κάποιοι προτιμούν να ιστορικοποιούν την κομματική τους μυθολογία. οι 376 σκοτωμένοι γερμανοί δείχνουν και την "προσφορά" του ΕΑΜ στην αντίσταση. Είναι επίσης γνωστές οι ιστορικές πηγές, στις οποίες πολλάκις μαρτυρείται το διμέτωπο του ΕΑΜ: προς τους γερμανούς αλλά κυρίως προς τους ΕΔΕΣίτες..... οι ΕΔΕΣίτες χτύπαγαν γερμανούς, οι ΕΑΜίτες γερμανούς και ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΔΕΣίτες...

   1. avatar Απάνθρωπος

    Αν και δεν ήμουν ποτέ από την πλευρά του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ, τα του καισάρος τω καίσαρι.
    Οι 376 νεκροί δεν είναι ουσιαστικό στοιχείο. Ο ΕΛΑΣ δεν έκανε συμβατικό πόλεμο. Τον συμβατικό πόλεμο τον είχαμε χάσει ήδη.Έκανε ανταρτοπόλεμο. Στον ανταρτοπόλεμο έχεις άλλους αντικειμενικούς σκοπούς.
    Δολιοφθορές σε εγκαταστάσεις και υλικό. Η δολιοφθορά στον Γοργοπόταμο καθυστέρησε εφόδια στον Ρόμελ. Και ο Ρόμελ από πόλεμο φθοράς νικήθηκε στο τέλος.
    Ψυχολογικό πόλεμο. Σκοτώνεις έναν μοναχικό φρουρό και οι υπόλοιποι δεν τολμούν να βγουν από τους στρατώνες μόνοι τους. Και όταν το κάνουν φοβούνται ακόμη και τον ίσκιο τους.
    Τώρα φυσικά θα μου πεις ότι οι Γερμανοί έκαναν αντίποινα. Αλλά το να εκτελείς αμάχους για να πλήξεις ενόπλους δεν νομίζω ότι είναι υπέρ των Γερμανών.
    Φυσικά δεν θα δεχτώ και την άλλη μεριά της υπερβολής, όπως κάνει το άρθρο. Που υπονοεί ότι οι Γερμανοί κρατούσαν εδώ 12 μεραρχίες εξ αιτίας του ΕΛΑΣ και όχι για να αποκρούσουν πιθανή απόβαση των Συμμάχων (Ακόμη και την Νορμανδία ένα μεγάλο μερός της ηγεσίας της Βέρμαχτ την θεωρούσε αντιπερισπασμό. Περίμεναν απόβαση στην Ελλάδα).
    Τώρα όσον αφορά τα υπόλοιπα περί εμφύλιου κλπ είναι άλλο καπέλο.

   2. avatar Nikath13

    δηλαδη στο γοργοποταμο που συνεργαστηκανε αρης-εαμ-εδες ειχαν ξεχασει αυτο που λες, οτι χτυπιοντουσαν αναμεταξυ τους, και συνεργαστηκανε λες και δεν τρεχει τιποτα

  3. avatar xoxoxoxo

   Πινόκιο και εσύ εδώ!

   1. avatar FABARM

    αχαχαχχαχαχαχαχ ιουδα της ελλαδας μυγδονα !!!

    1. avatar ROBOCOP

     FABARM τα μπερδεψες!Εσεις οι αριστεροι είστε οι εθνοπροδοτες!Εσεις πολεμουσατε εναντίων Ελλήνων ξέρεις!Ενοπλες ομάδες αριστεράς εναντίον ελληνικού στρατού!Helloooooooo!!!!

 19. avatar κάπου να χωρέσει και αυτή η πτυχή

  Να μας πείτε και για την Συμφωνία της Καζέρτας, με την οποία ο Σκόμπυ αναγνωρίστηκε ως ανώτατος στρατιωτικός διοικητής της Ελλάδος —όλων των ελληνικών, τακτικών και ανταρτικών δυνάμεων και των εκεί αγγλικών δυνάμεων. Κάθε απειθαρχία σε διαταγή του— ο πόλεμος συνεχίζονταν στην Ευρώπη — ισοδυναμούσε με ανταρσία τόσο κατά της ελληνικής κυβερνήσεως όσο και εναντίον των Συμμάχων.

 20. avatar innotrading

  Ωχ τι θα γίνει από σχόλια

  1. avatar Γενικός Διακόπτης

   τπτ ως τωρα

   1. avatar innotrading

    έχεις δίκιο τι στο καλό για καφέ πήγαν? λες να τρολάρω κανένα?

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει